Goedkoper lithium

Lithium, essentieel voor accu’s in elektrische auto’s, is nu 400% duurder dan in 2020. Dat is toevallig ook het jaar dat traditionele autofabrikanten besloten Tesla te achtervolgen en grootscheeps EV’s te gaan bouwen. Het spul is in overvloed aanwezig op de aarde, maar geschikt maken voor accu’s vergt mijnen en raffinaderijen en infrastructuur en vergunningen, meestal zeven jaar. Dus productiecapaciteit loopt achter bij de vraag.

Tesla wil nu een eigen lithium-raffinaderij bouwen in Texas. En volgens dit artikel kan het bedrijf dat in twee jaar, niet zeven. De fabriek zou ook nog eens 30% goedkoper lithium produceren. Hoe dat kan? Omdat Tesla een nieuw proces heeft ontwikkeld en gepatenteerd om lithium uit klei te halen ‘met tafelzout,’ zoals het vorig jaar werd gepresenteerd.

Als dit allemaal lukt vergroot Tesla opnieuw zijn voorsprong op andere automerken, en zou het ook leverancier van EV-accu’s kunnen worden.

Zo kan ‘t ook

In het Zwitserse Nant de Drance staat een ‘hydropower’ energiecentrale. Die werkt op hetzelfde principe als de ‘accu’s’ die we eerder bespraken, die gewichten optakelen in tijden van overcapaciteit en laten zakken als er energie nodig is. Maar deze werkt met water in plaats van betonblokken. Hij pompt water van het ene bergmeer naar het andere, en vice versa. Na 14 jaar bouwen is de centrale vorige maand gaan draaien. Capaciteit 900 MW, maximale opslag 20 GWH. Dat is evenveel als 40.000 Tesla Model 3 auto’s (standard range). Geschikt voor aanvullende energie, als de vraagt piekt of als de zonnepanelen/windmolens niets leveren. Helaas heeft niet ieder land twee bergmeren, dicht bij elkaar.

Zou ‘t kunnen?

Doorgaans goed ingelichte Apple-watcher zegt dat het bedrijf in de tweede helft van 2023 zijn iPhones, airpods etc zal voorzien van de USB-C ingang. Dat betekent het einde van wat Apple de ‘Lightning’ port noemt (zie boven), en de bijbehorende kabeltjes. Is niet alleen irritante kostenpost van consumenten, maar ook tergend veel langzamer dan USB-C.

Ontgrendel!

Weer een geweldig stuk van Scott Galloway, de eigenwijze professor van NYU. De geschiedenis leert dat crises vaak worden gevolgd door bloeiperiodes. ‘En een hoeksteen van duurzame welvaart is ontgrendeling: een grote sprong voorwaarts maken door een totaal nieuwe benadering.’ Vijf grote maatschappelijke problemen die ‘ontgrendeld’ kunnen worden, met ‘gedwongen’ ontdekkingen dankzij de Covid-pandemie.

Een paar voorbeelden.

Boodschappen doen. Er zijn snelle thuisbezorgers in de VS (Jokr, Getir, Gopuff) die in plaats van een supermarkt een netwerk van hyperlokale winkels hebben, van waaruit koeriers op elektrische fietsen binnen anderhalve kilometer bezorgen binnen 15 minuten. Dit is sneller en schoner dan bezorging met bestelwagens in een radius van 10-15 kilometer. (En kan in de VS ook de obesitas-crisis bestrijden: er zijn in de VS 247.000 fast-foodlokaties, en 39.000 supermarkten. Armen gaan makkelijker naar de Burger King want die is dichterbij dan de kruidenier.) Zo’n netwerk kan ook de posterij overnemen: pakjes en andere post bezorgen.

Gezondheidszorg: thuistesten op corona heeft ons laten zien hoe makkelijk ‘zorg op afstand’ kan zijn. ‘Nu zitten we een uur in de wachtkamer waarna de dokter ons bevestigt dat we ziek zijn en een recept schrijft waarmee we naar een apotheek kunnen gaan en de ziekte verder kunnen verspreiden.’ Hoeveel medische zorg kan niet makkelijk op afstand?

PS zie ook The Economist: https://www.economist.com/business/how-health-care-is-turning-into-a-consumer-product/21807114?

Belastingen: ‘Complexiteit is een belasting op armoe.’ Oftewel: aftrekposten en belastingvluchthavens zijn voor de mensen die het kunnen betalen. Dus: ‘Een bijna-vlaktaks van 10% (voor inkomens tot $100.000), 20% (tot $1 mln) en 40% (boven $1 mln.)’ Dat zal voor veel rijken als een shock komen, maar het grootste deel van van de twintigste eeuw betaalden ze ook 40%. Via een omweg weet Galloway ook dit te herleiden tot de pandemie 🙂

Klein is fijn

Kernenergie wordt weer salonfähig, maar is nog steeds errug duur. Vooral door eindeloze vergunningsprocedures; maar ook omdat ze groot en complex zijn. Daarom kiezen energiebedrijven nog steeds voor centrales op aardgas of steenkool.

Misschien ligt de toekomst bij kleine kerncentrales, zogenaamde SMR’s (Small Modular Reactors). Eén zo’n ding levert energie voor 60.000 huishoudens; en je kunt er meerdere schakelen (vandaar ‘modulair’). Bill Gates investeert mee in TerraPower, dat deze kleine kerncentrales ontwerpt. Een concurrent, NuScale, heeft nu een vergunning gekregen van de Amerikaanse toezichthouder op kernenergie, plus $1,35 miljard subsidie van het Ministerie voor Energie om een werkende ‘SMR’ (Small Modular Reactor) ” te bouwen. China heeft een zelf ontworpen ACP100 goedgekeurd; Rusland bouwt er eentje die in 2028 moet gaan draaien.

’52 dingen …

… die ik dit jaar heb geleerd.’ Voor het achtste jaar op rij, van Tom Whitwell, en nog steeds even leuk. Een paar:

  • Eén miljoen mensen sturen iedere ochtend een foto van hun koffiemaalsel naar een Turkse app, Faladdin, en krijgen binnen een kwartier een gepersonaliseerde horoscoop terug [Kaya Genç]
  • De op één na best verkochte elektrische auto ter wereld, na de Tesla 3, is de Wuling HongGuang Mini. Die kost $5.000.  [Brad Anderson & José Pontes]
  • Tot 1873 had Japan een nationale klok die het hele jaar uitging van zes uur daglicht, tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dus een ‘uur’ was in de zomer 1/3 langer dan in de winter  [Sara J. Schechner]

En nog 49 dus.

MAGA

‘Wil je echt weten waarom MAGA’s jullie haten?’ is de titel van dit opstel. (MAGA = Make America Great Again.) Heel gezond om eens te lezen. Polarisatie in de VS is niet alleen links tegen rechts, maar ook onderklasse tegen bovenklasse.

Geleerd (2)

Te leuk om niet nog een paar voorbeelden te geven.

‘In de drinkwaterinstallatie Gruba Kaśka nabij Warschau leven acht mosselen met sensoren op hun schelp. Als de mosselen sluiten omdat ze het water niet lekker vinden, wordt de waterbuis naar de stad automatisch afgesloten.’

‘Veertig procent van de nieuwe smartphones in Afrika wordt gemaakt door Transsion uit China. Dat heeft assemblagefabrieken gebouwd in Ethiopië voor Swahili en Amharic toetsenborden, en voor camera’s, flitsers en imaging software die zijn ontworpen voor donkere huidskleuren.’

Wat weten we?

Overzicht van de kennis na zes maanden paniek over Corona. Deze nieuwsbrief dankt zijn bestaan aan samenvattingen, maar dat is in dit geval gevaarlijk want riskeert simplificeren. Met dit voorbehoud vat ik alsnog samen: het virus verspreidt zich niet zo snel middels oppervlakken, maar u moet niet vergeten vaak uw handen te wassen; besmetting geschiedt meestal door de lucht, middels grote en kleine druppels; de meeste vliegen niet verder dan een meter, vandaar 1,5 meter; ze kunnen ook verder, als aerosolen, maar zijn dan minder besmettelijk dan gedacht. Een masker beschermt niet alleen de omgeving maar ook de drager, want grote druppels worden tegengehouden en het gaas houdt een deel van de kleinere druppels tegen.

Advies: draag een masker, houd afstand, was handen, en feest buiten. Maar voor een echt subtiel, evenwichtig verhaal, lees het hele artikel.

Medium

Medium is een sympathiek platform dat onze aandacht verdient. Gratis publiceren, wereldwijde aandacht. Nu op een niveau van 1.250 miljoen page views in het laatste kwartaal. Lezen kan gratis, maar er zijn ‘enkele honderdduizenden’ vrijwillige abonnees, zegt oprichter Ev Williams. Bij een jaarabonnement van 50 dollar zou dat een omzet betekenen van 10 miljoen. Hij praat de lezers bij over veranderingen: minder gedoe voor lezers, minder gedoe voor schrijvers.