Digitale Yuan

AliPay is toegelaten tot de digitale Yuan, de op blockchain gebaseerde digitale munt waarmee de Chinese overheid nu experimenteert. Een digitale munt heeft onder andere als voordeel dat je internationale transacties niet via SWIFT, en dus via de dollar, hoeft af te wikkelen. (China zegt dat het niet de intentie heeft om de dollar te verdringen.) Belangrijkste nadeel van een digitale munt, waar ook alle Westerse landen naar kijken: gebrek aan privacy omdat de blockchain telkens de partijen bij iedere transactie identificeert. Voor banken zijn digitale munten vervelend omdat ze daardoor overbodig worden. Voor een goede uitleg van digitale munt zie hier.

AliPay is van de Ant Group, onderdeel van de Alibaba groep geleid door Jack Ma, die onlangs door de Chinese overheid gedwongen werd een beursgang af te blazen.

SMS is niet veilig

‘Two-factor identification’ waarbij u een code krijgt toegezonden per SMS lijkt dubbel veilig. Maar de methode werd onlangs in Duitsland gehackt bij een bank, die hem gebruikte om klanten toegang te geven tot online bankieren. Hun rekeningen werden vervolgens leeggetrokken. Beveligingsexperts waarschuwen al jaren dat SMS structureel kwetsbaar is door het ‘SS7 protocol.’

 

Firewall met vuurwapens

China blokkeert niet alleen buitenlandse websites die de geesten van de burger zouden kunnen corrumperen; als ze heel onwelgevallig zijn dan valt China ze aan, met een soort DDoS. Websites die daar niet op bedacht zijn, kunnen daardoor platgelegd worden. Dit is een recente ontwikkeling. Maar zoals het artikel op het eind opmerkt, een technologie die ook door de Britse GCHQ is gebruikt om het netwerk van Belgacom te infiltreren.

HP hoopt op een nieuw soort supercomputer

Het is geen quantumcomputer maar een ‘traditionele’ die nochtans 640 terabyte in een miljardste seconde zou kunnen verwerken. Alles hangt er van af of ze de ‘memristor’, een HP uitvinding, betrouwbaar kunnen maken en kunnen produceren. Een memristor is een weerstand die informatie onthoudt ook als de stroom wegvalt – en dus een geheugenopslag die heel weinig energie vergt. HP-baas Meg Whitman steekt haar nek uit, en prijst het project tijdens de developer’s conference vorige week. Prototype zou pas in 2015 kunnen draaien, productie op zijn vroegst pas in 2018.

Patent op mobiel met touchscreen rondom

Aangevraagd en zojuist verkregen door Apple. Hij zou een camera met gezichtsherkenning krijgen zodat alleen die kant actief is waar je op dat moment naar kijkt. Verdubbelt in feite het ‘onroerend goed’, zoals techneuten dat noemen.patent_display

Robot daagt mens uit in … pingpong

Op 11 maart zal in Shanghai een Duitse robot het opnemen tegen Timo Boll uit Duitsland, in de top-10 van de wereld. De fabrikant van de robot is KUKA, tevens een van de sponsors van Boll. De wedstrijd is een feestje ter gelegenheid van de opening van een nieuwe fabriek in China.