Gaat vanzelf over

Van kinderen die op jonge leeftijd ADHD hadden, was 78% ‘genezen’ op hun 18de. Blijkt uit een langlopende studie in Wales en Engeland onder 2.232 tweelingkinderen, die werden gevolgd tussen hun vijfde en achttiende. Van die kinderen had 12% ADHD op jonge leeftijd; driekwart daarvan dus niet meer tegen de tijd dat ze volwassen werden.

‘Ga buiten spelen!’

Kinderen die veel tijd doorbrengen in de buitenlucht, liefst tussen het groen, leren beter. Een studie onder 2.500 Spaanse kinderen, uitgevoerd door Amerikanen, Spanjaarden en Noren zag kleine maar wel meetbare verbeteringen in ‘werkgeheugen,’ ‘superieur werkgeheugen’ en ‘oplettendheid.’

 

Loont ‘hacken’? Valt tegen

Dit soort misdaad loont niet zo best. Gestolen credit card nummers kosten niet meer dan een paar cent per euro waarde. En voor de koper is het lastig om er misbruik van te maken omdat banken tegenwoordig redelijke beveiliging hebben ingebouwd. In 2012 werd in de VS voor €1,3 miljard gestolen door cybercrime; maar dat is 0,1% van het totale credit-cardbetalingsverkeer. Bescherming tegen inbraken, of ze nu geschieden om geld te stelen of om politieke sabotage aan te richten, is best mogelijk. De simpele methoden werken prima: dubbele identificatie (wat ze niet haddden bij JPMorgan) en netjes afschermen van gevoelige informatie (de wachtwoorden van Sony stonden in een open document getiteld ‘wachtwoorden’).

‘Dank je wel’ helpt

Dat is bekend in de omgang met familie en vrienden; maar deze studie probeert vast te pinnen of het ook werkt met vreemdelingen. Eerste resultaat zegt: ja.

Hoe je bepaalt wie MH-17 heeft neergeschoten

Dit artikel geeft niet het antwoord, wel waar je de feiten kunt vinden om tot het antwoord te komen. Gegevens van luchtverkeersleiding bepalen de positie tot binnen 500 meter. De zwarte doos kan mechanische, electronische of menselijke fouten uitsluiten (en de positie nog nauwkeuriger bepalen). Inspectie van de wrakstukken kan helpen bepalen waar vandaan de raket werd afgevuurd (tot 100 meter nauwkeurig), en of het een SA-11/SA-17 raket was zoals nu vermoed. Metallurgie kan misschien zelfs achterhalen of deze raket uit een Oekraïense of Russische voorraad kwam.

Zo heb je nog eens wat aan trippers

Onderzoekers vermoeden dat een bepaald deel van de hersenschors genaamd ‘claustrum’ wel eens de plek zou kunnen zijn waar ons bewustzijn nestelt. Die communiceert frequent met andere delen van de cortex. Francis Crick speculeerde dat hij misschien wel eens de ‘dirigent’ van ons bewustzijn zou kunnen zijn. Hoe kom je er achter of dit klopt? Door de claustrum tijdelijk uit te schakelen. Dat zou je kunnen doen met een hallucinerende drug zoals bijvoorbeeld Herba de Maria (salvia divinorum), een plant waar de Azteken op kauwden om in contact te komen met de goden en die onder liefhebbers eenzelfde status geniet als ‘magic mushrooms.’ Dit kruid beïnvloedt nu juist kappa-opiaat receptoren, die in de claustrum zitten. Testen op vrijwilligers mag niet – dus gingen de onderzoekers lezen op erowid.org, waar stoners hun trip-ervaringen uitwisselen (ahem. 16 miljoen bezoekers per jaar). Ze vonden hints dat hun theorie wel eens zou kunnen kloppen. Maar zekerheid nog lang niet.

grootverdienende vrouw geen bedreiging

… voor het huwelijk. Britse studie noteert dat in echtparen waar de moeder significant meer verdient dan de vader, niet meer echtscheidingen voorkomen. Het tegendeel lijkt zelfs het geval. Getrouwd of samenwonend maakt weinig verschil. Studie beperkt zich tot de eerste zeven jaar van het ouderschap.

Hard als staal, lichter dan water

Onderzoekers in Karlsruhe hebben kunstmatig materiaal ontwikkeld dat licht en sterk is. En dat komt voornamelijk door de structuur. Microscopisch onderzoek had al langer gesuggereerd wat de optimale microstructuur zou zijn – iets wat lijkt op de manier waarop menselijke botten zijn gebouwd. Maar dat was onmogelijk te maken. Nu, met de nieuwste laser- en 3D-printing apparaten, kan dat wel. Structuur wordt wel afgewerkt met een laagje aluminium voor extra sterkte.

Nog een hele originele URL nodig? hm

Tien dunbevolkte landen en gebieden met hun eigen domeinnaam, waaronder Antarctica (.aq) en Heard and McDonald Islands (.hm).

Ruimtevaartuig moet landen op een komeet

Onbemand ruimtevaartuig Rosetta wordt maandag wakker geschud om zijn reis voor te zetten naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, waar hij in mei moet aankomen, 673 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Dan moet hij op de komeet zien te landen. Kometen zouden elementen moeten bevatten die op aarde niet meer voorkomen, de eerste ingrediënten van het zonnestelsel. Daarmee zouden we erachter kunnen komen hoe leven precies is ontstaan.