Terrorisme per SMS

De terroristen in Parijs communiceerden met gewone, onbeveiligde SMS. Dus nog strengere regels tegen ‘encryptie’ van mobiele telefoons slaan de plank mis, zegt The Intercept, de website van Snowden et al.

 

De NSA zoekt … en zoekt

De NSA heeft de afgelopen tien jaar veel tijd en moeite gestoken in het vertalen van audio in tekst. Er is nu software die sleutelwoorden herkent, en kenmerken van een gesprek kan herkennen. Waarom is dit belangrijk? Tekst is analyseerbaar, en rubriceerbaar. Telefoongesprekken beluisteren en filteren was mensenwerk; dat maakte het onmogelijk om alle telefoongesprekken bij te houden. Nu kun je met een zoekmachine door de rijstebrijberg heen.

Een voorganger van Snowden, klokkenluider William Binney, zegt intussen dat de NSA nu te veel data verzamelt. Iedere zoekopdracht levert zo veel resultaten dat het te lang duurt om tot een conclusie te komen, laat staan daarnaar te handelen.

Wie ontwikkelde Regin?

Volgens The Intercept werd het programma gebruikt door de Engelse inlichtingendienst, GCHQ, om Belgacom te infiltreren; Belgacom is de telefoonmaatschappij die onder andere de EU in Brussel bedient. Dus de Britten gebruikten het programma om zijn EU-genoten te bespioneren? Ronald Prins, mede-oprichter van Fox-IT, zegt tegen The Intercept dat hij ervan overtuigd is dat niet alleen de Britse maar de Amerikaanse geheime diensten van Regin gebruik maakten. Maar wie ontwikkelde het?