Prachtig

Oklahoma, in de vlakke Midwest, staat bekend om zijn dramatische luchten die met het weer plots van kleur veranderen. Voor zijn ontwerp voor het Oklahoma museum voor hedendaagse kunst bedekte architect Rand Elliott de gevel dus met aluminium, opdat die het telkens wisselende weer zou reflecteren.

Hoog

Het hoogste appartementengebouw in Manhattan heeft zijn hoogste punt bereikt. Ja – hoogmoed, voor de 1%, walgelijk. Natuurlijk. Maar bekijk de foto’s. De wanden zijn zo veel mogelijk in reflecterend glas om het gebouw te laten verdwijnen in de omgeving.

Hoe kan dit?

Alles in het kustplaatsje Mexico Beach (Fla.) werd weggevaagd door Orkaan Michael, behalve dat grote huis vooraan rechts. Het korte antwoord: Heel veel beton. Het staat op palen van 13 meter diep; alle muren zij van gegoten beton, versterkt met staaldraad. De hoeken zijn versterkt met een extra laag beton. Er zijn geen enorme schuiframen. Het dak hangt weinig over de randen, zodat het niet makkelijk eraf geblazen kan worden. De eigenaar wilde grote balkons maar dat werd hem afgeraden door de architect. Een buitentrap is weggeblazen, maar dat was voorzien. Michael had vlagen tot 250 km/u, het huis is berekend op 400 km/u.