Top-10

Vóór 2009 bestond de ‘like’ van Facebook niet. Sindsdien is hij onderdeel van het leven van miljarden geworden, en heeft hij ons gedrag beïnvloed.

Software, ‘code,’ is overal in ons leven en nergens te zien of te voelen. Daarom is er misschien geen ‘software top-10,’ zoals wel voor films of liedjes of schilderijen. Slate brengt daarom zijn eigen top-10 uit van ‘de meest invloedrijke software.’ De eerste computer game (1961), de oorsprong van e-mail (1965), ‘1202’ de boodschap van de computer die Apollo-11 hielp landen op de maan, de duim van Facebook, etc. Inclusief de eerste binaire ponskaart, uit 1725. (tip E. Dooper)

Wilskracht beperkt?

Bijna twintig jaar geloofden psychologen dat er zoiets bestond als ‘ego depletion:’ onze wilskracht is eindig, en vermindert gedurende de dag naarmate we er meer een beroep op doen. Nu is er een nieuwe studie – 2.000 proefpersonen – die geen enkel bewijs voor deze theorie vindt.

Danes, Dutch – wha’evah

Toch wel leuk dat de Nederlandse politie het hele internet over ging met zijn primeur om roofvogels in te zetten tegen drones. Deze buitengewoon suffe en ijdele Amerikaanse journalist

Screen Shot 2016-02-03 at 10.28.57 PM

is ook diep onder de indruk.

Screen Shot 2016-02-03 at 10.29.30 PM

Drones voor valkeniers

151203_FT_Falcons-Drones.jpg.CROP.promo-xlarge2Roofvogels klimmen niet vanzelf zo hoog, dat moeten ze leren. Van ouders, of van valkeniers die tot voor kort vliegers en ballonnen gebruikten om lokaas te laten opstijgen. U voelt ’em al: dat kan een drone ook. Filmpje.

TV-tip: Mr. Robot

150824_TV_MrRobot.jpg.CROP.promo-xlarge2Nooit gedacht dat het zo ver zou komen met De Bicker – een TV-tip!? Dat ouderwetse medium, en dan een oubollige ‘tip’? Maar deze komt van een Bickerlezer (Simon van der Gaast) en is dus per definitie van hoge kwaliteit; en u kunt hem in Nederland niet eens op TV bekijken, u moet hem gewoon heel modern jatten met muTorrent of een andere torrent site. Ik heb hem nog niet gezien, maar de beschrijving op Slate is om je vingers af te likken. Verteller Elliot Anderson is gek, en praat tegen de kijker. Hij wordt lid van een hackersgroep, onder leiding van Mr. Robot. Die blijkt later niet te bestaan, alleen in het brein van Elliot, en hij lijkt op Elliot’s vader. Ze plannen een inbraak in de computers van E-Corp, een groot bedrijf; dat blijkt dus ook door Elliot verzonnen te zijn. Elliot is een maniakale hacker, die van iedereen in zijn leven de gegevens opzoekt – de buurman, de psycholoog, de eigenaar van de koffiewinkel. Hij is diep eenzaam.  Etc. Voor ‘t weekend?

A capella

De hits van Michael Jackson, in zes minuten a capella door Texaanse groep Pentatonix:

pentatonix

Voor de schaakliefhebber

140917_SNUT_SinquefieldGroup.jpg.CROP.original-original

Mooi geschreven verslag van de razend spannende 2014 Sinquefield Cup schaaktoernooi in St Louis, in de VS. Plezierig oneerbiedig over de FIDE, een ‘geitenrodeo’ al 20 jaar geleid door een Rus die ervan overtuigd is dat hij ooit is ontvoerd door buitenaardse wezens in gele pakken. Na vijf ronden stond Magnus Carlson, wereldkampioen en fotomodel, op 2,5 punt. Outsider Fabiano Caruana had alle eerste vijf partijen gewonnen. Wat gebeurde er toen?

Was will das Weib? (3)

(Eerlijk is eerlijk, deze heb ik gemist. Artikel uit Slate van 2 mei, dus misschien kent u het al.)  Meta-studie van 58 andere studies concludeert: het heeft niets te maken met de menstruatiecyclus. Vrouwen houden van harige, grote, symmetrische, mannelijke mannen met sterke kinnen – elke dag van de maand. ‘Culturele conditionering is dominanter dan progesteron,’ concludeert de schrijfster.

73-jarige Fin verbetert de bijl

Man ging wonen in Fins bos en raakte gefrustreerd over de bijl. Dus hij experimenteerde tien jaar tot hij een betere bijl had. Deze Vipukirves is asymmetrisch: blad zit rechts van de steel. Het blad en dus het snijvlak komt daardoor schuin binnen. Dat verhoogt de effectiviteit – je slaat met één klap een stuk van het houtblok, en de bijl wringt zich niet vast in het houtblok. Maar je moet hem wel losjes vasthouden op moment van de botsing, anders krijgt je pols een optater. Nooit geweten: Finnen zetten houtblok in een oude band, zodat je hem niet steeds rechtop hoeft te zetten nadat een stuk is afgehakt ….

bijl

De killer app voor de iWatch

Goed verhaal over Apple’s strategie met de iWatch. Wanneer moet je een patent aanvragen (Niet te laat, maar ook niet te vroeg) en waarom stonden mensen niet in de rij voor de Samsung Galaxy Gear? Uiteindelijk gaat het er niet om hoe het ding er uit ziet, of zelfs wat hij doet – maar in hoeverre hij is verbonden met netwerken en applicaties, betoogt deze schrijver. Hij verwacht introductie dit jaar.