Duizenden spreeuwen zwermen samen tot ze … een gigantische vogel lijken. Fotograaf James Crombie werd beloond voor eindeloos geduld en schoot deze plaat boven een meer bij Mullingar, in Ierland. Het is bekend dat spreeuwen samenklonteren in dit soort zwermen, om slechtvalken en andere roofvogels in verwarring te brengen. Het is moeilijk om op één prooi te concentreren in zo’n massa. Maar dat ze samen een beeld van een vogel vormen – doen ze het expres? (tip J. Meischke)

Het Vaccin

Uit de Nederlandse editie van de New Scientist: ‘De FDA heeft al gemeld dat er niet overhaast te werk zal worden gegaan, maar dat de standaardprocedure zal worden gevolgd. Dat betekent: eerst de data heronderzoeken, dan advies inwinnen bij het Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee, en vervolgens een bepaalde periode openstellen voor publiek commentaar. Ook zullen de bedrijven mogelijk om verdere gegevens worden gevraagd.

‘Volgens het World Economic Forum duurt de goedkeuringsprocedure voor een vaccin doorgaans één tot twee jaar. Maar de FDA heeft ook gezegd het proces te zullen bespoedigen, zonder bochten af te snijden.’

Vervolgens is de productiecapaciteit een obstakel: ‘We verwachten wereldwijd hooguit 50 miljoen vaccindoses te produceren in 2020 en hooguit 1,3 miljard doses in 2021’, zeiden Pfizer en BioNTech in het persbericht waarin de resultaten werden aangekondigd. Om iedereen op de wereld te vaccineren, zijn ongeveer 14 miljard doses nodig, rekening houdend met onvermijdelijke verspilling en het feit dat iedereen twee doses nodig heeft.’

(tip J. Jansen)

 

superspons

Amerikaanse universiteit heeft een spons ontwikkeld die olie kan absorberen, tot 90x zijn eigen gewicht, en na uitknijpen opnieuw ingezet kan worden. Zou geweldig zijn bij olielekken bij boorplatforms op zee.  Nu nog in de ontwikkelingsfase, moet nog in de echte wereld worden getest.

160 km/u

01395974

CORRECTIE 09:00: Door meerdere lezers op de vingers getikt. De slechtvalk is de snelste vogel vallend, de gierzwaluw horizontaal. Maar vleermuizen in Brazilië zijn nu geklokt op 160 kilometer per uur.

Een samenzwering van dolfijnen

1-ngo-tug-1-1200x800Experiment: deze buis met eten gaat alleen open als twee dolfijnen tegelijk aan twee touwen trekken. Samenwerking dus vereist. Twee dolfijnen die succesvol waren kletsten met elkaar op een heel specifieke manier. Andere dolfijnen, die geen eten bemachtigden, niet. Eerste bewijs dat dolfijnen samenwerken door met elkaar te praten.

Pancreaskanker eerder ontdekken

Kanker aan de alvleesklier is een van de meest dodelijke omdat de symptomen moeilijk te herkennen zijn en vaak pas nadat de kanker onbehandelbaar is. Nu is een eiwit geïdentificeerd dat vaak voorkomt bij alvleesklierkanker. Bovengemiddelde concentraties van dat eiwit, glypican-1, kunnen met een bloedtest worden ontdekt. En zo wordt kostbare tijd gewonnen.

Alleen de waarheid, graag

Wie nu via Google zoekt, krijgt websites die worden gerangschikt op het aantal bezoekers – de drukst bezochte bovenaan. Google wil dat veranderen in ‘meest betrouwbare’, gebaseerd op de hoeveelheid correcte en incorrecte feiten op de webpagina. Hoe weet Google wat klopt en wat niet? Door te checken bij de Knowledge Vault, het archief waarin Google alle feiten verzamelt waar internetgebruikers het unaniem over eens zijn.

Lichte metalen goedkoper

Als aluminium, titanium en magnemsium meer gebruikt zouden worden voor bijvoorbeeld auto’s, bruggen en vliegtuigen zou dat de wereld schoner en veiliger maken. Maar die metalen zijn nu veel duurder dan staal. De Amerikaanse overheid is een subsidieprogramma gestart onder leiding van ARPA-E dat onderzoek steunt naar goedkopere manieren om deze lichte metalen te ginnen, te verwerken en te recyclen, in de overtuiging dat de hele economie baat heeft bij efficiency. Daar worden al een paar opmerkelijke successen geboekt.

Wat weten we toch weinig

dn26813-1_300‘Iets’ in het heelal produceert een enorme uitbarsting van radiogolven met evenveel energie als de zon in een dag afgeeft – maar we hebben geen idee wat ‘iets’ is.  Het is 5,5 miljard lichtjaren ver, dat is het wel zo’n beetje. De afgelopen acht jaar zijn er negen van dit soort radio-uitbarstingen gesignaleerd. Deze laatste is live waargenomen, wat misschien helpt bij het ontdekken van de bron.

Een maand niet drinken

Dat deden tien redactieleden van de New Scientist, met opmerkelijke resultaten: vet in de lever – voorbode van beschadiging – verminderde met gemiddeld 15%, de bloedglucosespiegel daalde met gemiddeld 16%. De tien verloren gemiddeld 1,5 kilo gewicht. Hoogst onwetenschappelijk, en ook niet duidelijk of de winst behouden blijft als de oude gewoontes worden hervat. Maar toch …