Sterrenhemel

De Melkweg, ‘s nachts gefotografeerd in Californië, langs het silhouet van een ‘bristlecone pine tree’ (Balfourianae), de langstlevende plantensoort (ja, op de ‘klonende’ planten na). Ze kunnen duizenden jaren oud worden. Deze foto uit 2006 is onderdeel van een serie, gemaakt door Jack Fusco. Allemaal prachtig. (tip A. van Rossum)

Zelftesten

Bill Gates: we hebben ontdekt dat als iemand zelf een wattenstaafje in zijn neus steekt en een monster afstrijkt, dat net zo accuraat is als wanneer een verpleger, arts of verpleegster zo’n wattenstaaf diep in je keel en neusgat steekt. Dat is niet alleen prettiger voor ons, maar ook veel veiliger: ziekenhuismedewerkers hoeven niet meer beschermd te worden tegen kuchende en proestende patiënten. We kunnen het zelf. Enorme tijdwinst ook. (gesprek TEDTalks, afgelopen woensdag 25 maart; op tijdcode 11:45) Gates heeft de resultaten van de vergelijking naar de FDA gestuurd.

Klimaat is ver weg

Zelfs als de meest sombere voorspellingen uitkomen zullen de gevolgen van klimaatverandering pas over een paar honderd jaar merkbaar zijn. Lang nadat u en ik en onze kinderen hebben geleefd. Nu ons gedrag veranderen is veel gevraagd; alsof je een scholier vraagt om pensioenpremie te betalen voor zijn achterkleinkinderen. Hoeveel mensen zouden dat doen? Het is ook economisch rationeel. Als je een discontovoet van 5% neemt, dan is de totale economische waarde van het gehele mensdom over 200 jaar maar een paar honderdduizend euro. Geld nu is meer waard dan geld morgen. Maar er is ook een andere, niet economische meetlat. Die toekomst is wel degelijk waardevol – hij stuurt ons morele gedrag. Stel dat opeens de mens onvruchtbaar zou worden. (P.D. James, ‘Children of Men.’) Het ras zou langzaam uitsterven. Waarom zou je je dan nog om de toekomst bekommeren, onderhoud plegen, zorgzaam met je medemens omgaan, kinderen koesteren? Dus het besef van volgende generaties stuurt wel ons gedrag. Maar zorgen voor vreemde mensen, onbekenden, is moeilijk. Zie hoe vaak goedbedoelde ontwikkelingshulp mislukte. Eigenlijk is het een wonder dat we nu al zo veel investeren om de natuur te beschermen, zegt Charles Mann.

We hebben geen idee

Een beschaafde, welgestelde Londoner in de zomer van 1914 ligt ‘s ochtends in bed, leest zijn Times, drinkt zijn thee, en gebruikt de wonderbaarlijke nieuwe uitvinding, de telefoon, om zaken uit de hele wereld te bestellen in het volle vertrouwen dat die ook bij zijn voordeur zullen worden afgeleverd. Hij koopt en verkoopt aandelen in het volste vertrouwen dat die opdrachten ook uitgevoerd zullen worden. Hij is er rotsvast van overtuigd dat de vrijhandel en innovatie van de afgelopen decennia zullen doorgaan hem te leveren wat hij verlangt. Hij heeft geen benul van de golven van nationalisme, protectionisme en ‘tribalism’ die binnen enkele dagen op zijn hoofd zullen breken en het begin vormen van de ergste oorlog die de wereld heeft gekend.

Deze metafoor, uit één van de boeken van John Maynard Keynes, is de inleiding van Adrian Wooldridge van The Economist die betoogt waarom volgens hem ‘mondialisering’ heeft gefaald, en mede schuldig is aan de opkomst van nationalisme.

Facebook voor volksmenners

‘We moeten niet bang zijn voor Kunstmatige Intelligentie (AI) op zichzelf, maar voor wat mensen kunnen aanrichten met AI,’ zegt professor Zeynep Tufekci in een TEDTalk. Facebook en Google zijn heel ver in het ontwikkelen van software die onze ‘gedachten leest’ en onze voorkeuren bedient. Die vaardigheden zijn handig voor bedrijven die consumentenproducten willen verkopen; maar ook voor politici, dictators of volksmenners. (tip: Gert-Jan Zeestraten)

Thuiswerken werkt

Experiment in China met 250 medewerkers van een call center, vier dagen per week, gedurende negen maanden. Jonge mensen, en geen superhoogopgeleide baan – dus je zou denken dat de verleidingen van thuiswerken extra lokken. Uitslapen, TV kijken naast de laptop, dat soort dingen. Het tegendeel bleek waar: 13,5% meer productiviteit, meer voldoening in werk, minder ziekte en snipperdagen. En een aanzienlijke besparing op kantoorhuur.

Klimaatoptimisten

Screen Shot 2016-02-23 at 7.33.57 AMAl Gore denkt dat vooruitgang telkens weer sneller gaat dan we ooit konden voorspellen, en dat wij allemaal de uiteindelijk de goede keuzes maken.

Screen Shot 2016-02-23 at 7.35.49 AM

Bill Gates denkt dat er binnen 15 jaar een doorbraak zal komen op het gebied van schone energie. Hij zegt niet welke, maar hij schenkt $1 miljard aan onderzoek, o.a. naar modernere kerncentrales.

Gewoontes afleren

Gewoontes, dus ook verslavingen, zijn evolutionair ontstaan. Het zijn reflexen: er is een trekker, daarop reageren we met gedrag, en dat gedrag wordt beloond. Honger leidt tot eten leidt tot een voldaan gevoel. Dat soort kettingreacties wordt opgeslagen. Wij proberen van verslavingen af te komen door onze prefrontale cortex, onze ratio, aan het werk te zetten. Maar kennelijk wordt die heel snel overdonderd als we stress hebben. Dus de wetenschap dat roken – of suiker, of alcohol, of Facebooken – slecht voor ons is, helpt weinig. Beter om de reflex en de reactie aandacht te geven. (Deze psych haalt ‘mindfulness’ erbij maar dat is een onnodig ingewikkeld en modieus woord.) Door de sigaret te proeven, ruik je hoe smerig die eigenlijk is.  “Als je nieuwsgierig wordt stap je uit oude, op angst gebaseerde reactieve patronen, en focus je op zijn. “

 

Internet via LEDlamp

Team van onderzoekers aan U. of Edinburgh zegt dat ze een manier hebben gevonden om signalen te verzenden via licht. Ze noemen het ‘li-fi’. In 2011 al beschreven. Nu hebben ze het gedemonstreerd in een Tedtalk: niet een paar woordjes, maar een hele video verzonden via een LEDlamp en een zonnecel. Verschillen in lichtsterkte indiceren verschillende signalen. Tot 50 MB per seconde, sneller dan de meeste breedband. Groot voordeel: internet goedkoop gemaakt, voor de 4,3 miljard Aardbewoners zonder aansluiting, zonder dat er extra energie moet worden opgewekt. Nadeel (lijkt mij): je moet wel altijd in het zicht van de zender zijn. Beperkte reikwijdte dus. Edinburgh zegt binnen 2-3 jaar klaar te zijn voor de markt.

Zelfrijdende auto moet niet te slim worden

… want dan let de ‘chauffeur’ helemaal niet meer op en dus ook niet als hij zou moeten ingrijpen. (Man rommelde in zijn koffer op de achterbank terwijl de Google auto 100 km/u reed op de snelweg.) Dit en andere lessen van Chris Urmson, hoofd van de afdeling van Google die zelfrijdende auto’s ontwikkelt.  Hij laat zien wat een auto ziet, en je begint te beseffen hoe knap mensen zijn en wat een wonder dat er maar 1,2 miljoen verkeersdoden per jaar zijn … Maar de zelfrijdende auto leert, en leert continu. En weet op een zeker moment ook wat te doen als hij een oud dametje in een rolstoel tegenkomt die midden op de weg in cirkels achter een eend aan jaagt. Google simulatoren ‘rijden’ 4,5 miljoen kilometer per dag om ervaringen te registreren.

 

Schermafbeelding 2015-07-21 om 9.35.16 PM