Examenstress

Scholieren krijgen vaak een onvoldoende niet omdat ze hun huiswerk niet hebben gedaan, maar omdat ze te zenuwachtig zijn op het examen zelf. Experiment op Amerikaanse school onderzoekt of dit te verhelpen is. Wat helpt: een stukje schrijven over je angsten (dat maakt ruimte vrij om te concentreren op het examen), of een artikel lezen waarin staat dat symptomen van stress, zoals klamme handen en hartkloppingen, juist goed zijn en helpen concentreren.

 

Poep tegen autisme

Nieuwe aanwijzing dat er een verband bestaat tussen autisme en maag-darm klachten. Veranderen van de darmflora – door rectaal toedienen van ‘gezondere’ poep – bracht verbetering. Kleine studie van 18 kinderen leeftijd 7-17. Maar nu blijkt dat de positieve veranderingen ook twee jaar later nog steeds hadden standgehouden.

Geheugen is afhankelijk van plaatsbesef

Het geheugen – de hippocampus om precies te zijn – kan alleen herinneringen opslaan als jij weet waar je bent. Onderzoekers in Zweden brachten mensen uit evenwicht door ze een ‘virtual reality’ bril op te zetten, en nog wat andere geintjes uit te halen – en toen konden ze geen herinnering meer vormen. Intrigerend, maar wat je met deze kennis moet is nog niet helemaal duidelijk. Schijnt dat post-traumatische stress patienten ook een slecht geheugen hebben.