Geweld tegen vrouwen

Vrouwen in de Noordelijke landen – Scandinavië plus Denemarken – zijn het meest geëmancipeerd en tegelijkertijd veel vaker slachtoffer van huiselijk geweld. 30% van de vrouwen maakt dit minstens één keer mee, tegen 22% voor heel Europa.  De ‘Nordische paradox’ noemen ze dat. Zijn vrouwen zo mondig dat ze eerder naar de politie stappen? Nee integendeel: het percentage vrouwen dat rapporteert is juist lager dan het EU-gemiddelde.

Koud oud water

160530115537_1_540x360

De poolkap op de Noordpool smelt in hoog tempo; de oceaan rondom Antarctica warmt niet op. Hoe kan dat? Lokale stromingen circuleren voortdurend water uit de dieptes naar het oppervlak. Dat water is in honderden jaren niet in aanraking met de atmosfeer geweest, en heeft dus de industriële revolutie niet meegemaakt. De Zuidelijke Oceaan is kilometers diep.

Wacht met kinderen

Dames: kinderen zijn slecht voor uw inkomensniveau. Moeders krijgen minder salaris dan kinderloze vrouwen. Hoe langer u wacht met baren, hoe minder de schade op uw cumulatieve inkomen over de daaropvolgende jaren. Beste om te wachten tot uw 30ste of later. Dan kantelt het nadeel zelfs in een voordeel: vrouwen die zo laat kinderen krijgen, en bovendien naar de universiteit zijn geweest, verdienen over hun hele carriere meer dan hoogopgeleide leeftijdgenoten zonder kinderen. Dit en meer op basis van statistieken over 1,6 miljoen Deense vrouwen tussen 25 en 60, uit de periode 1995 tot en met 2009.

Klimaatkletskoek

Dit is dus het soort flutbericht dat klimaatwetenschappers zo’n slechte naam bezorgt. ‘Consensus over consensus’ staat er boven: 97% van de wetenschappers is het er over eens dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door mensen. ‘En hoe meer ze er van af weten, hoe sterker die overtuiging.’ Ik wilde het aldus aan u doorgeven. Want ik word graag van mijn eigen ongelijk overtuigd. Maar ik zocht: hoeveel wetenschappers dan? En uit hoeveel landen? En welke soorten van ‘wetenschappers’? In welke periode? En toen bekeek ik het bijgevoegde kaartje:

160412211610_1_540x360

Ja, zo kan ik ook een lijn tekenen. Organisator van de studie is een medewerker van een Australische universiteit die de website skepticalscience.com runt, een plek waar weinig ruimte is voor skeptici van welke soort ook.

Diabetes 2 is omkeerbaar

Diabetes 2 wordt veroorzaakt door vet dat zich ophoopt in de alvleesklier. Dat vet blokkeert de aanmaak van insuline. Belangrijker: patiënten die erin slaagden hun lichaamsgewicht te verminderen, met 13% in dit geval, zagen ook het vetgehalte in de alvleesklier dalen. Een vermindering van een gram was al voldoende om de suikerziekte tot stilstand te brengen – de aanmaak van insuline werd hervat.

DNA-test betwijfeld

Nieuwe studie zegt dat DNA-cellen ook van mens to mens kunnen worden overgedragen. Dit is slecht nieuws voor politie en andere onderzoekers, die afgaan op de resultaten van zogenaamde ‘touch DNA’ – een analyse op basis van slechts een paar cellen op een object – laten we zeggen het moordwapen.

In het experiment schudden mensen handen gedurende twee minuten. Vervolgens moesten ze ieder een mes ter hand nemen. Op die messen werd in 85% van de gevallen DNA aangetroffen van de persoon die juist het andere mes had opgepakt. Oftewel: diens DNA-cellen waren door het handcontact overgebracht.

Hersentraining

We wisten al dat Londense taxichauffeurs – die de stratenkaart uit hun hoofd moeten kennen – een opbolling in hun hippocampus hebben. Maar waren het misschien juist geschikte mensen omdat ze die afwijkende hippocampus hebben? Nu is oorzaak en effect aangetoond in een experiment. Studenten werden aan een videogame gezet die autorijden simuleert. De ene helft moest 20x dezelfde route rijden, de andere helft kreeg 20 verschillende routes. In de eerste groep ontstonden minuscule veranderingen in de gyrus dentatus linksachter, waar ruimtelijk denken plaatsvindt. Ook grappig: hoe sneller de betrokkene leerde van de herhaling, hoe gepronoceerder de verandering in de hippocampus.

 

Koffie tegen darmkanker

Wie is geopereerd aan darmkanker, heeft er baat bij om minimaal vier koppen koffie per dag te drinken. Dat verkleint de kans op terugkeer van de kanker met 42% en verbetert de overlevingskansen met 33% ten opzichte van mensen die na de behandeling geen koffie dronken. (Tip van lezer Ruud Hendriks)

 

Obesitas-knop gevonden

Obesitas is kennelijk ook genetisch, niet alleen het resultaat van te veel eten en te weinig bewegen. Er is een cel gevonden die er voor zorgt dat vet wordt verbrand, of opgeslagen. En wetenschappers zijn er in geslaagd die cel ‘aan en uit te zetten’ door een kleine verandering in de DNA-sequentie aan te brengen. Getest op muizen en mensen.

De bijen (vervolg)

Mm. In het verleden brachten we overtuigende berichten dat de bijenstand in Europa en Noord-Amerika herstellende is; en dat neonicotinoiden alleen schadelijk zijn voor wilde bijen, niet kolonies. (zoek in archief de Bicker onder ‘bijen.’) Nu is er een enquete in een betrouwbaar blad die zegt dat imkers in de VS 40% van hun kolonies zijn kwijtgeraakt in 2014-15. Hoe valt dit te rijmen? Zelfselectie? Slechts 15% van de imkers deed mee. Maar waarom publiceert Science Daily dit dan?