Slaapgebrek

Slaapgebrek is dodelijk. Slaaponderzoek richt zich op de hersenen: waarom slapen wij? Waarom slapen we niet? Maar experimenten op fruitvliegjes en muizen toonden dat slaapgebrek een opbouw van giftige moleculen in de darmen veroorzaakte. Die uiteindelijk dodelijk was. Toediening van antioxidanten herstelde de darmen. Ligt ook hier het antwoord in de darmen? (tip J. Saris)

Om de hoek kijken

Onderzoekers op MIT hebben manieren ontdekt om ‘om de hoek te kijken’: ze kunnen iemand ‘zien’ door de grond naast die hoek te filmen. Ze kunnen een plant filmen, en de rest van de kamer in 3D reconstrueren op basis van de schaduwen van de plant. Ze kunnen ook de bladeren als microfoon gebruiken door hun trillingen uit te vergroten zodat je kunt horen wat er wordt gezegd.

 

CRISPR

Dit is een woord dat u vaker gaat lezen. (Dit is het moeilijkste artikel dat ik tot nu toe in De Bicker heb geschreven, dus ga naar de bron, Quanta, om het beter te begrijpen. Soms is kort, te kort.) CRISPR is een afkorting voor een bepaalde configuratie van genen die voorkomt in microben. Wetenschappers zijn er in geslaagd dit natuurlijk voorkomende afweermechanisme over te nemen en in te zetten voor specifieke doelen. Dit zou het begin kunnen zijn van iets heel groots: eugenica. CRISPR kan namelijk worden geërfd. Genen voor antilichamen kunnen niet worden geërfd, omdat ze alleen worden aangemaakt door immuuncellen. Sperma en eitjes kunnen die informatie niet opnemen, zodat iedere baby steeds opnieuw zijn eigen verdedigingsmechanismen moet ontwikkelen.  Maar als CRISPR kan worden overgedragen, kan de evolutie van lichamen worden veranderd. Er zijn al experimenten geweest op muizen en zelfs olifanten. Econoom Tyler Cowen, die het Quanta-verslag opduikelde, geeft een hele rits achtergrondartikelen over CRISPR plus commentaren van wetenschappers die zich zorgen maken en vragen om een moratorium.

(CRISPR is een afkorting uitgevonden door onderzoekers van de Universiteit Utrecht in 2002 en staat voor ‘clustered regularly interspaced short palindromic repeats’)

De jacht op koppels priemgetallen

Zelfs voor iemand die niets snapt van wiskunde leest dit als een detective. Kennelijk worden koppels priemgetallen steeds schaarser naarmate je verder op de cijferlijn gaat. Maar er is een grens aan hoe groot de afstand is tussen koppels – en wetenschappers hebben die kloof dit jaar steeds kleiner ‘gemaakt.’