Economische gevolgen?

Eerste poging om economische gevolgen van Corona in te schatten. Groep economen van Harvard bestudeerde de ‘Spaanse Griep’ pandemie van 1918-20, die eiste 29 miljoen levens in 43 landen, 2% van de bevolking. Dat zou neerkomen op 150 miljoen mensen nu, op een wereldbevolking van 7,5 miljard. (De teller van Johns Hopkins staat nu op 17.500 doden.) Economisch effect toen: 6% daling van BBP per jaar, dat is ongeveer de orde van grootte van de Grote Recessie van 2008. We staan nog maar aan het begin, we hebben geen idee hoe lang het gaat duren of hoe diep het Coronavirus zich gaat verspreiden. Dus parallellen trekken is gevaarlijk. De pandemie van 1918-20 kan misschien dienen als ‘worst case scenario,’ zeggen de schrijvers.

Dat werkt ook al niet

Suikerbelasting op frisdranken, een dubbeltje per blikje van 33 cc, in vier Amerikaanse steden had vrijwel geen effect. In Philadelphia nam de aanschaf van dat soort drankjes af met 28%, wat neerkomt op 12 calorieën per dag per gezinslid. Maar in San Francisco, Seattle en Oakland veranderde het consumptiegedrag helemaal niet.

Snurk

Mensen die een TV bezitten hebben gemiddeld 6% minder vaak sex. Ongeacht inkomen of opleiding. Synthese van landelijke enquetes onder vier miljoen mensen in 80 landen op vijf continenten.