Topchef is robot

Tijdens de pandemie opende een nieuw restaurant in Parijs, genaamd Cala. Specialiteit: pasta’s, maar alleen thuisbezorgd. Het steeg al snel naar de top1% meest gewaardeerde restaurants op de bezorgdiensten van Parijs. Pas toen de lockdown eindigde en mensen het restaurant konden bezoeken werd duidelijk dat de keuken werd bemand door een robot. De begroting van een restaurant is ruwweg 30% huur, 30% ingrediënten en 30% personeel. Cala houdt 30% in de zak en besteedt die deels aan ‘betere ingrediënten,’ wat weer leidt tot blije klanten. De robot kan ook veel sneller werken en dus meer porties per uur uitdraaien. Toekomst: online recepten voor de thuisrobot (‘de 100 beste recepten van NRC’), en restaurants die meer aandacht aan sfeer en comfort moeten besteden.

Therapiepad

Een Britse startup heeft 80 miljoen euro ontvangen om klinische tests te doen met een hallucinatoire stof, 5-MeO-DMT, die aangemaakt wordt door de Coloradopad. De stof is verwant aan psilocybin, dat in MDMA en LSD zit. Maar de werkingsduur is veel korter, een uur in plaats van vijf uur, en dat maakt het spul geschikter voor toepassing tijdens een psychiatrische sessie.

De hallucinatoire werking van de afscheiding van de pad zijn al langer bekend. Maar in zijn natuurlijke vorm is de stof gemengd met het giftige bufotenine. Sommige staten in de VS hebben een ‘don’t lick the toad’ wet ingevoerd, om de jeugd te behoeden voor gevaarlijke experimenten. (Wikipedia)