Geleerd (2)

Te leuk om niet nog een paar voorbeelden te geven.

‘In de drinkwaterinstallatie Gruba Kaśka nabij Warschau leven acht mosselen met sensoren op hun schelp. Als de mosselen sluiten omdat ze het water niet lekker vinden, wordt de waterbuis naar de stad automatisch afgesloten.’

‘Veertig procent van de nieuwe smartphones in Afrika wordt gemaakt door Transsion uit China. Dat heeft assemblagefabrieken gebouwd in Ethiopië voor Swahili en Amharic toetsenborden, en voor camera’s, flitsers en imaging software die zijn ontworpen voor donkere huidskleuren.’

Wat weten we?

Overzicht van de kennis na zes maanden paniek over Corona. Deze nieuwsbrief dankt zijn bestaan aan samenvattingen, maar dat is in dit geval gevaarlijk want riskeert simplificeren. Met dit voorbehoud vat ik alsnog samen: het virus verspreidt zich niet zo snel middels oppervlakken, maar u moet niet vergeten vaak uw handen te wassen; besmetting geschiedt meestal door de lucht, middels grote en kleine druppels; de meeste vliegen niet verder dan een meter, vandaar 1,5 meter; ze kunnen ook verder, als aerosolen, maar zijn dan minder besmettelijk dan gedacht. Een masker beschermt niet alleen de omgeving maar ook de drager, want grote druppels worden tegengehouden en het gaas houdt een deel van de kleinere druppels tegen.

Advies: draag een masker, houd afstand, was handen, en feest buiten. Maar voor een echt subtiel, evenwichtig verhaal, lees het hele artikel.

Medium

Medium is een sympathiek platform dat onze aandacht verdient. Gratis publiceren, wereldwijde aandacht. Nu op een niveau van 1.250 miljoen page views in het laatste kwartaal. Lezen kan gratis, maar er zijn ‘enkele honderdduizenden’ vrijwillige abonnees, zegt oprichter Ev Williams. Bij een jaarabonnement van 50 dollar zou dat een omzet betekenen van 10 miljoen. Hij praat de lezers bij over veranderingen: minder gedoe voor lezers, minder gedoe voor schrijvers.

Warren Buffett

Waarom stapt de legendarische belegger uit banken en in een goudmijn? Omdat, zegt deze schrijver, hij het vertrouwen in Amerikaans geld heeft verloren. Hij voert een videootje aan als bewijsmateriaal, waarin Buffett zegt: ‘Overheden betalen hun schulden niet, ze herfinancieren.’ Maar dat is geen groot inzicht. Ook niet dat de VS nooit zal proberen om zijn staatsschuld terug te dringen. Daar gingen we al van uit. Wel nieuw: Buffett lijkt de Modern Monetary Theory te omarmen: als je je eigen geld drukt, kun je ongestraft schulden maken en geld bijdrukken. Totdat …. het buitenland vertrouwen verliest in jouw munt. In het geval van de VS kan dat nog wel even duren.

Overtuigen

De toespraak van Jeff Bezos voor een commissie van het Amerikaanse Congres is een klassiek voorbeeld van de overredingstechniek van Marshall Ganz. Hoe neem je een skeptisch publiek voor je in? Ganz: drie stappen. The Story of Self (maak jezelf vertrouwd en kwetsbaar), the Story of Us (gemeenschappelijke belangen, wat hebben wij gemeen), the Story of Now (nodig publiek uit om problemen samen op te lossen). Obama is een discipel van Ganz. (tip E. Houwerzijl)

Hallo, Caesar

Machine learning toegepast op standbeelden en munten, levert ‘foto’s’ op die tonen hoe de Romeinse keizers er echt uit zagen.

 

Contact App

Nederlander Jelle Prins, die eerder spectaculair succesvolle apps bouwde voor Booking en Uber, heeft alvast een ‘user interface’ gebouwd voor een Nederlandse contact app, gebaseerd op de iOS/Android API en voor gebruik met Bluetooth. Een soort combinatie van een offerte aan de overheid en uitnodiging aan ontwikkelaars om mee te denken. Techniek en privacy is belangrijk maar als de app wil werken moet minstens 60% van de bevolking hem downloaden en gebruiken – dus begrijpelijke taal en gebruiksgemak zijn doorslaggevend, zegt Prins.

Intussen zijn in de rest van de wereld op Bluetooth gebaseerde ‘contact apps’ al in werking. Singapore was pionier met ‘TraceTogether,‘ nu 1,1 mln downloads; die was model voor de app in India (al meer dan 75 mln downloads) en Australië (2 mln). Israel was er ook vroeg bij, met 1,5 mln gebruikers al begin april. (Tip M. Heijnen)

Anderzijds

Tomas Pueyo beargumenteert: ‘mitigatie’ – slappe maatregelen – helpt niet. (De rode lijn is IC-capaciteit in Engeland):

Miljoenen doden want geen apparatuur.

Groepsimmuniteit is leuk als het virus niet muteert. Dat doet het wel:

Het enige wat helpt is: keiharde onderdrukking:

Dus waarom doen overheden dat niet? Ze zijn bang dat het te lang gaat duren, dat het de economie zou verwoesten, en dat het virus toch zou terugkeren na de blokkades.

Toch, zegt Pueyo, moet het. We kopen namelijk tijd. Over een paar weken hebben we hopelijk wel medische tests. Dan weten we waar het probleem zit, kunnen we positieve gevallen volgen, zien hoe de ziekte zich ontwikkelt, hoe besmettingen werken. Dan kunnen we de strijd aan. In de tussentijd is er geen overbelasting van artsen, verplegers en ziekenhuizen.

Het hoeft geen maanden te duren. En je hoeft geen dictatuur te zijn. Zuid-Korea kreeg de verspreiding onder controle in drie weken.

Het artikel is van 19 maart. Het bevat nog veel meer. Ik had het veel eerder moeten geven.

Actie nodig

Dit verhaal is niet van CDC of RIVM of WHO, en ik kende de schrijver niet. Maar hij voert zo veel grafieken en ander ondersteunend materiaal aan, dat zijn verhaal overtuigend wordt. Hij laat zien: dat extreme maatregelen in China goed hebben gewerkt; hoe ‘exponentiële’ groei in elkaar zit. Waarom Japan, Taiwan, Singapore, Thailand en Hong Kong geen explosieve groei hebben meegemaakt: die hebben geleerd van het SARS virus in 2003. Hoe kun je een redelijke schatting maken van gevallen die nog niet officieel zijn geregistreerd? Conclusie: Nederland steekt nog steeds zijn kop in ‘t zand en moet snel maatregelen a la Italië invoeren. (tip P. Hanekamp)

Een voorbeeld:

In the Comunidad de Madrid region, with 600 official cases and 17 deaths, the true number of cases is likely between 10,000 and 60,000.

If you read these data and tell yourself: “Impossible, this can’t be true”, just think this: With this number of cases, Wuhan was already in lockdown.

With the number of cases in countries like the US, Spain, France, Iran, Germany, Japan or Switzerland, Wuhan was already in lockdown.

And if you’re telling yourself: “Well, Hubei is just one region”, let me remind you that it has nearly 60 million people, bigger than Spain and about the size of France.

De juiste vraag

Vraag aan het eind van een toespraak niet ‘Zijn er nog vragen’ maar: ‘Hebt u nog vragen voor mij?’ Levert veel meer respons op. Levensles-tweet van professor, die allerlei tips terugkrijgt van collega’s. Bijvoorbeeld: als de deadline nadert voor een werkstuk, vraag niet ‘wanneer heb je het af’ maar: ‘Hoe gaat het, en hoe kan ik helpen?’