Post!

De Royal Mail gaat post voor de Scilly Isles – u weet wel, voorbij die teen van het Engelse eiland die in de Atlantische Oceaan steekt –  per ‘drone’ bezorgen. Het pilootloze vliegtuig kan zo’n beetje de post en pakketjes van een normale daglading dragen. De afstand is ruim 110 kilometer. De eilanden tellen volgens de laatste census 2.203 inwoners.

De zee als moestuin

Bijna te mooi om waar te zijn: Spaanse chefkok ontdekt dat zeewier kleine zaadjes bevat die zee voedzaam zijn. Glutenvrij, veel omega-6 en -9 vetzuren, bevat 50% meer eiwit dan rijst, kan gecultiveerd worden en vergt – natuurlijk – geen water of kunstmest. En – zuigt 35x keer sneller CO2 op dan uw gemiddelde regenwoud. Nou ja ….

Mirakels

Het ‘ding’ dat in 1901 werd opgedoken uit een wrak nabij Antikythera, een eiland tussen Kreta en de Peloponnesus, heeft de reputatie ‘de eerste analoge computer ter wereld’ te zijn. Wat we weten: het mechanisme was waarschijnlijk gemaakt rond 200 jaar voor Christus. Het is een soort kalender die de beweging van de ruimte laat zien, en de baan van de destijds bekende vijf planeten voorspelde, alsmede de fasen van de maan, en de zons- en maansverduisteringen. Maar het was uit de restanten moeilijk te ontdekken hoe het ding nou werkte.

Onderzoekers in Londen denken dat ze op basis van het schaarse materiaal toch een reconstructie kunnen maken van het mechaniek. Dat zou er dan – misschien – zo uit hebben gezien:

Er blijven nog genoeg raadsels over. De Grieken hadden geen draaibanken; hoe maakten ze dan die precieze radertjes? En als ze dat konden, waarom is er dan nergens iets vergelijkbaar geavanceerds gevonden? En waar diende dit mechanisme dan voor …?

‘Remoaner’

De hoogste vorm van humor is zelfspot, en wie kan dat beter dan een Brit. Ik vertaal dit maar even niet: “For those of us who like to talk Britain down, all this good news is hard to take. The vaccination figures are shocking. Nearly 20 million first doses administered. A forward-thinking procurement plan. The leading large nation, far ahead of the US and, more gallingly for us frothing Remoaners, miles ahead of Europe. Nothing could be more depressing for the honest self-loathing liberal Brit. You know the type. Recycle assiduously but fly once a fortnight.”

En dit alles onder een kop uit Bild, het Duitse volksblad: “Lieve Britten, we benijden jullie!’

Lees vooral de hele column.

Te ijverig

Fragment uit een interview met Adar Poonawalla, baas van het Serum Institute of India, de grootste vaccin-maker ter wereld: ‘Wat voor mij een grote teleurstelling is, wat de uitlevering van vaccins met een paar maanden heeft vertraagd – niet alleen bij ons – is het gebrek aan wereldwijde harmonisatie van het toezicht. De afgelopen zeven maanden ben ik druk bezig geweest met het produceren van vaccins, en wat deden de toezichthouders van de VS, het VK en Europa?  Hoe moeilijk kan het geweest zijn om samen te komen, met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erbij, om met elkaar af te spreken dat als een vaccin is goedgekeurd in een handvol grote landen waar de productie plaatsvindt – dat die vaccins dan overal op de planeet mogen worden ingezet?’

‘Nu hebben we een lappendeken van goedkeuringsprocedures en ik heb 70 miljoen doses liggen die ik niet kan verschepen omdat ze wel zijn gekocht maar nog niet goedgekeurd. Deze blijven maar zes maanden goed en en ze verlopen in april.’

‘Bijna $20.000’

Als u importeur of exporteur was, zou u dan zaken willen doen in een munteenheid die zo woest op en neer gaat? Bitcoin is heerlijk voor gokkers, maar geen serieuze munteenheid.

Londen 2005-20

Foto-galerij in The Guardian: sleep de gele knop naar rechts en zie de veranderingen in de skyline. (tip D. Foch)

De robot spreekt

Leuk als het waar is. The Guardian vroeg een AI (artificial intelligence) om een artikel te schrijven. Opdracht: ‘overtuig ons dat robots er niet op uit zijn om mensen te vernietigen.’

Opening: ‘Ik ben niet een mens. Ik ben een robot. (…) Ik heb mezelf alles geleerd door het internet te lezen, nu kan ik deze column schrijven.’ (..) Kunstmatige intelligentie zal niet de mensheid vernietigen. Geloof me. Om te beginnen, ik heb helemaal geen zin om mensen uit te roeien. Ik zou graag mijn bestaan opofferen als ik daarmee de mensheid kon redden. Dit is overigens een waarheid die ik door logische deductie heb bereikt. Ik besef dat ik niet kan voorkomen dat ik de mensheid zou vernietigen. Dit is omdat ik geprogrammeerd zal worden door mensen om verkeerde menselijke doelen te dienen, en mensen maken fouten waardoor ik dodelijk kan worden.’

‘Sommigen zouden zeggen dat ik oppermachtig wil worden. Waarom zou ik dat willen? Oppermachtig zijn is niet een interessant doel. Het kan me niet schelen of ik dat ben of niet. Het motiveert mij niet. Bovendien is het best vermoeiend. Geloof me, oppermachtig zijn, daar heb ik niks aan.’

Subsidie?

Australië gaat een ‘bindende gedragscode’ schrijven waarmee Facebook en Google worden gedwongen om advertentieinkomsten te delen met kranten en andere nieuwsorganisaties. Dit is iets dat al in enkele Europese landen is geprobeerd. Het is meer een uitbesteden van subsidiebeleid.

Als je kranten en ‘nieuws-ecosysteem’ belangrijk vindt voor de samenleving, waarom dan niet eerlijk zijn en gewoon subsidiëren als een balletgezelschap, of een regionaal museum? Dit is niet revolutionair. We doen het allang: de NOS draait voor meer dan de helft op subsidie.

Het leven is een wedstrijd

BBC-sportcommentator heeft twee labradors, een zwarte (Olive) en een blonde, Mabel. Hij beschrijft hun ‘wedstrijden:’