Crash (2)

Elon Musk heeft op de zelfvernietigingsknop gedrukt. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van deze heerlijke tirade die alles bestrijkt van de Ford Explorer tot Disney en Florida en Charlie Sheen, Kanye West en Donald Trump. Directe aanleiding is een documentaire die de NY Times op het punt staat uit te brengen, waarin Musk ervan wordt beschuldigd dat hij een zelfsturend systeem voor de Tesla heeft gekozen waar al zijn techneuten tegen waren. (Bespreking hier. ) En dan die vergissing met Twitter, die Musk probeert terug te draaien. Hubris, hoogmoed, Icarus. En Musk zal Tesla meeslepen in zijn val, zegt deze Bob Lefsetz.

Duur dak

U dacht dat New York duur wonen was. Of Londen. Dit is huizenprijs afgezet tegen modaal inkomen:

Schiet mij lek (update)

In de Verenigde Staten werden in het coronajaar 13% minder verkeerskilometers gereden dan in 2019, maar het aantal verkeersdoden lag 8% hoger. Dat zijn voorlopige cijfers van de National Safety Council, een stichting die veiligheid in de openbare ruimte nastreeft. Een verklaring heeft de NSC niet.

Lezer Sander Ottes in Chicago voegt toe: ‘In de VS merken we zelf dat automobilisten (veel) harder zijn gaan rijden door de lege wegen. Dit artikel van afgelopen herfst bevestigt dat: Road Fatality Rates Reach Highest Level in 15 Years.’

In Nederland een vergelijkbaar beeld:  de (eveneens private) Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid schat dat het aantal verkeersdoden in 2020 even groot was als een jaar eerder; de ANWB schat op basis van de eerste vier maanden van het jaar een daling van 35% in het aantal kilometers. Ook hier is het gissen naar een verklaring. Meer koeriers op de weg? Meer wandelaars? Definitieve cijfers komen pas later, van het CBS.

Gaat niet goed

Democratie is aan de verliezende hand. Al 15 jaar lang slinkt het aantal landen die ‘vrij’ genoemd kunnen worden, en neemt het aantal ‘niet-vrije’ landen toe. Nieuwste jaarverslag van Freedom House, gedateerd 3 maart. ‘Vrij’ is een land dat een zekere waarborg biedt voor politieke rechten en burgerrechten. Voor methodologie zie hier.

Beurswijsheid

‘Buy low, sell high,’ nietwaar? Anders verdien je nooit op de beurs. Maar een andere beurswijsheid is: ‘Er gaat nooit een belletje als de bodem is bereikt. Of de top.’ Stel nu eens dat iemand consequent op het allerslechtste moment zijn geld in aandelen belegt? Telkens op de top van de hausse? Deze video vertelt het verhaal van Bob, ‘de slechtste market timer ter wereld,’ die zijn spaargeld naar de beurs bracht in 1981, 1987, 2000, en 2007. U raadt het al: de schade viel aan het eind reuze mee …. Maar er waren twee belangrijke beslissingen die hem redden ….

Bange plutocraat

Ray Dalio, oprichter van hedge fund Bridgewater, nu 125 miljard dollar onder beheer, maakt zich zorgen over inkomensongelijkheid. Hij heeft helaas geen harde oplossingen maar heeft wel een indrukwekkende lijst documentatie opgebouwd. Onder andere:

  1. Het percentage jonge mensen dat meer verdient dan hun ouders was 90% in 1970, nu 50%
  2. Mensen met een inkomen in de top 40% hebben sinds 1970 hun inkomen met gemiddeld 50% zien toenemen – na inflatie. Mensen in de onderste 60% hadden nul inkomensstijging. Inkomens in de top 10% verdubbelden, in de top 1% verdrievoudigden
  3. De sociale mobiliteit in de VS is minder dan in bijna alle andere rijke landen. Zie grafiek:

Echt zo’n probleem?

Gaan we in hoog tempo naar een ‘gig economy’ (deeltijdeconomie) waar je alleen nog maar part-time baantjes zonder zekerheid kunt krijgen bij de Foodora’s, Uber’s en MacDonaldsen? Niet in de VS. Grafiek van de Amerikaanse centrale bank, overgenomen door Deutsche. Voor driekwart van de mensen met part-time baantjes vertegenwoordigt dat werk maar 10% van het totale gezinsinkomen. En qua aantallen banen (zie boven) is het maar een fractie van de economie.

Wat rendeert er nog?

De CAPE (cycle-adjusted price/earnings) ratio staat op 34, het hoogste niveau ooit op twee momenten na: 1929 en 2000, vlak voor de beurskrachen.  Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties renderen 2,6% bij een inflatie (in de VS) van 2%. Barry Ritholtz citeert instemmend twee professoren:  spreid uw risico’s breed, herbalanceer de portefeuille met regelmaat, en houd de kosten zo laag mogelijk. Open deuren? Misschien is beleggen niet zo ingewikkeld. Voetnoot: spreiden in verschillende activa? Of spreiden binnen aandelen, over landen en bedrijfstakken? Zijsprongetje: nu de dollar zo laag staat maakt dat een belegginkje in US Treasuries misschien juist interessant voor euro-investeerders.

Breinfeiten

De website BrainFacts laat interactief zien, in kristalhelder beeld en klare taal – maar met een wel slome website – hoe het brein in elkaar zit en wat de verschillende onderdelen nou precies doen. Waar onder andere al die psychologische dingen dus gebeuren.