Wat kost die auto?

Aanschafprijs is één ding, maar onderhoud … daar denkt niet iedereen aan bij de koop. Onderstaand staatje gaat over kosten over tien jaar, per merk niet model. In de VS zijn onderhoudskosten anders dan in Europa, dus waarschijnlijk niet 1-op-1 vergelijkbaar. Maar toch.

Screenshot2016-06-0811.07.40

 

Zo oud als de weg naar Rome

791px-Phoenician_shipScheepsverzekering bestond al in Babylon, was standaard in het oude Athene en essentieel voor de groei van Rome dat duizenden scheepsladingen graan per jaar nodig had om de bevolking te voeden. Graan uit Egypte verschepen was – mede daardoor – goedkoper dan het 150 kilometer per ossenkar te vervoeren.

Bommenhonden

Screen Shot 2016-01-20 at 12.00.31 AMHonden kunnen worden getraind om stilliggende bommen te vinden. Maar in een rugzak of harnas is moeilijk omdat mensen een geurgolf achter zich laten, als de hekgolf van een schip, waarin de bomgeur ‘oplost.’ Amerikaans bedrijf heeft ontdekt dat sommige honden hierop getraind kunnen worden. Meest geschikt zijn Australische labradors en herdershonden, vanwege hun ijver en sterke neus. Deze honden kunnen afgericht worden om de zwakke geur van bommen te herkennen, ook in mensenmassa’s. Opleidingskosten: $45.000 per hond.

Bescheiden genie

image00Guinness nam begin twintigste eeuw wetenschappers in dienst om de productiviteit van de brouwerij te vergroten. Eentje daarvan is William Gossett. Hij ontwikkelde nieuwe kansberekeningen met als doel zo veel mogelijk goed bier met zo weinig mogelijk ingrediënten te krijgen. Die som bleek universeel toepasbaar: wat is het minimum aantal eenheden dat je nodig hebt om een ‘representatieve’ steekproef uit te voeren? Gossett mocht werk niet onder eigen naam publiceren omdat een paper gepubliceerd door een bierbrouwerij de aandacht van de concurrentie zou trekken.

Die ballon kost $100

balloons… of zou dat moeten kosten. Helium is onvervangbaar en wordt roekeloos gebruikt omdat er geen marktmechanisme is dat de prijs stuurt. VS heeft 70% van de markt en heeft ooit produktie en opslag van helium wettelijk vastgelegd omdat het als een strategische grondstof werd beschouwd – voor Zeppelins. Eenmaal gebruikt verdwijnt de helium uit de atmosfeer van de aarde. Voorgoed. En er wordt geen nieuwe aangemaakt.

Nieuwe media is simpel

Dit artikel beantwoordt de vraag: Waar haalt Buzzfeed, het zeldzame mediasucces op internet, zijn materiaal vandaan? Het antwoord op de vraag is minder interessant dan de methode om erachter te komen. Buzzfeed publiceerde vorig jaar 69.000 artikelen waarin 830.000 foto’s en filmpjes, met 74.000 benoemde bronnen. Priceonomics schrijft een ‘crawler’ die analyseert: tweederde van alle verhalen kwam van 25% van alle bronnen. Dus, zegt Priceonomics: als u een krant bent of zo, en u wilt meedoen op internet: schrijf een crawler die de top-25 bronnen volgt in de categorie waarin u onmisbaar wilt zijn (of vraag ons om dat te doen), zet er wat journalisten achter, beetje vormgeving, en huppekee: u hebt de volgende Buzzfeed.

PS en dit is een klassiek voorbeeld van marketing/reclame/PR anno nu. Noem het ‘content driven’ of wat dan ook, maar de essentie is: verkoop je diensten door te demonstreren wat je er aan hebt, in schrift of liefst beeld.