Chinese investeringen

CATL, de Chinese accufabriek, gaat in Hongarije voor 7,3 miljard euro een nieuwe fabriek neerzetten die accu’s gaat maken voor de elektrische auto’s van Mercedes, BMW, Volkswagen en Stellantis (Fiat). De eerste drie hebben al assemblagefabrieken in Hongarije. Eerder dit jaar maakte Volvo (eigendom van het Chinese Geely) bekend dat het een nieuwe fabriek voor elektrische auto’s gaat bouwen in Slowakije, voor 1,2 miljard euro.

Hè, hè

Duitsland schaft de besmettingscijfers af als leidraad voor coronabeleid. Eindelijk een overheid die de knoop doorhakt. Wanneer Nederland? Als de meerderheid is gevaccineerd, en gevaccineerden niet meer naar het ziekenhuis hoeven, dan is ‘besmetting’ geen reden meer voor lockdowns.

Keihard

Bedrijfje in Kenia maakt sinds 2017 stenen uit plastic afval. Het eindproduct is sterker dan baksteen. Basismaterialen: shampooflessen, boterhamzakjes, cerealzakken, en polypropyleenproducten zoals emmers en touw. (foto Reuters)

Robotober

Restaurant in Seoul. Gasten bestellen vanaf een soort iPad op de tafel, en deze zelfrijdende kast-met-bladen bezorgt de gewenste gangen aan tafel. Heeft sensoren zodat hij de weg vindt tussen de tafels door en rondwandelende mensen kan ontwijken.

Voelt u zich bedreigd?

Vertegenwoordigers van Facebook ontmoeten vandaag afgezanten van 26 centrale banken op een vergadering in Basel, meldt de Financial Times. Facebook heeft in juni aangekondigd dat ze een nieuw betaalmiddel wil introduceren voor zijn 2,4 miljard actieve gebruikers in de wereld, getiteld Libra. Een soort crypto munt, maar dan anders. De agenda vandaag is geheim maar Frankrijk en Duitsland hebben al publiekelijk en gezamenlijk gezegd: ‘Geen enkele private entiteit kan monetaire macht opeisen, omdat die inherent is aan de soevereiniteit van landen.’ De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei vorige week dat de Libra niet in Europa moet worden toegelaten ‘zo lang er zorgen zijn over soevereiniteit en financiële risico’s.’ De bazen van de centrale banken van de VS en het VK lieten deze zomer al soortgelijke geluiden horen.

In 2023

Durft u in een vliegtuig zonder piloot te gaan zitten? Uber gaat volgend jaar al vliegende taxi’s testen in drie steden: Dallas, Los Angeles en Melbourne. Drie jaar later zou de vliegtaxi klaar moeten zijn voor het publiek. In Melbourne bijvoorbeeld zullen de vluchten plaatsvinden tussen zeven winkelcentra en de luchthaven. Een vlucht van ongeveer 19 kilometer, die tien minuten duurt in plaats van 25 in de auto. De taxi’s zijn elektrisch en kunnen net als de Uber taxi’s besteld worden via de app. De toestellen, nu nog slechts prototype, zijn een soort hybride helicopter-drone-jet.

Energie in zout

Elektriciteit in zout opslaan, dat is een nieuwe. Vattenfall, een grote Zweedse energieproducent, gaat in Berlijn een centrale uitrusten met een experimenteel opslagsysteem ontwikkeld door SaltX. Dat gebruikt zoutkristallen omhuld met ‘een nanomateriaal,’ die worden opgewarmd met elektriciteit, en die warmte vasthouden. Ze kunnen op commando de warmte weer vrijgeven, die weer wordt omgezet in energie. Artikel is wat wazig, maar Vattenfall is overtuigd genoeg om dit systeem uit het lab te halen en in de echte wereld te testen.

Tesla

Tesla meldde vannacht dat het voor het eerst sinds Q3 2016 weer een kwartaal winst heeft gemaakt. Beter dan verwachte resultaten, aandeel springt omhoog. Productie Model 3 bijna op rolletjes. Maar o, o, wat een schuldenberg. Fragment van een lange analyse van Reuters.

Musk

… mag blijven. Dat had u overal al gelezen, toch? Maar de schikking geeft nieuwe ammunitie aan de door Musk gehate ‘short sellers,’ die gokken op een koersdaling van Tesla en die dat middels processen kunnen bewerkstelligen. PS de SEC had kennelijk een schikking met een lagere boete voorgesteld maar toen Musk donderdag opeens weigerde te tekenen, werd de ‘prijs’ verhoogd ….

Singapore Air Show

Een Embraer E-190 E2 met een tijger op de neus geschilderd. Deze en meer mooie foto’s in serie van Reuters.