Die slimme raaf

lead_raven_151809897-1200x800Raven verstoppen hun voedsel sneller als ze denken dat er andere beesten op de loer liggen – ook als er nergens iemand te bekennen is. Dat duidt er op dat raven een ‘theory of mind’ hebben, oftewel inlevingsvermogen, oftewel het vermogen om te beseffen dat andere beesten ook gedachten hebben en dat die anders kunnen zijn dan de eigen gedachten. Dit wordt tot nu toe gezien als een unieke eigenschap van mensen.

Hoe test je AI?

Hoe test je de Kunstmatige Inteligentie van een robot? In de Turing test stelt een jury vragen aan een mens en een robot, beiden achter een gordijn of in een andere kamer. Binnen 25 minuten moet duidelijk zijn wie de robot is. Maar die test is te afhankelijk van de kennis van de juryleden, en de vragen die ze bedenken. Een andere test is ‘Labeled Faces in the Wild’: 13.000 willekeurig gekozen gezichten van internet geplukt. Kan de robot ze allemaal herkennen? ImageNet en Large Scale Visual Recognition doen hetzelfde maar dan op grotere schaal: objecten in foto’s en ook video’s herkennen en categoriseren. Kan AI al net zo goed als een mens. Maar wat echt moeilijk is: conclusies trekken uit de context en op basis daarvan voorspellen wat er gaat gebeuren. Werken met onvolledige kennis. Misschien is de beste test … poker. Er is wel een – onverslaanbare – schaakrobot, maar nog geen pokerrobot die alles wint.

Eeeeww! OK, u bent rechts

Mensen die sneller en duidelijker reageren op walgelijke plaatjes zijn over het algemeen vaker conservatief dan progressief, of ‘rechts’ in plaats van ‘links.’ Dus als u er achter wilt komen …

Doordringen tot de hersenen (3)

De ‘bloed-brein barriere’ houdt ziekten en virussen tegen, maar blokkeert ook medicijnen. In juni rapporteerden we over artsen in Toronto die hoopten de barriere te doorbreken; in Nederland is ook een bedrijfje dat hieraan werkt, meldde een lezer; gisteren publiceerde New Scientist dat een team artsen in Parijs de afgelopen maanden vier patiënten heeft behandeld, vooralsnog met succes.

Een hele taaie robot

softbot-1410139898719

Kan bij -9 graden Celsius doorgaan, en vlammen gedurende 20 seconden overleven, alsmede auto’s die over zijn ‘ledematen’ rijden. Hij is van ‘zacht’ siliconenrubber maar extreem sterk. 65 cm lang. Kan batterijen dragen die hem twee uur laten doorkruipen. Vooralsnog minder geschikt om bommen af te leveren, meer voor zoekacties in moeilijke situaties.

Gen variant helpt ouder worden?

We weten eigenlijk niet waarom sommige mensen ouder worden dan andere. Het ligt voor de hand om het als iets erfelijks te beschouwen. Spaanse onderzoekers hebben nu een theorie ontwikkeld na onderzoek van drie honderdjarigen en vier bejaarde familieleden. Ze hadden allemaal een mutatie in een gen dat eiwitten produceert waarmee cholesterol efficiënter wordt vervoerd door de bloedbaan. Slechts theorie, want nu moeten de cholesterol-niveaus van de oudjes worden gemeten en vergeleken met andere stervelingen.

In de aardkorst zitten oceanen aan water

Wel heel ‘diep’ – tussen 410 en 660 kilometer onze voeten. Kun je wel van diep spreken in deze context? Zal niet snel aangeboord kunnen worden, dus we hebben er niets aan. Maar helpt geologen tektonische verschuivingen te begrijpen.

Draadloos opladen van implantaten

In februari rapporteerde De Bicker al over een gehoorapparaat (prototype van MIT) dat draadloos opgeladen kon worden, daardoor kon het veel kleiner en zonder uitwendige aanhangsels voor de batterij. Nu meldt Stanford dat het zelfs diep in het lichaam – bijvoorbeeld het hart – een apparaat ter grootte van een rijstkorrel kan opladen. (origineel verslag in PNAS.)

44% van nieuwe energiecentrales is groen

Oftewel, produceert op basis van zon of wind. Dit zijn centrales die in het jaar 2013 in gebruik zijn genomen. Wereldwijd. Je kunt het ook omdraaien: meer dan de helft van centrales wordt nog steeds gebouwd voor gas of steenkool.

Je denkt wat je eet

Ja, je bent wat je eet maar nu groeit de overtuiging onder wetenschappers dat de bacterien in onze darmen ook ons denken beinvloeden. Die bacterien in onze darmen samen wegen even veel als onze hersenen. Psychobiotica heet de discipline die onderzoekt hoe dat mogelijk is. Kennelijk via zenuwstelsel en mogelijk ook  immuunsysteem. Melkprodukten zijn bijvoorbeeld anti-stress.