Vol?

Ergens volgende maand bereiken we een mijlpaal: acht miljard wereldbewoners. Een verdubbeling in 48 jaar; in 1964 waren er nog maar vier miljard. Visual Capitalist laat zien waar die mensen wonen. Bijna drie miljard alleen al in China en India. Volgend jaar neemt India de koppositie over van China, als land met de meeste inwoners.

Een verdubbeling sinds 1964, wanneer houdt die groei eens op? Daarvoor heeft de VN een afdeling demografen.  De laatste inventarisatie kwam deze zomer uit. Antwoord: de wereldbevolking piekt in 2086  op 10,4 miljard mensen.

De groei vertraagt, en ook nog eens sneller dan een paar jaar geleden nog werd verwacht. De vorige inventarisatie, in 2019, voorspelde dat de bevolking zou groeien naar 10,88 miljard in het jaar 2100. Maar de ‘reproductieratio’s’ zijn gedaald. Steeds meer vrouwen krijgen minder kinderen. In 2019 ging de groeiratio onder de 1% per jaar.

Maar hoe zit het dan met de groei van de bevolking in Afrika? Daar wonen relatief weinig mensen  – nu 1,4 miljard – maar veel landen hebben hoge groei. Projectie nu is 2,5 miljard in het jaar 2050. Interessant: vooral sub-Sahara. Marokko, Algerije, Egypte en zo hebben groeicijfers die vergelijkbaar zijn met Europa.

Wilt u precies weten per land wat de groeicijfers zijn? U kunt zelf kiezen voor welke landen, of continenten, u data wilt zien:

Vlees = slecht voor bos

41% van de bomenkap in de tropen vindt plaats om weides te creëren voor veeteelt. Bijna een vijfde voor sojabonen en palmolie.

Maar onthoud: de totale bebossing van de wereld is toegenomen. Zie deze eerdere Bickers hier en hier en hier.

12 oktober

(Klik op grafiek om naar de bron te gaan. Daar valt ‘The Netherlands’ gek genoeg weg, maar we staan rechtsbovenaan, bij België. )

Verspreiding snelheid

Twee ‘live’ grafieken die bijhouden hoe snel Corona zich verspreidt in termen van besmettingen en doden. Per land, ook Nederland. Voor meeste van West-Europa geldt: verdubbeling gevallen elke 2-3 dagen, zelfde tempo voor doden.

Boter en geluk

Hoe meer boter een land produceert, hoe gelukkiger de bevolking. Correlatie, geen causatie; of wel? (tip A. van Rossum)

Vooruitgang

In 1950 was 65% van de wereldbevolking analfabeet. Nu 15%. Dit is één van de stapel grafieken die econoom Dina Pomeranz heeft opgeduikeld op de site Our World in Data. Andere bevindingen: het modale inkomen van de wereldbevolking is tussen 2003 en 2013 verdubbeld, van $1.000 naar $2.000. Het percentage vrouwen in volksvertegenwoordigingen is in 25 jaar stevig gegroeid. En meer.