Schoner staal

IJzer en staal zijn onmisbaar, maar het maken ervan stoot wel 8% uit van alle broeikasgassen ter wereld. De Universiteit van Birmingham heeft een modificatie bedacht die op bestaande hoogovens kan worden gebouwd, waarmee de CO2 uitstoot met 90% wordt teruggebracht en die zichzelf ook nog eens na twee jaar heeft terugverdiend. Je vervangt 90% van alle steenkool (‘coke’) in de ovens door een koolmonoxide injectie; die is weer ‘gedistilleerd’ door een ingewikkeld systeem dat de uitlaatgassen van de hoogovens zelf opvangt en splitst. Het proces vergt elektriciteit, maar die kost minder dan de bezuiniging op coke oplevert. Probleem? Het bestaat alleen nog op papier. Het prototype moet nog gebouwd worden.

 

SMR stapje verder

De Amerikaanse overheid heeft NuScale toestemming gegeven om een ‘Small Modular Reactor’ te gaan bouwen. Dit is weer een stap in het certificeringsproces; NuScale is de eerste. SMR’s zijn interessant omdat ze kernenergie een stuk toegankelijker maken. NuScale denkt dat de eerste centrale in 2029 kan opstarten.

Maar lezer A. Kaizer zegt dat niet alle SMR’s gelijk zijn: ‘Je hebt SMR in generatie 3 (bv met hoge druk water gekoeld) en in generatie 4 (lage druk en hogere temperatuur). Zie:  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_small_modular_reactor_designs.

‘Ik ben sceptisch over de NuScale reactor (en ook de vergelijkbare Rolls-Royce reactor). Dit zijn generatie 3 reactoren die gekoeld worden met water, onder hoge druk, wat de klassieke technologie is. Maar ze werken met (moeilijker te beheersen) hoge druk en zijn niet echt inherent veilig. Ook hebben ze een afvalprobleem, omdat dat afval heel erg lang veilig bewaard moet worden. Kernenergie hoogleraren in Nederland (Delft, Utrecht) adviseren niet voor niets om even te wachten op de opkomende generatie-4 centrales.’
Het voordeel van SMR’s is dat je ze in grote aantallen kunt produceren en plaatsen waar de klant ze wil, bijvoorbeeld bij fabrieken die veel energie vergen, of dichtbevolkte woonwijken. Maar daarom moet je hogere eisen stellen aan de veiligheid. En volgens Kaizer is de 4de generatie inherent veiliger van ontwerp.

Dus …

… de dominantie van lithium-ion accu’s door China is nog een extra reden om naar andere vormen van energie-opslag te zoeken. Waterstof? Nee, zegt dit bedrijf: ammoniak. 20x de energie-dichtheid van lithium-ion accu’s. Maar ja: deze vrachtwagen heeft zijn eigen fabriekje aan boord waarmee ammoniak wordt geconverteerd in waterstof; die gaat in een brandstofcel waarin elektriciteit wordt gegenereerd; die drijft de elektromotoren aan. Meer conversiestappen betekent meer energieverlies. De wagen heeft evenveel energie aan boord als de Tesla Semi, zegt het bedrijf; maar ja, na al die conversies is er nog maar de helft over, denkt dit artikel.

Aan de andere kant: dit is een omgebouwde, bestaande truck; da’s goedkoper. En er is misschien wel meer ruimte voor ammoniaktanks.

 

1.000 km Accu

Eindelijk weer een verhaal over accu’s (u weet wel, oplaadbare batterijen) waar serieuze bedrijven met ‘skin in the game’ geld in stoppen. Het concept van de firma ONE is: een accu moet twee dingen doen: energie opnemen en afgeven, en energie bewaren. Als je die twee splitst, en ieder een eigen technologie geeft, kunnen ze  doen waar ze goed in zijn. ONE heeft een Tesla omgebouwd en aangetoond dat het bereik omhoog gaat van 650 naar 1.210 kilometer (als je braaf rijdt) en BMW heeft nu 65 miljoen dollar overgemaakt en gaat een iX ombouwen met deze nieuwe accuset, zodat die bijna 1.000 km bereik heeft.

Gewicht=energie

Hier hebben we het vaker over gehad. De accu van betonblokken. Te veel energie: daarmee takel je gewicht omhoog. Energie nodig? Laat langzaam een blok beton zakken. Energy Vault bouwt een prototype in Ticino, Zwitserland.

Maar als je dit met een losstaande toren kunt doen, kun je niet hetzelfde doen in een flatgebouw? Misschien kun je zelfs een liftschacht gebruiken? Dat onderzoekt nu een instituut in Wenen.

Bloedgroep en Covid

Mensen met bloedgroep A hebben een grotere kans op ernstige gevolgen van een Covid-infectie. Causaal, niet slechts correlatie.

Te mooi ….?

Als ‘t te mooi is om waar te zijn, dan … Maar luister: iedere dag één keer een gewicht optillen met de biceps, leidt tot maar liefst 10-12% meer spiermassa na vier weken!  Drie seconden per dag. Dat is toch het proberen waard?! OK, experimentje met 39 betrokkenen. Maar toch …

‘Windmuur’

Dit krijg je als een industrieel vormgever gaat nadenken over schone energie. Niet alles hoeft een windmolen te zijn.  New Atlas is om allerlei redenen skeptisch dat het ding voldoende energie zal leveren om nuttig te zijn. Maar wel fraai …

Alzheimer

Nieuwe studie over de bron van Alzheimer. De toename van amyloide proteïnen in de hersenen wordt wel gezien als symptoom van Alzheimer. Maar waar komen die amyloiden vandaan? Ze worden gemaakt in de hersenen – maar ook in de lever. Deze studie toont aan hoe de amyloiden van de lever via de bloedbaan naar de hersenen kunnen reizen. En geeft een goede reden om te experimenteren met Probucol, een medicijn dat tot toe werd gebruikt om  cholesterolgehaltes te onderdrukken. Wellicht kan dat spul ook de productie van amyloiden in de lever onderdrukken.

Dronekiek

‘Slapende ijsbeer’ is één van de finalisten in het Drone Photo Festival.