In de wachtrij

Overzicht van ‘groene’ energiecentrales die wachten op aansluiting op netwerken in De Verenigde Staten. Samen zouden ze voldoende capaciteit hebben om alle elektriciteit in de VS ‘groen’ te maken in 2030, zegt dit artikel. Probleem? Ouderwetse kabels die de extra last niet aankunnen, netwerkbeheerders die niet durven investeren, te weinig directieve overheid.

Heiligschennis!

Heiligschennis van econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. ‘Wat is het nut van blockchain?’ vraagt hij. Misschien hebt u tot nu toe gedacht, net als de Bicker: het nut van cryptomunten is dubieus, maar de onderliggende gedachte – blockchain – is wel mooi.’ Nu schopt Krugman ook tegen dat huisje aan. En hij ziet medestanders. De effectenbeurs van Australië kondigde vijf jaar geleden aan dat ze een blockchain-platform ging bouwen voor het verwerken van transacties. Twee weken geleden werd dat plan begraven, en 168 miljoen euro kosten afgeschreven. Maersk, de grootste rederij ter wereld, heeft blockchain bestudeerd als een nieuwe manier om alle bevoorradingsketens in kaart te brengen. Maar Maersk ziet er van af. Ook Amazon heeft besloten geen eigen blockchain in te voeren omdat niemand intern een goed antwoord kon geven op de vraag: ‘Wat voor nuttigs doet die blockchain dan?’

Blockchain was bedoeld om ‘vertrouwen’ overbodig te maken. En de waarde van geld niet langer toe te vertrouwen aan banken en overheden. Maar die banken en overheden doen het zo slecht nog niet. En blockchain heeft niet kunnen voorkomen dat het vertrouwen in cryptomunten al een aantal keren stevig is beschadigd.

Rationeel

Met een euro koop je meer in Ghana dan in Europa. Dus je kunt voor hetzelfde geld meer CO2-uitstoot beperken in Ghana dan in Zwitserland. Mede daarom sluit Zwitserland contracten met armere landen zoals Ghana, Dominica en Georgië. Die landen adopteren ‘groene’ technologie, op kosten van Zwitserland; Zwitserland mag die CO2-vermindering aftrekken van zijn eigen CO2-uitstoot. Het is volstrekt logisch: CO2 in de atmosfeer heeft geen paspoort. Het is een mondiaal probleem, dus het maakt niet uit waar je de broeikasgassen vermindert. Alles helpt.

Tegenargumenten: president Luis Arce van Bolivië noemt het ‘koolstofkolonialisme.’ Anderen maken zich zorgen dat dit een manier is om CO2-reductie in rijke landen te omzeilen. Zwitserland voert aan dat zijn energievoorziening al grotendeels duurzaam is, namelijk uit stuwdammen en kernenergie.

Mar-a-Lago (2)

Een opinieschrijver van de Wall Street Journal vraagt: waarom aarzelde de minister van Justitie zo lang, voordat hij toestemming tot huiszoeking gaf? Bloomberg zegt: de belangrijkere vraag is ‘waarom nam Donald Trump zo veel documenten mee naar huis?’ Nieuw artikel in de NY Times zegt dat Trump in januari 2021 (bijna een jaar na zijn vertrek) 15 dozen met papier inleverde bij het Nationaal Archief (nadat hij ze zelf nog een keer was doorgelopen); in juni 2022 gaf zijn staf ‘enkele tientallen’ dozen mee aan medewerkers van Justitie bij een bezoek aan Mar-a-Lago; bij de huiszoeking begin augustus werden 26 dozen opgehaald waaronder 11 met de kwalificatie ‘geheim’ (‘classified’). Nu wil justitie videobeelden van de bewakingscamera’s in de gang waar de Witte Huis-papieren werden bewaard.

Deze dan?

Columnist Brett Stephens (weggekocht bij de WSJ om wat broodnodige conservatieve geluiden toe te voegen aan de ingezakte Times) prijst zijn vriend Tom Tugendhat, kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieve partij. Tugendhat is een oorlogsheld, een zeldzame anti-Brexiteer in de partij, moedig genoeg om ook op andere onderwerpen onpopulaire dingen te zeggen, en heeft verstand van buitenlandse zaken. Een gematigde conservatief, iets wat conservatieve partijen in de hele Westerse wereld hard nodig hebben want: ‘Where there is sense, there is not much charisma; where there is charisma, there is almost no sense.’

Generaal spreekt

Generaal Philip Breedlove, voormalig opperbevelhebber van de NAVO in Europa (2013-16), zegt in een podcast: sancties hebben geen effect. We legden sancties op in 2008, in 2014, en nu; en ze hebben nooit geleid tot gedragsverandering van Poetin.

‘Waar reageert Poetin dan wel op?’

‘Kracht, metaal. Wij zeggen – dat woord ken je niet maar wij zeggen: ‘Tritonal en staal.’ Tritonal is het meest gebruikelijke explosief dat in bommen wordt gebruikt. Poetin reageert op force, krachtsgebruik.’

En het dreigement van kernwapens dat hij gebruikt?

‘Kijk naar de geschiedenis. Rusland valt een land binnen en dreigt met kernwapens. Rusland valt nog een land binnen en dreigt met kernwapens. Als meneer Poetin het signaal krijgt dat hij alleen maar hoeft te dreigen met kernwapens en een Derde Wereldoorlog, wat belet hem dan om Moldova en Georgië binnen te vallen?’

Een humanitaire luchtbrug om zieken en gewonden uit Mariupol te halen is mogelijk, dat hebben we ook in Georgië gedaan, zegt Breedlove.

‘Er zijn mensen die denken we gaan gewoon zo door, wapens sturen, het risico wordt niet groter. Maar ik zeg: het risico groeit elke dag dat het leger van meneer Poetin tekort schiet, dat hij zich steeds meer zorgen gaat maken over hoe hij dit moet verantwoorden, hoe hij verantwoording moet afleggen over al die jonge mannen die niet thuiskomen – dat risico neemt iedere dag toe. Dus we moeten een volwassen, non-emotionele, welingelichte discussie hebben over risico.’ (…) ‘Je weet, dienstplichtige soldaten worden geroteerd. De volgende rotatie is al over een maand (in mei, red.). Dan komen er nieuwe. Een heleboel dienstplichtigen zijn naar Oekraïne gegaan en gesneuveld. Daar moet hij zich voor verantwoorden. Dus ons risico neemt elke dag toe. Luister ik heb vijf kinderen, drie van mij, twee aangetrouwd, en die zitten allemaal in het leger. I have skin in the game. Ik wil niet vechten met Rusland. Maar als Rusland ervan overtuigd is dat het Westen is geïntimideerd, dan wordt dit er niet beter op.’ (…) Als we onszelf laten intimideren, of erger nog, intimidatie belonen met meer grondgebied in Oekraïne, dan mag je raden wat we over een paar jaar te zien krijgen.’

 

 

 

 

Zinloos

Dit verhaal helpt de Oekraïners niet, en zal de tragedie niet afwenden. Maar Paul Krugman herinnert ons er aan: oorlog loont niet meer. Dat belet niemand om weer eens een oorlog te beginnen, maar qua rendement is het een zinloze actie. De Nazi’s bezetten landen die samen een BBP hadden dat 2x dat van Duitsland was; maar die landen produceerden maar 30% van de oorlogskosten. Zoals Norman Angell zei: ‘Confiscatie maakt een einde aan de levenslust die nodig zijn voor een productief leven, en het gevoel van veiligheid.’ Krugman voegt toe: een modern leger is ongelooflijk duur en ingewikkeld om draaiende te houden. En we leven in een tijd waarin nationalisme echt is, en bloeit. Het zal de Oekraïense boeren van de middeleeuwen een zorg zijn geweest door wie ze werden uitgebuit. Nu niet meer. (tip A. Nieuwland)

Hier is Yuval Noah Harari met hetzelfde punt. (met dank aan P. Rodts)

En dit is een minder verrassend, maar wel inspirerend verhaal van een andere columnist uit de NY Times, over de bijzondere moed van de Oekraïners.

Hoe lang werkt ‘t?

Als ik gevaccineerd ben tegen covid-19, hoe lang werkt dat spul dan? Ieder vaccin raakt uitgewerkt na verloop van tijd. Het belangrijkste om te onthouden is het onderscheid tussen bescherming tegen besmetting, en bescherming tegen besmetting met ernstige, levensbedreigende symptomen. Volgens de meest recente studies neemt de bescherming tegen ‘ordinaire’ besmetting af, maar blijft de bescherming tegen ernstige symptomen op 80-100%. Dit is een screenshot van het artikel in de NY Times, maar er staan ook grafieken in die laten zien hoe de effectiviteit verloopt bij milde besmetting. Afdronk: de kans dat je ziek wordt neemt langzaam weer toe; maar de kans dat je het ziekenhuis in moet, blijft onverminderd klein.

Harari

Historicus Yuval Noah Harari (‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’) heeft een duit in de zak over klimaatverandering. Als de geborneerde interviewer hem vraagt over de ‘aanstaande catastrofes,’ zegt hij: ‘Als ik afga op de beste rapporten die ik gelezen heb, als we nu twee procent van het wereldwijde BBP investeren in het ontwikkelen van milieu-vriendelijke technologie en milieu-vriendelijke infrastructuur, dan zou dat voldoende zijn om catastrofale klimaatverandering te voorkomen. Het mooie van 2% is dat het wel een heleboel geld is, maar wel haalbaar. Als het 20% was dan zou ik zeggen ‘vergeet het maar, te laat.’ Maar 2%? Politici doen niets anders dan het heen en weer schuiven van 2% van de begroting, van daar naar hier en terug. Dat kunnen we. We moeten af van dat apocalytische denken dat het te laat is, en dat de wereld ophoudt te bestaan, en ons richten op iets praktisch: 2% van de begroting. That’s it.’

Krijg je daarmee mensen in beweging?

‘Dat is het mooie van twee procent. Het is niet erg indrukwekkend, maar dat is precies zo goed. Het geeft hoop. Het is niet zo dat we de hele economie ondersteboven moeten gooien en in grotten moeten gaan leven. We hoeven alleen maar 2% te verschuiven. Meer niet. Ik denk dat dat een krachtige boodschap is.’

Tien miljard

Na een laatste financieringsronde is Reddit nu 10 miljard dollar waard. De website die zich ‘de voorpagina van het internet’ noemt is een gewaardeerde bron voor De Bicker en 50 miljoen andere dagelijkse gebruikers. Er zijn nu 100.000 ‘subreddits’ over specifieke onderwerpen. Gebruik is gratis, waarde voor gebruikers zit in alertfunctie maar ook de reacties van lezers, die vaak deskundig zijn. Nog geen plannen om aandelen publiek uit te geven.