Nachtpatrouille

De Chinese spellenmaker Tencent Games zet nu gezichtsherkenning in om jongeren te vinden die na bedtijd zitten (of liggen) te gamen. Als iemand langere tijd aan het spelen is, vindt er in tussen 22:00 en 08:00 een controle plaats. Tencent vraagt de speler om zijn of haar gezicht te laten zien; dat wordt geïdentificeerd met behulp van de database van de Chinese overheid. Dat verbod op nachtelijk spelen bestond al sinds 2019 maar werd door slimme jonkies makkelijk omzeild.

Wat je drinkt

… maakt verschil. Mensen die gewoonlijk bier en sterke drank drinken hebben meer kans op narigheid dan wijndrinkers. Concludeert analyse van 309.000 volwassen Britten uit de UK Biobank. Verhoogd risico op hart- en vaatziekten, lever cirrhose, ongelukken en/of zelfverminking, en overlijden. Drinken zonder eten verhoogt ook de kans op mortaliteit en hart- en vaatziekten, met 10%.

Resultaten gecorrigeerd voor volumeverschillen alcohol per dranksoort; niet voor inkomensklasse of opleidingsniveau.

Andere studie, uit Duitsland, analyseert database van ruim 100.000 mensen uit Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken en Italië, met een looptijd van 1982 tot 2010. Gemiddelde leeftijd bij aanvang 48 jaar, en geen hartklachten. Conclusie 1: mensen die slechts 1 glas per dag drinken hebben een 16% grotere kans op hartritmestoornissen dan mensen die niks drinken. Conclusie 2 (en dit lijkt onderwerp van voortdurende controverse): mensen die één glas per dag drinken hebben minder last van alle andere hartproblemen dan geheelonthouders. 

Zon, meer zon!

‘s Werelds meest ambitieuze duurzame-energieproject is in Australië. De grootste zonnepanelen’farm’ (10 gigawatt over 121 vierkante kilometer, ongeveer de helft van de gemeente Amsterdam), de grootste accu, en 800 km hoogspanningskabel plus 3.700 km onderzeekabel – de langste ooit gepland. De energie moet naar Singapore. Geplande kosten 14 miljard euro, oplevering gepland voor 2027. Artikel bespreekt of dit rendabel kan worden.

Cloud voor spionnen

Wat is veiliger: data opslaan op een harde schijf thuis, of ‘in the cloud?’ CIA, FBI en NSA zitten al sinds 2013 in de wolken, waar ze zelfs de geheimste documenten opslaan. De CIA gebruikt de komende 15 jaar voor tientallen miljarden aan cloud-opslag van de vijf grote leveranciers.

Shop op WhatsApp

WhatsApp gaat een ‘koop’ button invoeren op zijn scherm. Zie rechts van ‘Sandra’s Cakes,’ hierboven.  Dit is precies waar Benedict Evans het over had, gisteren: concurrentie komt niet van bedrijven uit dezelfde bedrijfstak, maar juist vanuit onverwachte hoek.

Vega’s

Vegetariërs zijn slanker, en ook minder extravert, dan het landelijk gemiddelde. Concludeert Max Planck Instituut na bestudering van 9.000 vegetariërs. Voor dat tweede is niet vastgesteld of er een causale relatie is.

Kwetsbaren

Mensen met bestaande aandoeningen – hart- en vaatziekten, diabetes, chronische longproblemen – lopen zes keer zo veel kans om opgenomen te worden voor corona, en 12 keer zo veel kans te overlijden aan het virus. Nieuwe conclusie van Amerikaanse CDC na analyse van 287.000 besmette mensen. Dat wisten we grotendeels wel, maar dit is de meest uitgebreide analyse met de meest specifieke conclusies.

Gemeengoed

Hoe lang duurde het voordat technologie x (stromend water/stofzuiger/auto/mobiele telefoon etc) in ieder huishouden in de VS was?

Deze grafiek verliest aan zeggingskracht omdat hij statisch is, klik om de bewegende te zien. Dit is de eindstand.

 

Gevaarlijk

Topvoetballers hebben vijf keer zo veel kans op latere leeftijd Alzheimer te ontwikkelen als hun leeftijdgenoten. Het goede nieuws: mortaliteit als gevolg van longkanker of hart- en vaatziekten was lager. Een studie vergeleek 7.676 voormalige Schotse profvoetballers met 23.000 ‘gewone’ burgers over een periode van 18 jaar. Studie mede gefinancierd door de Britse KNVB. Conclusie zwijgt over mogelijke oorzaken. Kopballen …?

Autonieuws

Bondskanselier Angela Merkel wil dat er over 11 jaar een miljoen laadpalen in Duitsland staan. Op dit moment staan er maar 20.000 in heel Duitsland, tegen 26.000 in Nederland. Dus Merkel wil naar één paal per 83 Duitsers. Om dezelfde dichtheid te bereiken zal in Nederland in 2030 er ongeveer 200.000 hoeven hebben. Kortom, we zijn al een stukje verder op weg.

Op het autofront meldt Ford dat het vanaf 2020 ook grote, verticale beeldschermen á la Tesla in een aantal  personenauto’s – elektrisch of niet – gaat installeren. Geen nieuws over productie EV’s.