Trump uitgelegd

Scott Adams, schrijver van Dilbert en scherpzinnig waarnemer van de politiek, analyseert de overredingstechnieken van president Trump. Visualiseren: Trump heeft het niet over ‘veilige grenzen’ (een abstract concept) maar over een ‘muur’ (een tastbaar, zichtbaar ding.) Niet te veel details: hij volstaat met een simpel beeld als ‘een muur’ zodat we zelf de rest kunnen invullen en dus minder makkelijk gaten kunnen schieten in zijn voorstel. Hoog inzetten: Trump begon over een muur over de volledige lengte van de grens, waarvan hij ook zelf wel besefte dat het niet praktisch zou zijn; uitwerking in een iets minder radicale grensbewaking lijkt dan op redelijkheid.  En meer, o.a. ‘thinking past the sale.’ (tip: M. van Weede)

Dilbert over Trump

Nou ja, Scott Adams, de maker van de Dilbert cartoons. In het verleden een genadeloze criticus van Donald Trump. Nu maakt hij de balans op van de eerste 100 dagen, en hij doet dat evenwichtiger dan de meeste ‘journalisten.’ Verrassend. (tip: A. van Rossum)

Wijsheid van cartoonisten

Screen Shot 2016-05-06 at 3.33.07 PM

Peter van Straaten legt meer wijsheid aan de dag dan 95% van de schrijvende journalisten, en Garry Trudeau (van Doonesbury) heeft ook prachtige politieke commentaren geschreven. De laatste tijd ontpopt Scott Adams, de tekenaar van de Dilbert strips, zich als een hele listige waarnemer van de politiek. De Democraten zeggen dat een stem op Donald Trump ‘te riskant’ is en dat nu net precies helemaal fout, zegt Adams: “De hele reden waarom Trump zo populair is dat het publiek ervan overtuigd is dat de maatschappij niet meer werkt, het systeem is kapot. Die mensen zien geen normale of standaard manier om dat te repareren. En als dingen kapot zijn en er geen verbetering in zicht is dan is dat precies het moment waarop je wel risico wilt nemen.”