Met recht opgewekt

Ed Miliband, voormalig leider van de Labour partij in het Britse parlement, is nu ook podcaster: ‘Reasons to be Cheerful‘ is de titel. Hij schaart zich in het koor van mensen die een snelle ‘energietransitie’ bepleiten: ‘Het is goedkoper de planeet te redden dan hem te vernietigen.’ Hij interviewt onder andere Kingsmill Bond van Carbon Tracker. Dat schreef eerder: zonne-energie kan honderd keer zo veel energie leveren als op dit moment door de hele wereld jaarlijks wordt gebruikt. In 2030 kan zonne-energie financieel goedkoper zijn dan alle fossiele brandstoffen.

Schandaal

‘Dit zou het grootste sportschandaal in de geschiedenis moeten zijn,’ zegt een anonieme bron in deze reportage van Sports Illustrated. Wat? Pitchers in honkbal smeren de bal in met alles wat plakt om de bal meer ‘spin’ te geven en dus moeilijker te raken. Als gevolg daarvan raken de slagmannen minder: de batting average is gedaald tot .236, ‘een historisch dieptepunt’ in de woorden van SI. Zonnebrandolie gemengd met hars, en talloze andere varianten. Het plakt zo hard dat de spelers op de bank kunnen horen als de bal vertrekt van de hand van de pitcher. Iedereen doet het. Het is een publiek geheim. MLB doet er niets aan.

 

Nieuwe muziek

Hoe ontdek je nou nieuwe muziek? Niet meer op de radio. Deze tiplijst begint met de Rolling Stone ‘500 beste LP’s ooit,’ OK. Maar vervolgt dan met Pitchfork, Slog, Allmusic, Needledrop, Consequence of Sound, Gnoosic, Musicroamer, last.fm, Tiny Desk Concerts op NPR, A.V. Undercover, Lifehacker, blogs op Tumblr … en ook Spotify – maar dan de obscure playlists.

Kampioenen

Sporters die de top bereiken, in tegenstelling tot de nummers 2, zijn dol op uitdagingen. Ze geven nooit de schuld aan ‘tegenvallers’ of andere externe oorzaken – integendeel, dat zijn kansen om beter te worden. Ze kijken niet naar de concurrentie of lijstjes, ze refereren alleen aan zichzelf: ‘hoe kan ik beter worden dan ik gisteren was?’ Nieuwe psychologie-studie.