Oorlog voeren (2)

Finland, een andere buur van Rusland, heeft een manier ontwikkeld om de burgerij snel in te zetten. (Finland sloeg een Russische invasie af in 1939.) Niet een groot leger, of een lange dienstplicht voor burgers, maar een korte intense ‘opleiding tot guerrilla’ voor volwassen mannen. Ze leren niet hoe ze in een leger zouden moeten functioneren, met alles wat daarbij hoort; alleen maar hoe ze buitenlandse veroveraars kunnen hinderen en vermoorden.

Dat had Oekraïne ook moeten doen, zegt de Amerikaanse militair strateeg Edward Luttwak. Verder, zegt hij: de 10.000 geweren per dag die worden uitgedeeld aan vrijwilligers in Kiev, zijn niet voldoende. ‘Voor Kiev alleen al heb je een miljoen nodig. Er zijn pakhuizen van de NAVO die vol liggen met die dingen. We kunnen die makkelijk naar de grens sturen en geven aan wie ze maar hebben wil.’ (tip E. Nysingh)

Covid en astma

Studies in de VS, Engeland, Schotland en Zuid-Korea laten een spectaculaire afname zien in astma-aanvallen, sinds de uitbraak van de corona-pandemie. Aan het begin van de pandemie was de zorg juist dat astma-patiënten extra kwetsbaar zouden zijn, omdat Covid-19 immers de luchtwegen aanvalt. Het tegendeel gebeurde. Waarom? Nog geen zekerheid, maar een paar theorieën. Mensen, met of zonder astma, gingen minder vaak de deur uit en werden dus minder blootgesteld aan virussen van anderen, en andere externe ‘triggers’: schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen. Misschien zijn ook de allergenen binnenshuis minder ernstig dan tot nu toe werd aangenomen: huismijt, sigarettenrook, kakkerlakken.

Balans

Sommige waarschuwingen over Covid sloegen de plank mis, andere waren contraproductief, en het goede nieuws werd onderbelicht. Je zou dit artikel als ‘had ik toch gezegd’ lekker makkelijk achteraf gepraat kunnen lezen; maar het is ook een actualisering van de kennis over Covid. En uiteindelijk verfrissend.

Een paar citaten.

Mondmaskers: ‘Het was een aantrekkelijke theorie dat ze een vals gevoel van veiligheid veroorzaken, en dus juist veiligheid verminderen – het is contrair, en slim.’ Maar hetzelfde argument werd gebruikt bij andere vernieuwingen: veiligheidsgordels, condooms, helmen. ‘Telkens weer bewijzen de cijfers achteraf: de voordelen zijn veel groter dan de nadelen.’

Het virus verspreidt zich nauwelijks via aanraking van oppervlakken, voornamelijk via de lucht. Maar: ‘De open lucht verdunt het virus snel, de zon helpt het deactiveren. ‘Superspreading’ – de grootste drijvende factor in de pandemie –  lijkt een vrijwel exclusief binnenshuis verschijnsel. Ik heb ieder rapport gevolgd het afgelopen jaar, en ik heb nog geen ‘superspreading‘ moment gevonden dat uitsluitend in de open lucht plaatsvond.’

‘Onze richtlijnen hadden als de Japanse moeten zijn: ‘Vermijd besloten ruimtes, drukke plekken, intiem contact.’

En het meest opwekkende, en gek genoeg minst enthousiast verspreide nieuws: we hebben in minder dan negen maanden tijd vaccins ontwikkeld, met een nooit eerder toegepaste technologie, die ook nog eens spectaculair effectief blijken te zijn. Mutaties? ‘Berichten uit plekken waar veel nieuwe mutaties zijn aangetroffen zijn extreem bemoedigend: drastische verlaging van het aantal besmettingen en nog veel belangrijker, van de aantallen ziekenhuisopnames en doden.’ Asymptomatisch en toch besmettelijk? ‘Het ziet er naar uit dat gevaccineerde mensen, met of zonder symptomen, veel minder besmettelijk zijn.’

Natuurlijk gaan mensen feesten als ze een prikje hebben gehad. Je moet ze niet proberen in hun hok te duwen. ‘De overheid moet meteen gevaccineerde mensen uitgebreid informeren, zodat ze afgewogen beslissingen kunnen nemen. Op basis van wat we nu weten, is dat verantwoord. En het is ook een prachtige manier om iedereen eraan te herinneren hoe ongelooflijk die vaccins nu zijn.’

(Wetenschappelijke bronnen in het artikel achter de link.)

 

Ondoorgrondelijk

Kwoot van de week: ‘Leven in China is verwarrend nu, omdat het voelt alsof je in de Verenigde Staten bent en tegelijkertijd in Noord-Korea.’ Dit aan het begin van een artikel met de prangende vraag: waarom is er geen goede, Engelstalige biografie van Xi Jinping? De man die meer macht naar zich heeft toegetrokken dan zelfs Mao Zedong; leider van het machtigste land, etc. De verklaring is voorspelbaar: angst, bij schrijvers en uitgevers, en bij mensen die Xi goed kennen maar niet uit de school klappen. En Xi vertikt het om geïnterviewd te worden.

Geen gas gezonder

Koken op gas is slecht voor je gezondheid, zegt de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Gas verbranden leidt tot stikstofdioxide en in sommige gevallen tot koolstofmonoxide. Huizen met gasfornuis hebben 50 – 400% hogere concentraties stikstofdioxide. Langdurige blootstelling hieraan leidt tot verhoogde kans op astma en luchtweginfecties. Dit stuk is gericht op de VS maar is net zo relevant voor Nederland gasland.

3 nov. 2020

Immens lang, gedocumenteerd en deprimerend artikel met als conclusie: reken er niet op dat de nieuwe Amerikaanse president op de ochtend van 4 november bekend is. Stemmen tellen gaat nog weken duren. ‘Het ergste scenario is niet dat Trump de uitslag zal betwisten. Het ergste scenario is dat hij zijn macht gebruikt om een beslissende uitslag tegen hem, tegen te houden.’ In het ‘interregnum,’ de 79 dagen tussen de verkiezing en de inhuldiging kan van alles gebeuren. Zeker, partijdig artikel. Maar er is nog nooit een president geweest die zo vaak openlijk heeft gezegd dat hij zich niet neerlegt bij een verlies. ‘De enige manier waarop ze deze verkiezing van ons kunnen afpakken is als het een vervalste verkiezing is,’ zei hij op de Conventie op 24 augustus. (tip R. Leslie)

Artikel met dezelfde strekking verscheen vandaag ook in The New Yorker, onder de kop ‘Het juridische gevecht na de verkiezing.’ 

VS en Corona (2)

Eerder meldden wij dat de VS veel minder sterfte heeft per hoofd van de bevolking dan de meeste Europese landen. Maar volgens de meest recente cijfers heeft de VS 57.000 bevestigde besmettingen, en dat is bijna vijf keer zo veel als alle Europese landen samen. Ruwweg dezelfde bevolkingsomvang.

The Atlantic breekt zich het hoofd: hoe kan dat nou? Mogelijke verklaringen: het dodental loopt altijd – per definitie – achter op het aantal besmettingen.

Andere mogelijkheid: de mensen die besmet raken zijn gemiddeld veel jonger, en jongere mensen hebben een veel grotere kans de ziekte te overleven. Derde factor: net als in Europa worden artsen beter in het behandelen van de ziekte, en is de afgelopen maanden de overlevingskans ernstig toegenomen.

Collaborateurs

Wolfgang Leonhard en Markus Wolf waren tijdgenoten in Oost-Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog. Beide waren opgeleid op elitescholen in Moskou; beide werden in 1945 naar Berlijn gevlogen om te zorgen dat de Sovjet-Unie invloed zou houden op de Communistische Partij van Duitsland. Wolf werd na een lange carrière hoofd van de Stasi, de binnenlandse spionagedienst. Leonhard vluchtte in 1949 naar het Westen. Zelfde achtergrond; twee paden. Historicus Anne Applebaum neemt dit, en andere  voorbeelden uit Frankrijk onder Vicky en Polen in de jaren ’50, en zoekt antwoord op de vraag: waarom?? Waarom collaboreert iemand met een regime dat strijdig is met zijn idealen? En legt de verklaringen naast het gedrag van Republikeinse politici onder president Trump … (Tip T. Plegt)

Krugman

Econoom Paul Krugman, Nobelprijswinnaar in 2008, is al meer dan tien jaar columnist in de New York Times maar is druk bezig zijn geloofwaardigheid te verspelen. De ene na de andere column is een tirade tegen Republikeinen. Krugman haat ze omdat ze feiten verdraaien of negeren of ‘alternatieve’ feiten verzinnen. Maar met zijn eenzijdige boosheid doet hij net zozeer de waarheid geweld aan, vreest recensent Sebastian Mallaby (van de Council on Foreign Affairs) Hij lijdt aan Trump Derangement Syndrome: ‘‘Hij heeft zichzelf ervan overtuigd dat alle Republikeinen corrupt en slecht zijn, en dat het dus geen zin heeft om een redelijk debat met ze te voeren.’ De nieuwste collectie essays van Krugman heet ‘Arguing with Zombies.’

 

Leven

Lange reportage over de escalerende ontginning van de diepe oceaanbodem, waar voor fortuinen aan zeldzame materialen voor het oprapen ligt. Schrijver maakt zich zorgen over verstoren en verwoesten van fauna daar. Meest frappante alinea (voor mij): in 1977 ontdekte een diepzee-duikboot dat zich rond een onderzeese geiser, op 2,5 km diepte, leven had verzameld: reuzenmosselen, paarse octopussen, krabben, en wormen van drie meter lengte. ‘De grondslagen van biologie werden weggeslagen. Als zo’n complex ecosysteem kon bestaan zonder planten, dan is evolutie dus meer dan een ‘heliologische’ (door de zon veroorzaakte) kwestie. Leven kon ontstaan in totale duisternis, in brandende hitte en in een soep van giftige stoffen.’