De VAR is geen verbetering

Je hebt toch een Ier nodig om in woorden te vangen waarom de VAR ons zo’n ongemakkelijk gevoel geeft. Brendan O’Connor had gemengde gevoelens over de introductie van de ‘videoscheidsrechter,’ maar zegt nu: ‘Geef mij valsspelers, geef mij Schwalbes, geeft mij scheidsrechters die die hun beslissingen over een hele wedstrijd afwegen, beslissen wat fair is op hun gevoel voor wat er op het gras gebeurt. (…) Het spel wordt bloedeloos en vervelend. Beslissingen worden genomen door iemand die kilometers verderop zit. (…) Wat echt niet goed voelt is als een goal wordt afgekeurd omdat de hiel, of de neus, of de oksel van een speler een centimeter te ver is over een onzichtbare streep die alleen maar getrokken kan worden door hele speciale computers. (…) Deze focus op individuele beslissingen verhult de banaliteit van wat er echt gebeurt:  subjectiviteit wordt van het veld af gehaald, en vervangen door schijnbare objectiviteit. VAR is ontkennen van verantwoordelijkheid. We geven ermee toe dat we niet in staat zijn om te leven met vergissingen, en de imperfecte manier waarop we tot beslissingen komen; dat we niet in staat zijn om voor onszelf en de buitenwereld te beslissen wat goed is en wat slecht zonder een beroep te doen op een extern, vermeend objectief, gezag.’

Slaapfabriek

Casper, pionier en opperheerser van de online verkoop van matrassen in Amerika, heeft een nieuw concept in Manhattan (SoHo): een ‘Dreamery’ waar je 45 minuten kunt testslapen op een – natuurlijk – Casper matras. Voor 25 dollar krijgt de klant een pyjama te leen; gezichtscleanser en -creme; onbeperkt mineraalwater en amandelen, en koffie bij het ontwaken. De matrassen staan in ronde cellen die met een gordijn worden afgesloten.

De kerk en loterijen

Loterijen zijn een Katholieke uitvinding, zegt deze schrijver. De Nationale Loterij van Mexico bestaat al sinds 1770. ‘Een lot kopen betekent dat je probeert contact te maken met de Voorzienigheid, dat je God een kans geeft in te grijpen in je leven. Je verwerpt impliciet de narcissistische gedachte dat succes afhankelijk is van onze eigen inspanningen – kortom, gunst boven verdienste. Mazzel is een zegen, een teken van boven.’ Wiskundige Blaise Pascal vond in 1654 een methode voor kansberekening uit, en meldde zich later hetzelfde jaar bij een klooster.