Rotsvaste overtuiging

Onze hersenen reageren op ‘gevaarlijke’ informatie op dezelfde manier als op een fysieke bedreiging. In de amygdala, het deel van de hersenen waar informatie van de zintuigen wordt verbonden aan emoties. Wat is ‘gevaarlijke informatie?’ Feiten die strijdig zijn met onze kern-overtuigingen. Wat zijn dat? In het Engels heten die ‘core beliefs.’ Het zijn opvattingen die jong zijn ontstaan, en door ervaringen in het leven zijn bevestigd. Godsdienst, humanisme, mores, opvoeding, klimaatverandering, Ajax of Feyenoord. Ze zijn onderdeel van onze persoonlijkheid geworden. Maar daardoor reageert de amygdala dus zo heftig op strijdige informatie: die is een bedreiging voor onze integriteit, net zoals een woedende beer een bedreiging was voor de fysieke integriteit van de holbewoner. Daarom is het zo moeilijk voor ons om van mening te veranderen over onderwerpen waar onze kern-overtuigingen die mening hebben gevormd. Ratio is niet opgewassen tegen emotie. Uitleg in stripvorm (fragment hierboven).

Mini-GSM

329808B800000578-0-image-m-8_1459100393200 kleinetelefoonDeze telefoon is 68 millimeter hoog, 23 millimeter breed en hij weegt 18 gram. Voor 25 pond te koop bij Amazon UK. Volledig van plastic, populair bij gevangenen: makkelijk mee te smokkelen en wordt niet door scanners ontdekt.

Wees hoffelijk, blijf kalm

… en word vooral niet boos. Dat is de manier om online te overtuigen. Lijkt toch verdacht veel op de echte wereld. Vier informaticawetenschappers van Cornell analyseerden 18.000 discussies uit de subreddit r/changemyview, die daar gedurende een periode van 2,5 jaar werden geplaatst. Wat werkt online? Linken naar externe bronnen helpt. Reageer in groepen: u bent overtuigender als anderen uw mening delen. Ga vooral niet de teksten van uw tegenstander quoten, dat komt over als gevit. En debatteer niet in oneliners. Doet u alles goed? Dan bent u toch maar beperkt effectief. 70 procent van de onderzochte discussieerders was sowieso onvermurwbaar.

xkcd

Bill Gates ook bezorgd over AI

Na Elon Musk en Stephen Hawking nu ook Gates die de mogelijkheid onderkent dat zelflerende robots niet altijd dienstbaar zullen zijn. Hij vertelt dat 25% van alle research-geld bij Microsoft nu gaat naar ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie. (Reddit AMA – Ask Me Anything.) En hij is samen met Mark Zuckerberg van Facebook, en allerlei andere grote namen sponsor van Vicarious, een bedrijf dat AI ontwikkelt met een geweten. Vicarious werd vooral beroemd omdat het in 2013 AI ontwikkelde die in staat was ‘captcha’s’ te ontcijferen. Intussen is de chef research van Microsoft het niet eens met Gates – hij denkt dat het allemaal science fiction is.