Is de kust vrij?

Eekhoorns luisteren naar vogelgekwetter om te horen of gevaar voorbij is. Stilte in het bos is al een goed teken, maar niet voldoende; als de vogels weer beginnen te kletsen is de kust vrij. Dat concludeert een nieuwe studie.

Pratende planten

Planten communiceren met elkaar via hun wortels, zegt een nieuwe studie. Die scheiden een stof af die wordt herkend door naburige planten en wordt geïnterpreteerd als een signaal: groeien, of niet; meer blad, minder wortel. (tip A. Nieuwland)

Koffie goed voor de erectie

Mannen die 2-3 koppen koffie per dag drinken hebben minder last van ‘erectiele dysfunctie.’ (u weet wel.) Studie onder 3.724 mannen ouder dan 20.

Zelfregulering farma werkt niet

Onderzoek 2004-2012 in Zweden en VK. Gemiddeld iets meer dan een veroordeling per week in elk land voor schending van gedragscode. Meestal wegens misleidende reclame. Gemiddelde boete 447.000 in Zweden en 765.000 in VK.

Mozart helemaal niet goed voor kids!

Het bericht als inleiding tot de speciale Concertgebouw-aanbieding van gisteren was enigszins tongue in cheek, zoals u gewend bent. Lezer Bram van Driel herinnerde mij aan de Harvard-studie van november vorig jaar die concludeerde: muziekles heeft geen effect op het cognitieve vermogen van kleine kinderen. Die stond ook in De Bicker van 11 november 2013, gelukkig. Dus u wist het al. Ik zou mijn eigen brieven eens moeten lezen …. (NB teruglezend zie ik dat het experiment van Harvard maar 6 weken duurde. Het wachten is dus op een langduriger test. En bovendien: er zijn nog steeds voldoende goede redenen om de kinderen te laten kennismaken met Mozart en al zijn vriendjes)

Een stap dichter bij telepathie

journal.pone.0105225.g001In science fiction kunnen mensen praten zonder hun mond te openenen. Dit experiment, hoewel primitief, slaagt daarin: communicatie van brein tot brein zonder aanraken, oogcontact of gehoor. Computer ‘leest’ electrische stroompjes in brein van Mens 1, vertelt die aan andere computer, die ze overdraagt aan Mens 2.journal.pone.0105225.g002

Morgenstond heeft goud in de mond

Oftewel wie de dag vroeg start heeft een economische voorsprong op de rest. Maar volgens een bescheiden studie van Northwestern U. zou het ook wel eens goed voor je gewicht kunnen zijn. De onderzoekers zeggen dat mensen die zijn blootgesteld aan zonlicht in de ochtend, in plaats van de middag, minder dik zijn.

Het is ook nooit goed

Nieuwe studie concludeert dat vegetarisch dieet leidt tot meer kans op kanker, allergie, psychische problemen, meer medische hulp. Een glimpje hoop: vegetariërs zijn minder dik en hebben minder drankproblemen.

Science uitgever eist vanaf nu totale openheid

PLOS, de grootste wetenschappelijke uitgever ter wereld (Public Library of Science), publiceert vanaf 3 maart alleen artikelen als de auteurs hun data vrijgeven aan iedereen, niet alleen andere wetenschappers.

Wat voor stemmen vinden wij aangenaam?

Diepe basstemmen van mannen, lichte stemmen van vrouwen? Geen van beide: stemmen die klinken als de onze. Dat geeft een gevoel van erbij-horen.