De calorie

De eenheid die het leven van atleten, diëtisten, zwaarlijvigen en zo vele anderen beheerst. Waar komt hij vandaan? Wat is het? Hoe wordt hij gemeten? Is hij accuraat? Is er niets beters? En van de BBC: het lijkt er op of de manier waarop voedsel ons dikker of dunner maakt, mede wordt beïnvloed door de samenstelling van onze darmflora. Dat is veelbelovend, omdat darmflora in tegenstelling tot genen wel veranderd kan worden.

Plutocraat proefkonijn

Er zijn 120 miljoen miljonairs in de wereld. Er zijn talloze medicijnen en behandelingen die nooit uit de experimentele fase komen omdat ze niet op mensen getest mogen worden. Dus: laat rijkaards zichzelf (of een familielid of dierbare) als proefkonijn aanbieden, in ruil voor financiering. Zo krijg je meer medicijnen sneller op de markt, en daar heeft iedereen baat bij. Een soort crowdfunding voor de 1%. De schrijver heeft het al een paar keer georganiseerd en het lijkt kansrijk. Aan het eind een concrete aanbieding: om mee te doen aan een experimentele behandeling voor hersenkanker.

Waarom hebben we bloedgroepen?

Het bestaan van bloedgroepen werd 100 jaar geleden ontdekt, maar we weten nog steeds niet wat voor doel ze dienen. Sommige bloedgroepen zijn honderden miljoenen jaren oud. Sommige mensen hebben helemaal geen bloedgroep (heel zeldzaam). Bloedgroep A is kwetsbaarder voor alvleesklierkanker en leukemie, malaria en pokken. Groep O is gevoeliger voor maagzweren en gescheurde Achillespezen.  Het is niet waar dat de ene bloedgroep dateert uit de tijd dat mensen jaagden en dus beter vaart bij een dieet van vlees; en dat de andere baat heeft bij een vegetarisch dieet. Misschien helpt diversificatie de soort te overleven. Maar ook dat is niet onomstreden.