Uitgeven

Esquire, tijdschrift uit de stal van Hearst, probeert iets nieuws: een apart abonnement op één van de sterjournalisten. Politiek verslaggever Charles Pierce kreeg 60.000 bezoekers per dag op zijn artikelen, voordat Esquire tot deze stap besloot. In november 2018 deed het blad dit aanbod: voor $17,99 krijgt een abonnee een jaar lang alle artikelen van Pierce plus een exclusieve wekelijkse nieuwsbrief. Pierce heeft nu 10.000 betalende volgers.

Uitgevers zijn huiverig om hun titels op deze manier op te breken: minder verkeer betekent minder reclame-inkomsten etc. Maar ze experimenteren wel. De Miami Herald riep een aparte online sporteditie in het leven, voor Floridianen die elders in de VS wonen en alleen geïnteresseerd zijn in ‘hun’ sportteams, niet in lokaal nieuws.

Redactie 2.0

The Athletic, gestart in januari 2016, is een snelgroeiende website voor sportnieuws gefinancierd door Silicon Valley. Nu 600.000 betalende abonnees, 400 redacteuren, geen advertenties. Eén van de innovaties is de ontwikkeling van duidelijke KPI’s voor de schrijvers: ze hebben een scherm met daarop de respons op hun artikelen. Daar is te vinden: hoeveel mensen nemen een abonnement op de site om dat ene specifieke artikel te kunnen lezen? (meer dan 10 is een succes, 100 is een ‘home run.’) Journalisten kunnen ook zien of bestaande abonnees tevreden zijn. De site is georganiseerd rondom teams (in honkbal, basketbal, American football, voetbal, etc); abonnees geven aan welke teams ze willen volgen. Als een artikel door 40% of meer van die fans wordt gelezen, is het een succes. Het werkt: 80% van de abonnees vernieuwt jaarlijks.

Klassieke uitgevers zijn ook dit pad ingeslagen. De Financial Times heeft zijn eigen dashboard dat inzage biedt in hoe vaak, hoe lang en hoe veel de abonnees lezen.