Coronasnuffel

Honden ruiken ziekte. Dat is bekend. (Kunst, ze hebben 50x meer geur-receptoren dan mensen.) Een team bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Pennsylvania (en teams op vele plekken elders in de wereld) onderzoekt nu of het praktisch is om honden te trainen op het herkennen van Covid-19. Dat zou nuttig zijn om besmette mensen op vliegvelden, bejaardencentra en waar ook te herkennen – zelfs de a-symptomatische. Een hond zou in theorie 250 mensen per uur kunnen afwerken. Maar eerdere ervaringen leren dat honden misleid kunnen worden door sterke andere luchtjes – gemalen koffie bijvoorbeeld. Dus een elektronische ‘neus’ zou nog beter zijn. Wordt niet moe, kan 24/7 werken. Iets dergelijks bestaat al: de blaastest. Kennelijk worden er nu grote stappen gemaakt in het identificeren van de ‘Volatile Organic Compounds’ die een geur maken. (tip R. van Wagtendonk)

Amazon opent boekwinkel

Inderdaad. Na 20 jaar hard werken om boekwinkels overbodig te maken, opent Amazon nu een winkel in Seattle. Lang verhaal in lokale krant maakt niet duidelijk wat de strategische overwegingen zijn. Amazon zou met al zijn data goed in staat moeten zijn om aanbod aan te passen aan lokale belangstelling. Boeken worden niet alleen aanbevolen door recensies van kranten en tijdschriften maar ook van Amazon-lezers. Relatief klein: 500 m2, tegen 4.300 m2 voor een Barnes& Noble in dezelfde buurt, die in 2011 sloot. Google heeft zojuist afgezien van plannen om een winkel in SoHo in New York te openen. Microsoft opende vorige week een winkel op Fifth Avenue.

Draadloos opladen in Starbucks VS

Eerst San Francisco, dan de rest van het land. In samenwerking met Duracell dat de ‘Powermat’ maakt. Er zijn relatief weinig telefoons die draadloos kunnen opladen, maar dat kan snel veranderen. Voorlopig alleen in VS. Misschien dat een Europese middenstander hier een voorbeeld in ziet.