Angst is besmettelijk

Experiment met studenten tandheelkunde. Ze oefenen op etalagepoppen. De helft van de poppen kreeg een T-shirt met lichaamsgeur van studenten die een saai college hadden bijgewoond; de andere helft van studenten die zelf naar de tandarts waren geweest. De proefpersonen moesten opereren op beide. Angst bleek besmettelijk: de geur van angst maakte de leerlingen-tandartsen zenuwachtig, waardoor ze meer fouten maakten. Bijvoorbeeld: de verkeerde kies boren, of nabijgelegen kiezen beschadigen.

Eet fruit

Tja, weer een dieetadvies. (Het cardiologencongres in Barcelona is net afgelopen, daar zal het mee te maken hebben). Maar dit is wel een indrukwekkende studie. 451.000 mensen, zeven jaar bestudeerd, onder auspiciën van Oxford.  De fruiteters hadden 25-40% minder hart- en vaatziekten, en 32% minder kans op dood door hartstilstand. Correlatie, geen causaliteit; misschien hangt fruit eten samen met gezondere leefstijl.

Wij hebben allemaal een max aantal vrienden

Volgens deze studie – klein, maar vertrouwenwekkende bron – hebben we allemaal een soort bovengrens aan het aantal vrienden waarmee we relaties kunnen onderhouden. De een meer, de ander minder, maar ieder heeft een plafond. Sociale media maakt daar geen verschil in. Eén erin? Dan gaat er een ander uit, is de conclusie. (7 jan)