Sex voor de wedstrijd

Muhammed Ali dacht dat ejaculatie de benen zou verzwakken. Marty Liquori, ooit wereldkampioen op de 5.000 meter hardlopen, zei: “Van sex word je gelukkig en gelukkige mensen rennen niet een mijl in 3’47.”

Maar moeten coaches sex voor de wedstrijd verbieden, zoals ze telkens weer doen? Er is weinig echt wetenschappelijk bewijs, maar de vergelijkingen die er zijn, concluderen ondubbelzinnig: het maakt niks uit. Maar de discussie ontlokt telkens weer diepe wijsheden. Honkbalcoach Casey Stengel zei ooit: “Geen enkele honkballer heeft ooit last gehad van een nacht met een vrouw. De nacht opblijven en op jacht zijn naar een vrouw, dát nekt je.”

Winnen is lastig

vhnyosu7cov82wynjmxlOp de Olympische Spelen eindigen veel wedstrijden met meerdere zwemmers op exact dezelfde tijd, in honderdsten van seconden. Dus waarom vergroot de internationale zwembond niet de metingen tot duizendsten van seconden, of miljoensten? Het kan, technisch. Maar het is onmogelijk om een betonnen zwembad te bouwen waarin alle banen exact dezelfde lengte zijn. De FINA zwembond staat een afwijking van maximaal 3 centimeter per baan toe. In een Olympisch zwembad van 50 meter is een duizendste seconde voor de snelste zwemmers 2,39 millimeter afstand. Iemand die in een baan van 2,39 cm korter zwemt, heeft tien milliseconden voorsprong. Daarom heeft de FINA al in de jaren ’70 de milliseconde  afgeschaft.