Alzheimer

Nieuwe studie over de bron van Alzheimer. De toename van amyloide proteïnen in de hersenen wordt wel gezien als symptoom van Alzheimer. Maar waar komen die amyloiden vandaan? Ze worden gemaakt in de hersenen – maar ook in de lever. Deze studie toont aan hoe de amyloiden van de lever via de bloedbaan naar de hersenen kunnen reizen. En geeft een goede reden om te experimenteren met Probucol, een medicijn dat tot toe werd gebruikt om  cholesterolgehaltes te onderdrukken. Wellicht kan dat spul ook de productie van amyloiden in de lever onderdrukken.

Dronekiek

‘Slapende ijsbeer’ is één van de finalisten in het Drone Photo Festival.

Ambitieus

(Bijsluiter: beetje reclameverhaal, maar zelfs als er niets van komt dan geeft het wel aan hoe snel dingen zouden kunnen veranderen.)

Ola is een Indiase fabrikant van elektrische scooters die een fabriek wil bouwen voor zijn nieuwe model S1, met een capaciteit van 10 miljoen per jaar. Dat zou neerkomen op 15% van de huidige wereldproductie. Prijs: niet veel hoger dan de bestverkopende benzinebrommer; adequaat bereik etc plus een modern ‘dashboard,’ een scherm waarop van alles kan worden ingesteld (kleur, stemming, widgets, wind, en natuurlijk navigatie) en verder ontgrendeling via mobiele telefoon, etc. U begrijpt het. Hopelijk lukt het; in China is de elektrische scooter al ingeburgerd. De grootste fabrikant, NIU, verkocht er 412.000 in de eerste helft van dit jaar.

36 uur werkt

Een kortere werkweek, van 40 uur naar 36 uur bijvoorbeeld, leidt niet tot minder productiviteit. Zweden onderzocht eerder het effect van een zes-urige werkdag; Nieuw Zeeland de gevolgen van een vierdaagse werkweek. Nieuwe IJslandse studie, over een periode van vijf jaar met 2.500 deelnemers, komt tot dezelfde conclusie. In allerlei overheidsinstanties werd mensen gevraagd om zelf met een nieuw schema te komen. Scholen, ziekenhuizen, politiebureaus. De één koos voor een dag vrij per twee weken, de ander voor een halve dag per week; weer anderen kozen voor een nog ingewikkelder schema. De productiviteit nam toe.

 

Psilocybine tegen depressie

Hallucinerende drugs helpen tegen depressie. Dat is al een tijdje geleden geconstateerd. Maar hoe? Nieuw onderzoek van Yale suggereert dat psilocybine, het actieve ingredient in paddo’s, in de hersenen van muizen een toename van het aantal neuronenverbindingen in de frontale kwab stimuleert. Dat is ook meteen de belangrijkste ‘bijsluiter’: bij muizen. Niemand weet of hetzelfde gebeurt bij mensen. Maar de hersenen reageren binnen een dag met een aanmaken van nieuwe verbindingen.

Vaccins werken

Studie in New England Journal of Medicine. 3.975 artsen en verplegers gevolgd, gevaccineerd en niet. Daarvan kregen 204 corona. Vijf van die 204 waren gevaccineerd, 11 deels. Dus 204-16=188 geïnfecteerden had geen bescherming.

Belangrijker: de geïnfecteerden werden minder ziek. Een week versus twee weken. Minder ‘virus load.’

Zonnestorm

Weer zo’n ellendig probleem, net als een pandemie: het komt maar heel zelden voor, maar als het gebeurt, is het catastrofaal. Hoe moet je je daar op voorbereiden? Moet je wel op alles voorbereiden? In dit geval: zonnestormen. De heftigste stormen op de Zon veranderen het magnetisch veld van de Aarde, waardoor metalen structuren geleiders van elektriciteit worden – zoals pijpleidingen, spoorwegen, en elektriciteitskabels.

De laatste keer dat er een heftige was, in 1859, werd telegraafverkeer enkele dagen onderbroken. Toen waren er 200.000 kilometers netwerk in de hele wereld. Nu: miljarden kilometers. Transformatorstations zijn extra kwetsbaar. Een Amerikaans rapport waarschuwde in 2014 dat als er slechts acht stations tegelijkertijd onklaar zouden worden gemaakt, het hele Amerikaanse elektriciteitsnetwerk zou platliggen.

Venster van de ziel

Een camera die dichtbij genoeg is om oogbewegingen te volgen, kan daaruit afleiden: geslacht, leeftijd, etniciteit, lichaamsgewicht, persoonlijkheidskenmerken, drugsgewoonten, emotionele staat, algemene vaardigheden, angsten, interessen en seksuele voorkeuren. Zegt een studie die de leek wil attenderen op de privacy-risico’s van ‘eye tracking.’

Uit de rotsen gehouwen tempel in Lalileba, Ethiopië. Foto is één van de 53 inzendingen voor de wedstrijd ‘Travel Photographer of the Year.’  Natuur, beesten, mensen; de ene nog mooier dan de andere.

De toekomst

Beetje reclameverhaal, maar dit prototype laat wel zien waar de logica van elektrische auto’s uiteindelijk naartoe leidt: een platform – een skateboard – met op de vier hoeken alle bedieningsfuncties: gas geven, remmen, schokdempen, zelfs sturen. Alles elektronisch, niet mechanisch, aangestuurd: ‘drive-by-wire.’ Dat heeft een Tesla nog niet. Stel je eens voor, wat een onderhoudsgemak. Probleem linksvoor? Haal die unit weg, vervang, en repareer in de ‘garage’ terwijl het platform weer in dienst is. Daarbovenop kun je iedere soort ‘auto’ configureren die je maar wilt. En elektronisch? Dus je kunt hem ook op afstand besturen? Jazeker. Israelische fabrikant probeert traditionele automakers te verleiden.