Wat nu als …

… Rusland wint? Columnist Ulrich Speck van de Neue Zürcher schetst eerste van drie scenario’s voor de uitkomst van de invasie van Oekraïne. Een wapenstilstand eind dit jaar, na enorme druk op Zelensky, leidt tot opluchting van Frankrijk en Duitsland. Ook de VS is blij dat het zich op andere zaken kan richten. Het Westen is ambivalent, het Oekraïense leger uitgeput. Rusland gebruikt de rust om zijn leger op te kalefateren en te leren van de gemaakte fouten. In het voorjaar van 2023 maakt Rusland alsnog het karwei af en verovert Kiev, Kharkiv etc en laat het Westen van Oekraïne liggen, waar nu miljoenen vluchtelingen binnenstromen.

Een brute veroveringsoorlog is succesvol. Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne vormen nu het nieuwe bastion van Russische trots. De zege wordt gevierd, het prestige van het leger stijgt weer. Een generatie leiders wordt gevormd in de wetenschap dat geweld loont. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 bieden keus tussen twee isolationistische kandidaten. Als er al over het buitenland wordt nagedacht, is het over China.

Beijing ziet dat het Westen geen vuist kan maken en neemt Taiwan in. Op het zuidelijk halfrond zien politici dat Rusland en China machtige landen zijn, waar zij hun toenadering kunnen zoeken als de VS lastig wordt.

Lees dit wel!

‘Als je van je nieuwsverslaving af wilt komen, lees dan een jaar lang alle kranten een week nadat ze zijn uitgekomen,’ zo ongeveer citeerde ik gisteren Nicholas Taleb.

Alsof ze in Zürich zitten mee te lezen: vanmorgen kreeg ik een bericht van de Neue Zürcher Zeitung doorgestuurd dat begon met de zin: ‘De krant van gisteren is in de regel slechts oud papier. Maar als men maar lang genoeg wacht, worden oude edities van de NZZ “wezenlijk cultuurbezit,” in de woorden van de Zürcher Zentralbibliothek en de Nationalbibliothek.’ Die twee bibliotheken hebben alle kranten van 1780 tot nu gedigitaliseerd en die zijn nu gratis toegankelijk. Op  e-npa.ch.

En de kop boven dit artikel was dan ook: ‘Zo berichtte de NZZ over de Franse Revolutie.’

Ja! Die NZZ was toen al negen jaar bezig! Wie wil dat nou niet lezen? Ze hebben dan de Amerikaanse onafhankelijkheid (1776) net gemist, maar tegen de tijd van de bestorming van de Bastille draaiden de drukpersen wel. Op 14 juli 1789 was dat. Het eerste bericht in de NZZ verscheen op 22 juli 1789 en meldde dat er een hoge prijs op het hoofd van enkele prinsen was gezet; dat de koning, de koningin en hun vertrouwelingen waren gevlucht; dat het arsenaal nu in handen was van de Rijks-standen (‘Reichsstände?’) en de Bastille bezet. (tip J. Crol)

Aardbevingen

Misschien nuttig contact voor Groningen, NAM en Den Haag: in Zwitserland is een langjarig onderzoek begonnen  waarmee men hoopt te achterhalen hoe aardbevingen voorkomen kunnen worden bij diepe boringen. Zwitsers willen in de toekomst een groot deel van hun energievoorziening uit aardwarmte halen. Heet water in de diepte aanboren, dat vervolgens via buizen stoomturbines kan aandrijven.  Maar een geothermieproject in Basel en ook één nabij Sankt Gallen veroorzaakten aardbevingen en aantoonbare schade aan gebouwen en moesten daarom tussen 2010 en 2014 stilgelegd worden. 

Zwitserland heeft geen klei, maar graniet onder de grond, 390 miljoen jaren oud. Hoe voorkomen wij kunstmatige aardbevingen, ‘induzierte Seismizität’ zoals dat in mooi efficiënt Duits heet?

Om in Zwitserland uit aardwarmte elektriciteit te produceren moet op 4.000 tot 5.000 meter diepte 200 liter water per seconde door het gesteente opgepompt worden, waarbij het zich 100-150ºc  opwarmt.

Nog geen antwoorden, wel onderzoeksvragen. Hoe ontstaan aardbevingen daarbij? Welke invloed hebben de stroom, de drukveranderingen, de wrijving daarbij? Kun je de aardbeving beïnvloeden door de druk te veranderen? Kan zoiets voorspeld worden? Beweegt de rots als hij eenmaal doorboord is? En zijn resultaten van experimenten op relatief ondiep niveau wel toepasbaar op wat er gebeurt op grote diepte? Onderzoek loopt tot 2022. (tip J. Crol) 

Weg met de redactie

De meerderheid van mensen leest liever nieuws in tekst dan in video. Computergestuurde nieuwsselectie geniet voorkeur boven redactionele selectie. Vrouwen en jongeren geven meer dan gemiddeld aan dat sociale media – vooral Facebook – hun primaire nieuwsbron zijn. Voor 44% van alle ondervraagden is Facebook minstens een keer per week nieuwsbron. Dit en meer uit een enquete door Reuters Institute middels online interviews met 53.300 mensen in 26 landen. (tip van Ummo Bruns)