Ik heb pils! *

Mensen kweekten graan om bier te brouwen, niet om brood te maken. Dat was al 60 jaar een theorie maar er is nieuw bewijs. Een archeologisch team ontdekte restanten van een bierbrouwerij in Israel. Ongeveer uit dezelfde tijd dat er in Jordanië brood werd gebakken – tussen 11.000 en 14.000 jaar geleden.

* met dank aan dit lied.

Old boys weer …

Amerikaanse bedrijven manipuleren hun eigen aandelenkoers om top management opties te verstrekken tegen de gunstigste prijs. Team van Stanford Business School bestudeerde uitgiftepatroon bij 1.500 bedrijven en constateerde een V-vormige trend in de aandelenkoers: significante daling in de 90 dagen vóór uitgifte opties, significante stijging na uitgifte. Hoe? Slecht nieuws uitbrengen -> koers daalt -> opties uitdelen; of goed nieuws oppotten -> opties uitdelen -> goed nieuws uitpakken. (tip M. Hubeler)

Computer kent u beter dan uw vrouw

Een programma dat uw persoonlijkheid en voorkeuren vaststelt op basis van ‘like’-gedrag op Facebook is robuuster dan de mening van mensen. Resultaat van een test op 86.000 deelnemers. Na analyse van 10 ‘likes’ wist de computer het al beter dan een collega; na 70 ‘likes’ beter dan een vriend; na 150 beter dan een familielid; en na analyse van 300 ‘likes’ kent de computer u beter dan uw echtgenoot. De gemiddelde Facebook-abonnee heeft 227 ‘likes’ gepubliceerd.

 

 

‘Hersenspelletjes werken niet’

Maar liefst 70 neurowetenschappers van het Max Planck Instituut en Stanford U. hebben hun handtekening gezet onder een manifest dat waarschuwt tegen de beloftes van hersenspelletjes. Er is geen gedegen wetenschappelijk bewijs dat hersenen van oudere mensen op peil gehouden kunnen worden door geheugentraining en dergelijke. Het komt niet vaak voor dat wetenschappers zo’n tirade afsteken tegen een specifieke bedrijfstak. Of is het een pleidooi voor meer onderzoekssubsidie? In ieder geval wel grondig geschreven. Een goed brein op oudere leeftijd kan ook best het gevolg zijn van een gezonde levensstijl en algemene nieuwsgierigheid, is één van de conclusies.

De ‘heilige graal’ van lithium batterij-ontwerp

Lithium zit in de elektrolyt van de accu, niet de anode. Een lithium anode zou ideaal zijn maar dat is tot nu toe onmogelijk gebleken omdat lithium allerlei complicaties heeft. Door een lithium anode te omkapselen met een ultradunne laag van koolstof in een honingraat-structuur verbetert de prestatie enorm. Telefoons die drie keer langer op een batterij meegaan, electrische auto’s voor een derde van de prijs liggen in ‘t verschiet.

Wandel meer, denk beter

Veel grote denkers – Graham Greene, Charles Dickens, Victor Hugo, Tsjaikofski – wandelden uren per dag. Een studie van Stanford lijkt bewijs te leveren dat een wandeling het brein los maakt. Studenten die een uur gewandeld hadden scoorden veel beter in tests waarbij enige creativiteit vereist was. Maakt niet uit of je binnen of buiten wandelt. Studenten op de loopband scoorden even goed als studenten die in de bossen hadden gelopen. Bloomberg meldt dat wandelen ook elders doordringt: Mark Zuckerberg leerde het van Steve Jobs, Barack Obama doet vaak een rondje door de Witte Huistuin.

Computer aapt brein na, is razendsnel

Hersenen van een muis – laat staan een mens – werken 9.000 x sneller dan die van een normale microchip. En een computer verbruikt 40.000 x zo veel energie als het brein. Onderzoekers aan Stanford hebben een ‘Neurogrid’ gemaakt, een board met 16 chips die bijna net zo snel als het menselijk brein instructies kan verzenden en ontvangen, en bovendien een fractie van de energie gebruikt van gewone computers. Uiteindelijk zou je daarmee kunstarmen en -benen moeten kunnen bewegen, net zo snel als je je eigen ledematen beweegt. Allemaal onderdeel van de grote wedstrijd om het menselijk brein na te bouwen.