Ieder nadeel …

Klimaatverandering heeft zijn voordelen. Temperaturen in het Poolgebied stijgen twee keer zo snel als in de rest van de wereld. Daardoor is de Batagay scheur in Oost-Siberië de afgelopen 50 jaar steeds breder geworden, nu bijna 900 meter. In de winter kunnen archeologen naar beneden klauteren – niet in de zomer, want dan vallen regelmatig smeltende blokken bevroren aarde, soms ter grootte van een auto. Ze verzamelen daar stukken aarde die tot 650.000 jaar oud zijn. Dat zou inzicht kunnen geven in hoe de permafrost en de fauna hebben gereageerd op periodes van hogere temperaturen in het verleden. ‘De poort naar de onderwereld,’ noemen de lokale bewoners de Batagay.

Sociale mieren

Mieren die ziek zijn blijven weg van de kolonie. Ze werken langer door. Is dat om hun kinderen te beschermen tegen infectie?

536

Een nieuwe, nauwkeurige analyse van het ijs in een gletscher in Zwitserland (Colle Gnifetti in het Monte Rosa massief) heeft een verklaring opgeleverd voor de plotselinge stagnatie in Europa vanaf het jaar 536. Een enorme vulkaanuitbarsting in IJsland legde het noordelijk halfrond 18 maanden lang onder een dikke mist die de zon grotendeels verduisterde. De temperaturen in de zomer waren 1,5-2,5º Celsius lager dan voorheen; oogsten mislukten, hongersnood heerste. Er viel sneeuw in China. Tot ontstond er ook nog een pest-epidemie in de Romeinse havenstad Pelusium (nabij Port Said) in Egypte. Nog twee uitbarstingen in 540 en 547 verlengden de misere die zou aanhouden tot 640.

Loont vissen?

‘Visserij buiten de territoriale wateren op de huidige schaal is alleen mogelijk door overheidssubsidies. Zonder die zou 54% van de visgebieden op de oceanen niet winstgevend zijn.’ Conclusie van een studie die zich baseert op satellietwaarnemingen van vissersschepen en daarbij noteert a/ hoe groot die schepen zijn b/ hoe ver ze moeten varen om hun vangst lonend te maken en c/ de subsidie van het land onder welke vlag zij varen.

Toerisme is vies

‘Toerisme zorgt voor vier keer meer vervuiling dan tot nu toe werd aangenomen,’ zegt de Wereld Toerisme Organisatie van de VN (ja die bestaat kennelijk): ongeveer 8% van alle CO2-emissies (hoewel slechts een achtste, dus 1%, door vliegtuigen). Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Pendelen naar je werk is ook vervuilend. TV kijken ook. Wonen in een huis is ook vervelend voor het milieu. En wat dacht u van eten in een restaurant? Vooral Mexicaans en Aziatisch, want daar ga je zo van winden en we weten allemaal dat methaan nog véél erger is dan koolstofdioxide.

Toerisme is ook vaak een bron van inkomsten voor mensen die geld het hardste nodig hebben. Eén van de meest efficiënte vormen van ontwikkelingshulp.  Kortom: laat die mensen van UNWTO wat nuttigs gaan doen.

De dominante aap

De mens ordent de planeet naar zijn eigen behoeften. Maakt niet uit hoe. Een mooi voorbeeld van ‘Homo Deus,’ de mens als god, zoals Yuval Harari hem beschrijft: de gestippelde fruitvlieg is een plaag voor boeren op vier continenten, en  insecticide Malathion werkt niet zo goed. Het beestje wordt nu aangepakt door zijn DNA te veranderen. Door een gen toe te voegen aan hun DNA worden de vliegjes kwetsbaar voor een bepaalde stof, of hoge temperaturen (fruitvliegjes zijn het meest actief in de zomer). Na zes generaties (ongeveer 12 weken) kan het gen zich hebben verspreid over de hele bevolking. Helaas is de praktijk taai: sommige wilde vliegjes bleken immuun voor het gif, en over een langere periode bleek de DNA-wijziging niet stand te houden. Het onderzoek gaat door.

16 jaar visverbod

Negen landen plus de EU hebben afgesproken de komende 16 jaar niet commercieel te vissen in centrale Noordelijke IJszee. De landen met een kust daar hadden in 2015 al getekend, maar nu hebben ook China, Japan en Zuid-Korea zich aangesloten. Doel is om wetenschappers de kans te geven de stand van het leven daar te onderzoeken, en mogelijk te ontdekken welke gevolgen klimaatverandering heeft.

Ook staal in 3D printen

3D Printen werkte tot nu toe alleen met plastic en andere zachte of smeltbare materialen. Maar nu kan ook roestvrij staal op deze manier gevormd worden. En zelfs tot 3x sterker dan ‘gewoon’ RVS.

Toekomst voor Elsevier?

Sci-hub, de website die wetenschappelijke studies verzamelt en illegaal gratis beschikbaar stelt, heeft nu 69% van alle wetenschappelijke publicaties in zijn bestand. Van alle artikelen achter een betaalmuur 85%, van Elsevier zelfs 97%. Traditionele wetenschappelijke uitgevers Zoals Elsevier en Springer noemen Sci-hub een dief en procederen. De website, opgericht door een Kazakhstaanse computer studente, heeft al verschillende URL’s versleten. Vergelijkbaar met de film- en muzieksites als Pirate Bay. Maar kunnen de traditionele uitgevers dit nog wel overleven?

Meer bos in de wereld

Een hoopgevende kop in Science. Maar er zijn niet meer bomen bijgekomen – door scherpere satellietfoto’s hebben we meer bos in kaart kunnen brengen. De wereld blijkt 9% meer bos te hebben dan tot nu toe gedacht.

Maar hoe zit het verder ook al weer? Ontbossing, toch? Volgens de Wereldbank is de stand van zaken over de periode 1990-2015 als volgt. Van de totale landmassa op de wereldbol was 31,8% bebost in 1990, en 30,8% in 2015. Ontbossing gaat het hardst in Brazilië: van 65,4% naar 59% in 25 jaar tijd. China voegt bos toe: van 16,7% naar 22,2%. Zo ook de VS (33 naar 33,9%) Rusland (49 naar 49,4%) en de EU (35 naar 38%).