Car Thing

Dat is serieus de naam die Spotify heeft gegeven aan dit doosje, dat het makkelijker maakt om muziek af te spelen uit Spotify. Voor de auto’s die nog niet geïntegreerd streaming in het dashboard hebben, Android Auto of Apple CarPlay. Niet meer levensgevaarlijk friemelen op de telefoon tijdens het rijden.

Gratis voor Spotify Premium leden in de VS. Kent u iemand die daar woont? Sla toe.

Vergissing

De nieuwe icoontjes van Google zijn een stap achteruit. Ja, meer eenheid in vormgeving; maar minder goed van elkaar te onderscheiden, op het drukke beeldscherm.

Blijft u aan de lijn?

Misschien heeft Google eindelijk iets gevonden dat de iPhone nog niet heeft. De nieuwe Pixel 5 heeft een functie ‘Hold for me’ oftewel: de telefoon blijft in de wachtstand en geeft een seintje zodra er iemand aan de andere kant opneemt.

Zoompffff

Bent u ook Zoom gaan gebruiken? U bent niet de enige, Zoom zegt dat het aantal vergaderingen is toegenomen van 10 miljoen in december tot 200 miljoen in maart. Dankzij Corona.  Maar de video conference call dienst (in goed Nederlands) heeft veel klachten gekregen. Dat de gegevens van gebruikers niet veilig zijn, dat het beeld niet goed is, dat het end-to-end encryption belooft en niet waarmaakt. De baas heeft nu verordonneerd: geen nieuwe fratsen meer tot we alle problemen hebben opgelost.

Zwaargewicht

GM Cruise, inderdaad dochter van, ontwikkelt zich tot een serieuze partij tussen alle bedrijven die een vloot zelfrijdende taxi’s op de markt willen brengen. Kreeg vorig jaar al een miljard van het Japanse Softbank (met nog eens 1,25 miljard in het verschiet) en 750 miljoen van Honda (dat de komende 12 jaar 2 miljard zal bijdragen). Met andere geldschieters daarbij heeft GM Cruise totaal $7,25 miljard klaarliggen voor de komende jaren. Het heeft nu 1.000 werknemers en wil voor jaareinde verdubbelen. Honda gaat exclusief voor GM een zelfrijdende auto ontwikkelen.

Einde radio

Als kranten in grote hoeveelheden podcasts gaan maken (‘NRC Radio’?), welke rol is er dan nog voor ‘radiostations’? Spotify slaat weer een nagel in de doodskist: het is aan het experimenteren met ‘Your Daily Drive,’ een stream waarin favoriete nummers worden afgewisseld met korte, actuele podcasts. Wordt hier en daar aangeboden om reacties te testen, o.a. in Portugal en Italië.

Never the twain shall meet?

Soms lijken Silicon Valley en China in parallelle universa te leven. Dit bericht van de Sjanghai Auto Show vertelt hijgerig dat Alibaba nu apps ontwikkelt binnen zijn ‘super-app’ Alipay voor gebruik in de auto. Waarmee je, spraakgestuurd, restaurants kunt vinden en boeken. Bijvoorbeeld. Maar dat heeft Amazon toch al sinds vorig jaar, met zijn Alexa voor de auto?

Reddit steeds waardevoller

Reddit, de website die zichzelf ‘de voorpagina van het internet’ noemt, krijgt $150-300 miljoen nieuwe financiering van o.a.Tencent, waarmee het bedrijf een waardering krijgt in de buurt van €2,6 miljard. Reddit heeft 330 miljoen ‘monthly active users’ en 150.000 ‘subreddits,’ forums die worden onderhouden door vrijwilligers. Inkomstenbron: reclame.

Live transcriptie

Eerst nog alleen op Google Pixel telefoons, maar later geschikt voor alle apparaten en 70 talen: live transcriptie. Ontwikkeld voor mensen met gehoorproblemen maar als je dit koppelt aan een vertaalprogramma dan werkt het misschien nog beter dan bestaande ‘live’ vertalers.

Openbaar vervoer

In Barcelona denken taxichauffeurs nog steeds dat ze Uber kunnen tegenhouden. De rest van de wereld sjokt rustig door. In Indonesië is een Uber-kloon genaamd Go-Jek, met twee miljoen chauffeurs, die na de laatste ronde financiering wordt gewaardeerd op €8,3 miljard. (En vergeet niet, over twaalf jaar is Indonesië de op drie na grootste economie te wereld.) Grootste in Zuid-Oost Azië is Grab, dat recent op €9,6 miljard werd gewaardeerd. Ter vergelijking: Uber en Lyft die waarschijnlijk dit jaar allebei naar de beurs gaan, worden nu conservatief gewaardeerd op respectievelijk €61 en €22 miljard.