Levenslessen

Kevin Kelly, oud-hoofdredacteur van Wired, schrijft om de zoveel jaar een lijstje van ‘dingen waar andere mensen misschien iets aan hebben.’ Hij is nu 70 geworden. De nieuwe lijst telt 103 wijsheden. Onder andere:

‘Niemand is meer onder de indruk van jouw bezittingen dan jijzelf.’

‘Werk nooit voor iemand die je niet zelf zou willen worden.’

‘Koester 12 mensen die van je houden, want ze zijn meer waard dan 12 miljoen die je aardig vinden.’

”Op tijd’ bestaat niet. Je bent of te vroeg of te laat. Beslis zelf maar wat je wilt.’

‘Het is verrukkelijk om extreem beleefd te zijn tegen horken.’

En nog 98, dus.

68 Lessen

Kevin Kelly is oprichter van het blad Wired, maar ook een leuke man. Op zijn 68ste verjaardag strooit hij met 68 levenslessen. Bijvoorbeeld:

‘Enthousiasme is 25 IQ-punten waard.’

Volg je passie is een recept voor verlamming als je niet weet wat je passie is. Een beter motto voor de meeste jonge mensen is: ‘Word ergens goed in. Maakt niet uit wat.’ Als je één ding beheerst, kun je die deskundigheid gebruiken om andere, vergelijkbare dingen te verkennen en te ontdekken waar je meer plezier aan beleeft. Zo ontdek je geleidelijk waar die passie zit.’

‘Ervaring wordt overschat. Als je iemand aanneemt, kijk naar aanleg, en train daarna op vaardigheden. De meeste echt bijzondere dingen worden gedaan door mensen die ze voor het eerst doen.’

‘Kunst is wat je weglaat.’

En nog 64 ….

‘AI? Geen zorgen’

Moeten we ons zorgen maken over robots die de macht grijpen? Tussen het koor van deskundigen die denken van wel – Stephen Hawking, Elon Musk, Bill Gates – wringt zich nu een journalist die denkt dat het allemaal wel meevalt. Hij heet Kevin Kelly, is de oud-hoofdredacteur van Wired en heeft daarom enig recht van spreken. Artifical Intelligence/Kunstmatige Intelligentie ontwikkelt zich niet exponentieel. “Er is zelfs geen eenheid waarmee we intelligentie kunnen meten,” laat staan de groei ervan. En laten we vooral niet doen alsof we altijd consistent ethisch zijn. ‘Het programmeren van Kunstmatige Intelligentie zal ons dwingen om onze keuzes onder de loep te leggen. Om onszelf af te vragen waarom we geloven wat we geloven. (…) Onze moraliteit is een rommelig geheel dat flink opgeschoond zou kunnen worden door wat intensieve aandacht, minder bijgeloof, en meer empirisch denken.”

Voor een tegengeluid: hier een recent interview met Nick Bostrom, de Oxford filosofie prof die het allemaal aanstichtte met zijn boek ‘Superintelligence.’  “Catastrofes kunnen op allerlei manieren ontstaan, maar er zijn er maar weinig die het bestaan van de mensheid in gevaar brengen. AI kan dat wel. Klimaatverandering niet.”