Waarom?

Deze kunstmatige meren in de woestijn van Utah zijn zo groot dat ze op Google Earth te zien zijn. Waartoe dienen ze? Filmpje (19:23m). Voor de ongeduldigen: antwoord begint op 3:03.

 

Af van WhatsApp?

Signal is een andere versleutelde berichtenapp, en momenteel het meest gedownload op Apple en Android telefoons. Invloedrijke Elon Musk gaf Facebook mede de schuld van de bestorming van het Capitool. WhatsApp is een dochterbedrijf. Musk twittert ‘gebruik Signal.’ Andere belangrijke drijfveer: WhatsApp, eigendom van Facebook, heeft 4 januari aangekondigd dat het gebruikersgegevens gaat delen met het moederbedrijf. (NB dit gebeurt niet Europa, is verboden door de EU.) Misschien ook een factor: Facebook blokkeert Trump, dus Trump-aanhangers boycotten dochterbedrijf WhatsApp. Hoe dan ook, Signal – en ook concurrenten Telegram en in mindere mate MeWe – heeft er baat bij.

Brrr ….

OpenAI introduceert Jukebox, een jeukdoos vol met liedjes gemaakt door …. Artificial Intelligence. Muziek, tekst, zelfs de stem. ‘Rock, in de stijl van Elvis Presley.’ of: ‘Pop, in de stijl van Katy Perry.’ En het klinkt akelig goed. Nou ja, akelig on-computerig.

 

Gedver

‘Alsof twee SOA’s fuseren.’ Zo omschrijft tech-commentator Benedict Evans de aangekondigde overname van Outbrain door Taboola. Dat zijn twee bedrijven die internetpagina’s volproppen met kleine advertenties. U weet wel, deze:

Kennelijk toch vraag naar – samen hebben ze een omzet van $2 miljard.

 

Machtsmisbruik?

Bedrijven betalen Amazon om hoger in de zoekresultaten te komen, en om een advertentie te mogen plaatsen die is gerelateerd aan een zoekopdracht. Tien procent van de ‘clicks’ op Amazon is nu op een pagina die op één van deze twee manieren is betaald. Een directeur van Samsonite zegt: ‘Amazon verdient op jouw omzet, verdient door jouw verkoopdata te analyseren en te gebruiken, en verdient door jou advertentieruimte te verkopen.’ Is dit machtsmisbruik? Of is dit precies hetzelfde als wat de Albert Heijns doen met de Unilevers van deze wereld?

Spotify in podcast

Spotify gaat dit jaar voor €440 miljoen investeren in podcasts, te beginnen met de aankoop van Gimlet, ontwikkelaar en producent van podcasts.

The Verge geeft vast gratis advies: dan moet je wel eerst de zoekfuncties op orde krijgen, Spotify.

‘1984’

‘Als we gezichtsherkenning niet reguleren, dan wordt 2024 een soort 1984.’ Brad Smith, president van Microsoft. ‘Voor het eerst zullen overheden in staat zijn om iedereen overal te volgen.’

Opvallend weinig opvallends

Mary Meeker, invloedrijk analist van de hele technologiesector, komt jaarlijks met haar overzicht. Meestal in de vorm van een grote stapel powerpoint sheets. Dit jaar 294 stuks. Meest opvallend: er zat weinig opvallends tussen, afgaande op de hoogtepunten die Recode selecteerde. Een paar krenten dan:

  • Vijf jaar geleden waren twee van de 20 grootste internetbedrijven Chinees, en negen Amerikaans. Nu: negen in China en 11 in de VS.
  • Immigratie is belangrijk. Meer dan de helft van de meest succesvolle tech-bedrijven in de VS is opgestart door eerste- of tweede-generatie immigranten
  • er was vorig jaar geen groei in de verkoop van smartphones. Iedereen heeft er al één.

Alle sheets, plus complete toelichting Meeker, achter de link.

Wie doet het met wie

… in het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en taxi’s (klik op de kaart voor de interactieve versie):

In hetzelfde artikel: Alphabet (Waymo) bestelt maar liefst 20.000 exemplaren van de vol-elektrische Jaguar I-pace, die nog in productie moet gaan. Die auto’s zouden in 2020 in gebruik genomen worden als zelfrijdende taxi’s.

Wired achter de muur

Eén van de eerste en meest gezaghebbende tijdschriften over technologie, Wired, gaat vanaf vandaag achter de betaalmuur: vier artikelen gratis, daarna $20 per jaar. Hoofdredacteur Nick Thompson, afkomstig van The New Yorker, zegt dat een verdienmodel gebaseerd op reclame-inkomsten leidt tot banalisering. Het moedigt ‘diareeksen, nieuws van elders en clickbait’ aan want dat vreten de lezertjes en het is lekker goedkoop om te maken. ‘Met abonnees krijg je heel andere prikkels. Je wilt een echte, diepe band met je lezers. Ze gaan pas een abonnement nemen als ze denken dat je iets doet wat helemaal niemand anders doet.’