Onafhankelijk

Van de 50 staten in de VS hebben 23 zich verbonden aan de US Climate Alliance, die tot doel heeft de Verenigde Staten te verplichten zich te houden aan het Parijs klimaatverdrag – nadat president Trump het land terugtrok in 2017.

Tientallen staten volgen nu hun eigen klimaatbeleid. De meest recente is New York, die waarschijnlijk deze week zich verplicht om in 2040 alle elektriciteit uit koolstof-vrije bronnen te halen. In die staat is elektriciteit slechts voor 20% van alle CO2-uitstoot verantwoordelijk; landelijk is dat 28%. Maar het is een begin. Californië heeft zich gecommitteerd om hetzelfde doel te halen in 2045.

Meer bos

De hoeveelheid bos op de wereld is tussen 1982 en 2016 toegenomen met 2,24 miljoen vierkante kilometer, zegt een nieuwe studie in Nature. De FAO, de meest geciteerde bron over boomplant, zegt ‘afgenomen.’ Het verschil valt te verklaren doordat de FAO niet commerciële bosbouw meetelt.  Dus als een stuk tropisch regenwoud wordt omgehakt en er worden palmen geplant, telt dat voor de FAO niet mee. Voor Nature wel. Bebossing nam sterk toe in de VS, Europa, China en Rusland.

 

Morele psychologie (2)

Dit verdient een extra stukje. Lezer Knud Boucher schreef gisterochtend: ‘Grappig genoeg is die Ultimatum Game mogelijk cultureel afhankelijk.’ Hij verwijst naar een artikel in Pacific Standard uit 2013 dat verslag doet van Amerikaanse socioloog Joe Henrich die in 1995 het Ultimatum Game speelde met Machiguenga in Peru, een relatief geïsoleerde bevolkingsgroep. Die accepteerden veel lagere bedragen dan inwoners van de VS. “Ze vonden het belachelijk dat je gratis geld zou weigeren,” zei Henrich. “Ze begrepen gewoon niet waarom iemand geld zou opgeven om iemand te straffen die nou eenmaal de mazzel had gehad dat hij de andere rol in het spel mocht spelen.” Henrich is sindsdien met collega’s op pad gegaan om te onderzoeken of alle theorieën in de sociale wetenschappen wankel zijn, omdat ze zijn gebaseerd op experimenten op een relatief kleine bevolkingsgroep. Die bovendien niet representatief is voor de hele wereld, integendeel hij is WEIRD: namelijk ‘Western, Educated, Industrialized, Rich, and Democratic.’ In psychologische studies van 2003 tot 2007 bleek 96% van de proefkonijnen Westerlingen (meestal eerstejaars studenten …)

Dus. Conclusies uit psychologische experimenten kunnen best gelden voor mensen in rijke OESO-landen. Maar het is gevaarlijk om conclusies te trekken over de hele mensheid. Zoals ik gisteren deed: “Wij zijn het meest sociale beest op aarde. Samenwerking heeft ons alles gebracht. Maar ook geconditioneerd om ons bewust te zijn van de groep. Daarom hebben we gevoelens als schaamte, plicht, empathie, walging, fairness etc ontwikkeld.” Niet dus! Voorzichtig met dat soort sprongen.

 

Musici hebben beter geheugen

Metastudie onder leiding van team van U. van Padua concludeert dat musici beter werkgeheugen en korte-termijngeheugen hebben.

 

Lange-afstands wifi

1-EyOMXZdY1UbMgALIbFENFw

Het kan, er is spectrum beschikbaar namelijk dat wat vroeger werd gebruikt voor dat mistige scherm op TV toen het nog via antennes door de lucht binnenkwam. Het hield de TV-kanalen apart. Een signaal zou 10 kilometer kunnen afleggen, door bomen en gebouwen. Maar gebruik wordt tegengehouden in Westerse landen omdat die frequenties zo krachtig zijn. TV White Space (TVWS) Wifi is misschien wel een oplossing voor grote, dunbevolkte gebieden. Denk Afrika.

Niet veiliger

cs_lrg_Alicante1_465x300_tcm284-7082Maakt straatverlichting de straat veiliger? Gemeentes in Engeland en Wales verminderden straatverlichting om geld te besparen en minder CO2 uit te stoten. Studie van 62 gemeenten in 2010-2013 en 2000-2013 toonde geen daling in verkeersongevallen noch in misdaad.

Altijd te laat

Waarom zijn sommige mensen altijd overal te laat? Om bij het eind te beginnen: niet omdat ze zich belangrijker voelen, want de meesten schamen zich dood voor hun slechte gewoonte. Waarom volharden ze dan? Multitasken, excessieve beleefdheid en onverbeterlijk optimisme zijn enkele oorzaken.

Trekvogels weten hoe de wind waait

Trekvogels vliegen niet van A naar B in een rechte lijn. Ze zorgen er voor niet te veel over open oceaan te vliegen, zodat er voldoende plekken zijn om te rusten. Volgens een nieuwe studie houden ze ook rekening met de windrichtingen. Onderzoekers kwamen hier achter door een miljoen vogel-migratieroutes te kruisen met 21 jaar registraties van windrichtingen. Slimmer vliegen zou de reistijd met gemiddeld 26% bekorten.

 

Bikram yoga

Bikram-Choudhury-Bikram-Yoga-TMR-SeminarYoga bij 40 graden Celsius. Wereldwijd een hit. Oprichter Bikram Choudhury is een beetje een patser, en misschien soms te handtastelijk. Zie ook dit portret uit 2011. Californische verslaggever probeert het eens bij een studio in Santa Barbara die de naam al heeft veranderd vanwege de beschuldigingen.

Creativiteit? Gewoon doorbeuken

Psychologische studies suggereren dat volharden niet alleen werkt bij stom huiswerk, of tegenslag, maar ook bij iets waarvan je zou denken dat het niet beter wordt met extra tijd: het verzinnen van nieuwe ideëen. Een voorbeeld: professionele cabaretschrijvers werd gevraagd 4 minuten te werken aan een sketch; daarna was de vraag ‘hoeveel nieuwe versies kun je verzinnen als je nog 4 minuten erbij krijgt?’ Ze kwamen allemaal met meer grappen dan ze vooraf hadden ingeschat. En betere.