Eredivisie

‘HIJ WON $19 MILJOEN IN DE LOTTO – EN WERD BANKROVER’

Dit behoort in de eredivisie ‘koppen schrijven.’ Ik bedoel, hoe kun je nou zo’n verhaal niet lezen?  Het stelt niet teleur: Jim Hayes won in 1998, op 35-jarige leeftijd na een ongelukkige jeugd, en veranderde op slag. Hij ging Lamborghinis en Bentleys kopen. Vakanties, huizen, vriendinnen. Maar ook pijnstillers na een meervoudige hernia. Na een paar jaar was hij verslaafd aan de pillen. Toen ontdekte hij dat heroïne veel beter de pijn verdoofde. Een brand verwoestte zijn appartement en bezittingen. De belastingdienst ging achter hem aan. Enfin. You can’t make this up.

Lang leve Amerika

Afgevaardigde Marsha Blackburn ontving ruim $700.000 van telecombedrijven. Zij stemde deze week voor een wet die het makkelijker maakt om browse-gegevens te verkopen. Die werden tot nu toe beschermd om privacyredenen. Een inwoner van haar staat zamelt nu geld in om alle browse-gegevens van mevrouw Blackburn op te kopen, om ze vervolgens te publiceren. Om haar duidelijk te maken hoe vervelend dat kan zijn.

Portret van een dronepiloot

Reportage over de piloten van de drones die oorlog voeren boven Irak en Afghanistan. Anne woont in Las Vegas en bestuurt vanaf de Creech Air Force Base daar in de buurt drones die boven Afghanistan vliegen, 10.000 kilometer verderop. Haar werknaam is ‘Sparkle.’ Op deze werkdag (in 2009) heeft ze in een periode van 24 uur een man gevolgd, hem gedood met een Hellfire raket, en ook nog even stiekem meegekeken met zijn begrafenis. Beschrijft de precisie waarmee opdrachten worden geformuleerd – er zijn 33 seconden om de man te doden, idealiter op seconde 16. De tweede drone staat standby voor het geval de eerste mist. Drones zijn nu al 14 jaar onderdeel van het Amerikaanse arsenaal en dronepiloten hebben al duizenden mensen gedood.

48172319.cached

Goed nieuws voor TV-seriejunkies

1414143911972.cachedDe serie Alpha House wordt goed bekeken en krijgt de zegen van The Daily Beast. Goede voortekenen: met John Goodman in één van de hoofdrollen en Garry Trudeau (Doonesbury) als schrijver/mede-bedenker. Mooie premisse ook, gebaseerd op werkelijkheid: vier Afgevaardigden delen een appartement in Washington, waar politiek handwerk en huishoudelijk leed elkaar tegenkomen.

De geschiedenis van Wikipedia

De Portland Pattern Repository werd aangekondigd door bedenker Ward Cunningham in mei 1995. In de geschiedschrijving van internet gebruiken wij maanden, niet alleen jaren. Toen noemde hij het Wikiwikiweb (wiki is Hawaiiaans voor ‘snel’ en wikiwiki betekent ‘heel snel’). Daarna werd het WardsWeb. Hij gaf de software vrij en liet iedereen ermee klooien want ‘de meeste mensen deugen.’ Intussen was er een zekere Jimmy Wales die na jarenlang ronddolen iets ontwikkelde dat hij noemde ‘Nupedia’ en dat na een jaar welgeteld 15 artikelen bevatte. Toen hoorde hij van wikiwiki. En wat gebeurde er toen … hoofdstuk uit The Innovators, nieuw boek van Walter Isaacson, biograaf van Steve Jobs.

‘Pil voor mannen’ al in 2017?

Contraceptie middels een injectie die de buis verstopt waardoor sperma wordt vervoerd, de vas deferens. In tegenstelling tot vasectomie wordt de buis niet doorgeknipt; de ingreep kan ongedaan gemaakt worden door de ‘prop’ te verwijderen; en er is geen invloed op de hormoonwerking. Al 15 jaar geleden uitgevonden. Dus wat is nieuw? Het injecteerbare spul, merknaam ‘Vasalgel’, werkte bij apen en de makers zoeken nu menselijke vrijwilligers. Bij gebleken succes en uitgaande van normaal tijdpad voor medicijnen zou Vasalgel in 2017 goedgekeurd kunnen zijn.

Twintig keer opdrukken in plaats van koffie

Onwetenschappelijk maar sympathiek persoonlijk verslag. Hij heeft de moeite genomen zichzelf te testen.