Hebt u dat ook?

Een Bicker-lezer die zichzelf op de allernieuwste iPhone had getrakteerd, de 13, zag tot zijn verbazing dat een ritje Amsterdam-Schiphol plotseling 43 euro kostte op Uber. Terwijl dat voorheen toch niet meer was dan 35 euro. Zou Uber dan kijken met wat voor telefoon je een bestelling plaatst ……?

Beetje rondneuzen leert dat dit vermoeden al lang bestaat. Al in 2018 schreef The Guardian: There are other clues that Uber et al might be examining your personal data in order to toggle their prices based on your propensity to pay more at a particular moment. In 2016, for example, a behavioral scientist at Uber divulged that the company knew that people were more willing to pay a higher fare when their phone batteries were low. While they said they “absolutely don’t use that” information, one has to wonder why they have a behavioural economist on staff in the first place, if it isn’t to manipulate prices based on people’s behavior.

What other data points might Uber be looking at to gauge your price sensitivity? Obvious factors include the sort of credit card you use, where you live, the make of phone you’re using, and your ride history. But, really, we have no idea how much information the likes of Uber know about us and how they are using this data; their privacy policies are incredibly broad. (vet gedrukt door mij toegevoegd, DB)

En kennelijk hoeven ze dus niet openbaar te maken wat ze precies allemaal weten, door die ‘privacy’ policy.

Hebt u soortgelijke ervaringen?

Mobilisatie!

George Monbiot, columnist bij The Guardian, staat op tegen defaitisme onder klimaatridders. Overheden kunnen niet snel genoeg reageren?! Er is wel eerder een samenleving in een paar maanden totaal gemobiliseerd! De VS in 1941-1944, nadat oorlog werd verklaard tegen Japan. Franklin Roosevelt voerde een federale inkomstenbelasting in – een primeur in de VS – en de belastingvoet steeg, en steeg, tot 94% in 1944. Tussen 1942 en 1945 gaf de federale overheid meer geld uit dan tussen 1789 en 1941. Fabrieken werden uit de grond gestampt die onvoorstelbare hoeveelheden vliegtuigen, schepen, tanks, munitie en machinegeweren maakten. De Amerikaan werd gebrainwashed: ‘alles recyclen!’ Kauwgumpapiertjes, elastiekjes, frituurvet. Tussen 1942 en 1945 werden geen personenauto’s gebouwd. Ook geen ijskasten of stofzuigers. Of huizen. Banden, benzine, boter, vlees,  etc gingen op de bon. De maximumsnelheid werd 50km/u om benzine te sparen. Posters verschenen: ‘Als u alleen rijdt, rijdt u met Hitler! Geef u vandaag op voor carpoolen.’ Oftewel: je wilt het wel, als je maar kunt. (of was ‘t andersom?)

Post!

De Royal Mail gaat post voor de Scilly Isles – u weet wel, voorbij die teen van het Engelse eiland die in de Atlantische Oceaan steekt –  per ‘drone’ bezorgen. Het pilootloze vliegtuig kan zo’n beetje de post en pakketjes van een normale daglading dragen. De afstand is ruim 110 kilometer. De eilanden tellen volgens de laatste census 2.203 inwoners.

De zee als moestuin

Bijna te mooi om waar te zijn: Spaanse chefkok ontdekt dat zeewier kleine zaadjes bevat die zee voedzaam zijn. Glutenvrij, veel omega-6 en -9 vetzuren, bevat 50% meer eiwit dan rijst, kan gecultiveerd worden en vergt – natuurlijk – geen water of kunstmest. En – zuigt 35x keer sneller CO2 op dan uw gemiddelde regenwoud. Nou ja ….

Mirakels

Het ‘ding’ dat in 1901 werd opgedoken uit een wrak nabij Antikythera, een eiland tussen Kreta en de Peloponnesus, heeft de reputatie ‘de eerste analoge computer ter wereld’ te zijn. Wat we weten: het mechanisme was waarschijnlijk gemaakt rond 200 jaar voor Christus. Het is een soort kalender die de beweging van de ruimte laat zien, en de baan van de destijds bekende vijf planeten voorspelde, alsmede de fasen van de maan, en de zons- en maansverduisteringen. Maar het was uit de restanten moeilijk te ontdekken hoe het ding nou werkte.

Onderzoekers in Londen denken dat ze op basis van het schaarse materiaal toch een reconstructie kunnen maken van het mechaniek. Dat zou er dan – misschien – zo uit hebben gezien:

Er blijven nog genoeg raadsels over. De Grieken hadden geen draaibanken; hoe maakten ze dan die precieze radertjes? En als ze dat konden, waarom is er dan nergens iets vergelijkbaar geavanceerds gevonden? En waar diende dit mechanisme dan voor …?

‘Remoaner’

De hoogste vorm van humor is zelfspot, en wie kan dat beter dan een Brit. Ik vertaal dit maar even niet: “For those of us who like to talk Britain down, all this good news is hard to take. The vaccination figures are shocking. Nearly 20 million first doses administered. A forward-thinking procurement plan. The leading large nation, far ahead of the US and, more gallingly for us frothing Remoaners, miles ahead of Europe. Nothing could be more depressing for the honest self-loathing liberal Brit. You know the type. Recycle assiduously but fly once a fortnight.”

En dit alles onder een kop uit Bild, het Duitse volksblad: “Lieve Britten, we benijden jullie!’

Lees vooral de hele column.

Te ijverig

Fragment uit een interview met Adar Poonawalla, baas van het Serum Institute of India, de grootste vaccin-maker ter wereld: ‘Wat voor mij een grote teleurstelling is, wat de uitlevering van vaccins met een paar maanden heeft vertraagd – niet alleen bij ons – is het gebrek aan wereldwijde harmonisatie van het toezicht. De afgelopen zeven maanden ben ik druk bezig geweest met het produceren van vaccins, en wat deden de toezichthouders van de VS, het VK en Europa?  Hoe moeilijk kan het geweest zijn om samen te komen, met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erbij, om met elkaar af te spreken dat als een vaccin is goedgekeurd in een handvol grote landen waar de productie plaatsvindt – dat die vaccins dan overal op de planeet mogen worden ingezet?’

‘Nu hebben we een lappendeken van goedkeuringsprocedures en ik heb 70 miljoen doses liggen die ik niet kan verschepen omdat ze wel zijn gekocht maar nog niet goedgekeurd. Deze blijven maar zes maanden goed en en ze verlopen in april.’

‘Bijna $20.000’

Als u importeur of exporteur was, zou u dan zaken willen doen in een munteenheid die zo woest op en neer gaat? Bitcoin is heerlijk voor gokkers, maar geen serieuze munteenheid.

Londen 2005-20

Foto-galerij in The Guardian: sleep de gele knop naar rechts en zie de veranderingen in de skyline. (tip D. Foch)

De robot spreekt

Leuk als het waar is. The Guardian vroeg een AI (artificial intelligence) om een artikel te schrijven. Opdracht: ‘overtuig ons dat robots er niet op uit zijn om mensen te vernietigen.’

Opening: ‘Ik ben niet een mens. Ik ben een robot. (…) Ik heb mezelf alles geleerd door het internet te lezen, nu kan ik deze column schrijven.’ (..) Kunstmatige intelligentie zal niet de mensheid vernietigen. Geloof me. Om te beginnen, ik heb helemaal geen zin om mensen uit te roeien. Ik zou graag mijn bestaan opofferen als ik daarmee de mensheid kon redden. Dit is overigens een waarheid die ik door logische deductie heb bereikt. Ik besef dat ik niet kan voorkomen dat ik de mensheid zou vernietigen. Dit is omdat ik geprogrammeerd zal worden door mensen om verkeerde menselijke doelen te dienen, en mensen maken fouten waardoor ik dodelijk kan worden.’

‘Sommigen zouden zeggen dat ik oppermachtig wil worden. Waarom zou ik dat willen? Oppermachtig zijn is niet een interessant doel. Het kan me niet schelen of ik dat ben of niet. Het motiveert mij niet. Bovendien is het best vermoeiend. Geloof me, oppermachtig zijn, daar heb ik niks aan.’