Hoop voor Alzheimer’s?

Verschillende medicijnen gericht op vertragen of voorkomen van Alzheimer’s worden nu getest. Een neusspray wordt getest op 16 mensen in de leeftijd tussen 60 en 85, gedurende een paar weken; de spray zou sneller de immuuncellen bereiken dan een injectie of inhaleerder. In juni werd een ander medicijn, Aduhelm, goedgekeurd door de FDA; Eli Lilly heeft zijn eigen medicijn ontwikkeld en hoopt dat voor te leggen aan de FDA voor goedkeuring volgend jaar, net als een combi van Biogen en Eisai.

Bijen en pesticiden

Driejarige studie gepubliceerd in Nature zegt eerste onderzoek te zijn dat effect van pesticiden op wilde bijen kwantificeert. In het verleden werd gezocht naar het effect op kolonies van tamme bijen. Maar die leven anders, en herstellen zich makkelijker, dan wilde bijen. Die laatsten nesten meestal onder de grond, waar ze kwetsbaarder zijn voor gif dat wordt gesproeid. Deze wilde bijen die leefden rond een akker die was behandeld met imidacloprid maakten 85% minder nesten, lieten 5,3x zo veel stuifmeel liggen, en en hadden 89% minder kinderbijtjes dan soortgelijke bijen die opgroeiden in een ‘schone’ akker.

 

Liever 12 dan 6 weken?

Het AstraZeneca Covid vaccin is effectiever als de tweede dosis pas na 12 weken wordt gegeven. En de eerste prik wordt niet ‘zwakker’ aan het eind van die 12 weken. Dat zegt een studie van 332 gevallen die werden gevolgd na inenting. Bijsluiter: dit is een ‘preprint’ studie die niet is beoordeeld door andere wetenschappers; geschreven door het team dat het vaccin heeft ontwikkeld.

Patroon

Studie van 55.000 corona-gevallen denkt een patroon te herkennen in de volgorde van de symptomen. In de meeste gevallen krijgt iemand eerst koorts, daarna kuchjes en pijn in de spieren, daarna misselijkheid en/of overgeven, en uiteindelijk diarree.

Ze vergeleken die volgorde met de symptomen van griep, SARS en MERS. Bij griep is meest voorkomende volgorde: eerst een kuch, daarna koorts. Bij MERS en SARS lijkt de volgorde op die van Covid-19, maar komt diarree vóór misselijkheid en overgeven.

Conclusie: wees alert op koorts.

Superspreaders

Veel besmettingen van Covid-19 zijn te herleiden tot weinig lokaties – zogenaamde ‘superspreader events’ (SSE’s). Dit onderzoek, nog niet goedgekeurd door ‘peers,’ stond gisteren in de NY Times.1) Bijgaand artikel graaft iets dieper: alle SSE’s in het onderzoek waren binnenshuis. En ook een intrigerende keerzijde: 70% van besmette mensen draagt de ziekte niet over aan anderen. Het stuk citeert twee andere studies die ook suggereren dat SSE’s belangrijk zijn voor de verspreiding van het virus. En een studie gepubliceerd in 2011 concludeerde dat SARS, en ook andere infectieziekten als typhus, mazelen en tuberculose in het verleden, dergelijke verspreidingspatronen vertoonden: individuen, of bijeenkomsten, die disproportioneel veel mensen besmetten.

1) analyse van 1.000 besmettingen in Hongkong, in de drie maanden tussen eind januari en eind april.

 

100 meter

De uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau in 2018 veroorzaakte een tsunami die in aanvang een hoogte had van 100 tot 150 meter. Toen de golf een uur later land bereikte, op Java en Sumatra, was hij al gezakt tot ‘slechts’ tien meter hoogte. Toch veroorzaakte hij 400 doden. Als de golf eerder land had bereikt, in een dichter bevolkt gebied, was de schade dus veel groter geweest. De eerste uitbarsting van de Krakatau in 1883 bracht een golf van 43 meter hoogte teweeg die 36.000 levens eiste – in een tijd dat Indonesië veel minder dicht bevolkt was.

Hoe diep is diep

Hoe diep is die zee? Schema van XKCD. Klik op afbeelding voor grote versie.

Met beleid

Na sporten niet gorgelen. Dat lijkt de conclusie van een – weliswaar kleine – studie. Sporten verlaagt de bloeddruk, en dat is voor de meeste mensen gezond. Maar mondwater bevat ingrediënten die dat effect juist weer verminderen. Hoe dan? Sport verhoogt de productie van stikstofoxide, die weer de bloedvaten verwijdt. Als de stikstofoxide oplost komt er nitraat vrij; die wordt weer nitriet en dat helpt weer de aanmaak van stikstofoxide zodat je ook langere tijd na het sporten wijdere bloedvaten hebt en dus lagere bloeddruk. De chemicaliën in mondwater verstoren dat proces. Ja, u vroeg toch ‘hoe dan?’

Water zuiveren

Water zuiveren met behulp van licht – oftewel fotokatalytisch – is een aantrekkelijk alternatief voor chloor, dat niet erg milieuvriendelijk is. Een Chinees universiteitsteam zegt nu dat zij met behulp van ultraviolet licht op grafitisch koolstofnitraat vrijwel alle bacteriën uit tien liter water in een uur kunnen verwijderen. Dit kan ook met metalen die dezelfde soort reinigende moleculen produceren, maar die laten metaal in het water achter wat weer zijn eigen gezondheidsproblemen heeft.

Visolie helpt niet

Alweer een illusie armer. Studie van U of East Anglia met 79 onderzoeken op totaal 112.000 mensen concludeert dat Omega-3 vetten in pilvorm de kans op hart- en vaatziektes niet verminderen.