Rijzende zon?

Onlangs noteerden we dat er in China maar liefst 500 bedrijven bezig zijn elektrische auto’s (EV’s) te ontwikkelen, mede dankzij subsidie van de staat. Maar het is niet allemaal rozengeur. Naast subsidie hebben bedrijven geld nodig van private geldschieters, en die worden steeds voorzichtiger. Te veel concurrentie drukt de prijzen, als alle investeringsplannen doorgaan dreigt overcapaciteit, niet alle starters kunnen ‘volwassen’ partners vinden. En de Chinees koopt minder auto’s: Q1 zelfs 15% minder dan een jaar eerder. Zelfs de grotere fabrikanten, zoals Nio en Byton, hebben moeite geld op te halen op de kapitaalmarkten. Directeur van één van de grotere EV-fabrikanten verwacht dat uiteindelijk slechts 10% zal overleven.

Huawei hoezo?

De Amerikaanse overheid verdenkt Huawei van spionage in opdracht van de Chinese overheid; Duitsland heeft de zaak ook onderzocht en zei vorige maand dat het geen bewijs kan vinden dat er spionage-apparatuur zit verwerkt in de 5G-netwerk-bouwstenen van Huawei. Minister Peter Altmeier zette afgelopen donderdag deze lijn voort; hij zei dat Duitsland zijn specificaties voor 5G-apparatuur zou aanscherpen, maar geen enkel bedrijf zou uitsluiten van de veiling van de 5G-netwerken.

iPhone met korting

Ooit onbespreekbaar, nog steeds in Europa, maar niet meer in China: Apple dat zelf iPhones met korting aanbiedt. Prijzen voor de iPhone 8 zijn sinds vrijdag ongeveer 15% lager op JD.com dan op de officiële website.

Zien is geloven

RIP Faraday?

Faraday Future, ooit opgericht in Californië als Tesla-uitdager door Chinese investeerders, is nu een ‘zombie’ bedrijf volgens dit artikel van de Chinese website Technode. Plannen voor een megafabriek van $1 miljard in Nevada werden geschrapt, in plaats daarvan werd een voormalige Pirelli-fabriek in Californië gerenoveerd. Dat is volgens een waarnemer een vergissing: China is veel goedkoper en de overheid subsidieert productie van elektrische auto’s. De grootaandeelhouder Jia Yueting verkocht eind vorig jaar 45% van de aandelen voor $2 miljard aan een Chinees onroerend-goedconglomeraat, Evergrande. Maar nu zegt FF in een rechtszaak dat Evergrande nooit geld heeft overgemaakt. Sleutelfiguren in management lopen sinds oktober de deur uit. Ook The Verge doet uitgebreid verslag.

Ook Chinezen vinden ‘t moeilijk

Twintig bedrijven waaronder Uber, Google en Mercedes hebben toestemming om in Californië te experimenteren met zelfrijdende auto’s. Ook Baidu uit China. De auto’s van Baidu moesten gemiddeld één keer per 66 kilometer gecorrigeerd worden door mensen. In de eerste maanden zelf 1x per 32 km. Waymo (Google) en GM klokten een incident per 8.888 kilometer.

Wat nou Michelin?!

Michelin publiceerde vorig jaar zijn eerste restaurantgids voor een Chinese stad, Sjanghai, en de reactie van de Chinezen was: ‘Gaat iemand ons vertellen wat lekker eten is?’ In gourmet-kringen is het geen uitgemaakte zaak of Frankrijk of China het beste eten ter wereld heeft. Vele niet-Chinese kenners vinden China superieur. Dus gekrenkte trots is begrijpelijk. Twee Chinese uitgevers zijn nu hun eigen ‘Michelin-gidsen’ begonnen: de ‘Chinese Booking.com’ Ctrip startte zijn Gourmet List die inmiddels 15.000 restaurants heeft in 22 plaatsen; Meituan-Dianping, ‘de Chinese Iens,’ heeft een gids die De Zwarte Parel heet en restaurants klassificeert met één, twee of drie diamanten in inmiddels 22 steden.

Ook daar is een app voor

Chinezen parkeren vaak asociaal. Maar laten dan hun mobiele nummer achter hun voorruit achter – als iemand wil vragen of ze willen verplaatsen. Nu is er een app waarmee je de eigenaar kunt bereiken zonder dat die zijn privé-nummer hoeft te geven. Middels een QR-code. Hier zijn veel andere toepassingen voor te verzinnen, in Europa.

Chinese ‘Bicker’

Jinri Toutiao maakt korte samenvattingen van nieuws, gebaseerd op de belangstelling van de abonnee, gemaakt door eigen redacteuren en ook lezers. ‘Gebruikers hebben liever dit dan de langere versies van traditionele media,’ zegt een woordvoerder. In China weet het bedrijf te groeien tegen de verdrukking in van giganten als WeChat en RenRen. Ongeveer 200 miljoen dagelijkse gebruikers die gemiddeld 74 minuten per dag kijken. Bedrijf wil over vijf jaar 50% van zijn omzet buitenslands behalen. Wat is anders? Selectie van nieuws door AI (wordt aangepast zodat mensen ook nieuws buiten hun bubbel krijgen) en – helemaal gericht op reclame-inkomsten, waar Westerse media het steeds meer zoeken in lezerscontributies. Dezelfde AI-software die het lezersmenu samenstelt, maakt hele nauwkeurige doelgroepen voor adverteerders.

Xiaomi Mi Mix 2

Vandaag wordt u overspoeld door nieuws van Apple over de nieuwe iPhones. Een dag eerder komt Xiaomi, één van de snelgroeiende Chinese makers van smartphones, met zijn nieuwste model: de Mi Mix 2. Voorgaande modellen kregen goede recensies, hier en hier. Het scherm is groter dan dat van een iPhone 7, op een toestel dat kleiner is. Officiële prijs €420 voor versie Snapdragon 835 processor, 6 GB RAM en 64GB opslag; maar dat zal in Europa niet haalbaar zijn. Door beperkte productie lastig te krijgen, en relatief duur door importgedoe.