Krijg nou wat

Ontstekingsremmers kunnen helpen om de symptomen van zware depressie te verminderen. Dat is nieuw – we wisten wel dat depressie vaak gepaard gaat met ontstekingen in het lichaam. Sommige studies stellen kordaat dat depressie ontsteking veroorzaakt. Maar dat er een mogelijk omgekeerde weg bestaat, is een nieuwe hypothese die door de onderzoekers in kwestie aannemelijk wordt geacht.  Meta-analyse van 30 proeven met totaal 1.610 deelnemers. Onder ontstekingsremmers werden gevat NSAID’s, omega-3 vetzuren, cytokine inhibitoren, statines, corticosteroïden en nog zo wat.

Optimisme

Optimisme is een leeftijd-ding. Mensen denken het zwartst op hun 22ste, en worden zonniger naarmate ze ouder worden. Optimisme piekt rond het 55ste levensjaar, en daarna veranderen we langzaam in knarsende doemdenkers.

Korter is beter

Behandeling van depressie door lichte magnetische stimulans van een bepaald gedeelte van de hersenen is effectief, en is al in 2008 goedgekeurd als medische behandeling door de Amerikaanse FDA. Die behandeling duurt 30 minuten. Maar recent experiment – behandeling vijf dagen per week gedurende vijf weken – geeft aan dat een behandeling van 3 minuten al voldoende is – sterker nog, veel effectiever.

No big vantaggio

Tweetalige mensen zijn niet veel slimmer dan de rest van ons. Studies leken er op te wijzen dat mensen die vloeiend zijn in twee talen, ook beter concentratievermogen hebben, beter geheugen, meer zelfbeheersing, beter problemen kunnen oplossen. Een nieuwe metastudie van 152 studies uit 27 landen zegt: geen merkbaar effect. 

Depressie is cultureel

Aanleg voor depressie verschilt van land tot land, zegt deze prof. Mensen uit oost-Azië hebben vaker de genen die geassocieerd worden met depressie. Gek genoeg zijn in die landen relatief minder mensen depressief. Dat zou kunnen omdat de cultuur zich parallel aan de genetische kwetsbaarheid heeft ontwikkeld. In oost-Azië zijn familiebanden en sociale netwerken belangrijker dan in het Westen, zeker de VS. Die vormen een belangrijk ‘afweermechanisme’ tegen neerslachtigheid. Diagnostisering verschilt per land en cultuur; ook de behandeling is anders.