De lelijkste niet meer

De Toyota Prius, lange tijd koploper in de strijd om de titel ‘lelijkste auto op de markt,’ heeft een nieuwe vormgeving. Road & Track zegt ‘brilliant’ en ‘slick.’ Dit is inderdaad niet slecht.

Zo schoon als een EV?

Mazda zegt dat het bezig is een benzinemotor te ontwikkelen die schoner is dan een elektrische. De motor is minder milieubelastend als hij wordt gemeten langs de meetlat van ‘bron-tot-wiel,’ oftewel de totale som van bouw van de aandrijving, het gebruik en de ontmanteling van de motor (dit kent een hoop variabelen want een groot deel hangt af van de de energiebron waarmee de elektriciteit wordt opgewekt.) Tegelijkertijd denkt Mazda een motor te kunnen ontwikkelen met maar liefst 56% thermische efficiëntie, tegen 50% voor de Mercedes Formule 1 (zie eerdere Bicker) en 30% voor gewone straatauto’s. (De foto is van een bestaande Mazda 3-motor)

Zuinig rijden

De Formule 1 motor van Mercedes benut 50% van de potentiële thermische energie in een druppel benzine. Uw auto 30%, als u geluk hebt. Mercedes doet dat onder andere door een verbrandingskamer binnen de verbrandingskamer van elke cylinder. Uitlegfilmpje.