Invloedrijke voorspellers

Enkele voorspellingen van Jeff Bezos, Warren Buffett, Al Gore en Bill Gates. Meestal raak, soms niet.

 

Machine learning voor grutters

‘Vers’ is goed voor 40% van de omzet van een supermarkt, maar heeft bekende problemen: de houdbaarheid is beperkt en dat is bij onvoorspelbare consumenten lastig. Hoe slimmer je inkoopt, hoe meer winst. Supermarkten in de VS hebben nu algoritmes toegepast die meer dan 50 variabelen incalculeren – meer dus dan kortingsacties en het weer – en op basis daarvan en ervaringen in de praktijk adviseren hoevel, wat en wanneer in te kopen. Daardoor zouden deze supermarkten nu 10% minder weggooien, 80% minder ‘uitverkocht’ zijn, en 9% meer brutowinst maken.

Leven volgens algoritme

Hebt u ‘The Rosie Project’ gelezen? Dat boek over de autist die probeert een dame te verleiden? U kunt uw eigen autist worden met behulp van dit nieuwe boek: algoritmes voor het dagelijks leven. In de ‘blurb’ staat letterlijk: ‘van het vinden van een echtgenoot tot het vinden van een parkeerplek, dit boek brengt computerwetenschap in uw dagelijks leven.’

algorithms-to-live-by-3d

Taboedata

Ze weten wel alles van ons, maar hoe veel kun je ervan gebruiken? Dat iemand bij Victoria’s Secret heeft gewinkeld, dat mag je wel laten blijken dat je dat weet. Door follow-up marketing. Maar niet dat deze persoon een voorkeur heeft voor opgevulde beha’s. Als je weet dat degene die op de website voor trouwfeesten kijkt gay is, moet je dan de foto van de bruidstaart met twee mannetjes laten zien – of toch maar niet? Marketeers moeten op eieren lopen.

Year Zero

Binnen tien jaar zitten we allemaal in de cloud, waar ons leven wordt gedocumenteerd en gearchiveerd. We kunnen de hele film van leven dan terugdraaien. Een pseudoniem wordt vrijwel onmogelijk. Privacy wordt een luxe die alleen rijken kunnen kopen. Lang en plechtig verhaal met veel bronnen en verwijzingen maar ik blijf maar steeds met de vraag zitten: nou en?