Geen inbraak bij Facebook

De data van 50 miljoen Facebook-abonnees die Cambridge Analytica in handen kreeg waren niet de oogst van een inbraak of diefstal of ‘breach.’ Dezelfde soort data worden gebruikt om reclame voor margarine, voetbalschoenen en dildo’s bij de juiste consument te krijgen. ‘Het probleem is niet duistere Russische researchers; het is het bedrijfsmodel van Facebook dat draait op verzamelen, opslaan, analyseren en verkopen’ van data, schreef Maciej Ceglowski, een developer in San Francisco, dit weekeinde. Motherboard neigt naar dezelfde conclusie. Meer interpretaties op Digg.

Voor de duidelijkheid: de ‘wetenschapper’ die zijn data doorverkocht aan CA handelde binnen de toen geldende gebruikersregels van Facebook; die zijn sindsdien aangestrakt.

Serena Williams

backhand-450Serie statistieken en grafieken die verklaart waarom zij zo’n bijzondere tennisser is. Bijna net zo goed als Steffi Graf. Allebei even veel Grand Slamtoernooien, maar Graf heeft 377 weken op no. 1 gestaan en Williams 309. Ze heeft nog tijd. (tip van M. Hubeler)

‘Iedere scholier een iPad’

Dat was het motto van Los Angeles in 2013. De openbare scholen investeerden $1,3 miljard en het programma flopte. De lesboeken van uitgever Pearson waren niet op tijd af (terwijl ze wel $200 per computer in rekening hadden gebracht). En iPads lenen zich minder goed om werkstukken te schrijven dan laptops. Chromebooks bleken daarom een – veel goedkoper – alternatief.

200 jaar om de dijken te verhogen

Twee studies gisteren gepubliceerd in de VS (NASA/UC Irvine en U of Washington) komen tot dezelfde conclusie en zorgen daar voor veel opschudding: gletsjers in West-Antarctica smelten zo snel dat het proces onomkeerbaar lijkt. Daardoor zal het niveau de oceanen met 60-120 cm stijgen tussen 200 en 1.000 jaar van nu. Eerder sneller dan langzamer, zegt een van de profs. Stijging wordt gezegd ‘wereldwijd’ te zijn, dus ook Noordzee.

 

Meth is in Noord-Korea heel gewoon

Als je echt gastvrij bent bied je een snuifje methamphetamine aan. Noord-Korea is een grote producent en exporteur van meth geworden.