Ook jonge volwassenen

Analyse van 3.222 Amerikanen tussen 18 en 34 die in het ziekenhuis belanden door een corona-infectie:

  • 21% had intensive care nodig
  • 10% had beademing nodig
  • 2,7% overleed.

Niet zo vatbaar als ouderen; maar verre van onkwetsbaar.

Wanhoop

Toenemende welvaart leidt tot langere levens. Maar in de VS is een ommekeer waargenomen. De levensverwachting steeg met negen jaar tussen 1959 en 2014, van 69,9 tot 78,9 jaar. Maar sinds 2014 is de levensverwachting gedaald en sterven meer mensen in hun beste jaren, tussen 25 en 64. Deze trendbreuk is niet te zien in andere rijke landen. Mensen in economische achterblijvende gebieden zijn het kwetsbaarst. Doodsoorzaken zijn grotendeels ‘wanhoopsdoden,’ als gevolg van alcoholisme, drugsgebruik, obesitas en zelfmoord.

Bloedtransfusie: goed uitkijken?

Studie zegt dat mannen die een bloedtransfusie hebben ontvangen van een vrouw die eerder zwanger is geweest, grotere kans lopen om in de daaropvolgende drie jaar dood te gaan. Ongeacht de directe doodsoorzaak. Vrouwen hebben dit risico niet. Onderzoek onder 31.000 mensen die tussen 2005 en 2015 bloed hebben ontvangen in zes Nederlandse ziekenhuizen. Studie o.l.v. LUMC en Sanquin. De onderzoekers weten nog niet wat deze correlatie veroorzaakt.

Minder darmkanker bij vegetariërs

De gebruikelijke waarschuwing vooraf: correlatie, geen causaliteit. Minder kanker kan ook het gevolg zijn van andere levenskeuzes zoals sporten, niet roken, minder snoepen, minder snacken, meer noten eten, in een gezonde omgeving wonen, etc. Maar goed. Volgens dit onderzoek onder 77.000 mannen en vrouwen komt darm- en rectale kanker 22% minder voor bij vegetariërs en zelfs 43% minder bij visetende vegetariërs (wat is de vakterm hier? Pescotarier).

Aspirientje per dag helpt bij darmkanker

Niet om het te voorkomen. Wel bij mensen die al darmkanker hebben, waar het nog niet is uitgezaaid. Na de operatie blijkt dat bij mensen die dagelijks aspirine slikken (meestal wegens hartklachten) de overlevingskans veel groter is dan bij de anderen. Die aspirineslikkers bleken maar half zo veel kans te hebben om binnen 4 tot 10 jaar te overlijden in vergelijking met de geopereerde darmkankerpatiënten die geen aspirine slikten. Onderzoekers van het LUMC zeggen dat zij dit al in 2012 constateerden, maar dat ze nu denken te weten waarom dit zo is. Aspirine heeft effect op de bloedplaatjes. Verder onderzoek nodig. Publicatie in JAMA.