Kwaad met kwaad bestrijden

Amerikaans bedrijf met de goed gevonden naam ‘ DoNotPay’ zegt: we hebben met hulp van AI een computer ontwikkeld die een gesprek kan aangaan met de helpdesk chatbots van bedrijven. Dus een gelijke strijd: chatbot tegen chatbot. Om abonnementen op te zeggen, rekeningen te betwisten, etc.

Bewaar die oplader

Google zegt dat de nieuwste Pixel smartphone nog een oplader voor ‘in de muur’ mee krijgt, maar volgende generaties niet meer omdat de meeste mensen al een oplader met USB-C ingang hebben. The Verge zegt dat Apple en Samsung al eerder dat besluit hebben aangekondigd.

Zelf tekenen

Google laat u binnenkort het wegennetwerk op Maps verbeteren en aanvullen. Uw suggesties worden wel eerst beoordeeld voordat ze worden gepubliceerd. (Niet een fietspad als sluiproute aangeven, of zoiets.) Tot nu toe kon u alleen met een speldenknop aangeven waar volgens u de kaart fout was. Binnenkort kunt u wegen intekenen, verleggen, of de naam ervan toevoegen of verbeteren.

6E

Bent u net gewend aan 5G, nu komt 6E om de hoek. Dat is een nieuwe standaard voor WiFi, volgens The Verge de grootste verbetering in de draadloze netwerken van de afgelopen 20 jaar. Meer bandbreedte (‘een achtbaans snelweg,’ in de woorden van het vakblad) en daardoor sneller communiceren en minder last van de wifi van de buurman. De toezichthouders in de VS en de EU hebben al de 6Ghz band vrijgegeven voor WiFi-gebruik. Volgende week zullen op de Consumer Electronics Show de eerste smartphones en laptops worden gepresenteerd die ‘6E-ready’ zijn. De fabrikanten van routers zullen snel daarna volgen.

Uit één stuk

Prototype dashboard van Mercedes bestaat uit één stuk glas, licht gebogen, met aan weerszijden de ventilatieroosters ingebouwd. Achter het glas zitten verschillende schermen voor verschillende functies. Alles vingertop- en spraakgestuurd. Onthuld op CES 2021, wordt naar verwachting geïnstalleerd in EQ modellen vanaf eind dit jaar.

Gezelschapsspel

Als u een beetje met uw tijd mee wilt gaan, stel dan op Oudejaarsavond voor om niet Monopoly of Catan of ganzenbord te gaan spelen maar Among Us. In november alleen al 500 miljoen spelers over de hele wereld, en daarmee het meest populaire ooit. Een soort ‘Wie is de Mol:’ ontdek wie de verrader is ‘among us.’ Iedere deelnemer speelt op zijn mobiel; die deelnemers kunnen dus ook familieleden in Groningen, Zimbabwe of New York zijn.

Klein maar fijn

Reddit is ook een sociaal medium, als je er over nadenkt, in de zin dat de inhoud wordt geproduceerd door de klanten, niet de afzender. Een platform. Beetje onder de radar, en nog relatief klein. Voor het eerst maakte het zijn bezoekersaantallen bekend: 52 miljoen actieve gebruikers per dag. Klein vergeleken met Twitter (187 mln), of Facebook (1,82 miljard). Maar IMHO (een reddit-afkorting, In My Humble Opinion) veel informatiever.

Gemaximeerd

Onbeperkt foto’s opslaan op Google Photos is per komende zomer afgelopen. Vanaf 1 juni geldt een maximum van 15 GB. Daarna betalen. Interessant: alles wat voor 1 juni is opgeslagen telt niet mee voor het maximum. Tarieven voor Google One (de cloud-dienst) blijven hetzelfde.

Google biedt wel meteen weer leuke hulpprogrammaatjes, zoals ‘selecteer en verwijder wazige foto’s:’

Je gelooft je ogen niet

Nieuwe app bekijkt object, scant het, kijkt naar bestemmingslokatie op computerscherm, en ‘plakt’ de afbeelding in de context op het computerscherm. Maakt gebruik van AR (augmented reality) en het ‘doelscherm’ moet Photoshop draaien. Werkt nog niet met andere opmaakprogramma’s. (tip L. Bicker Caarten)

De censor

Goed idee, om onthoofdingen en kinderporno en andere walgelijke dingen van YouTube af te halen. Maar denk eens aan de arme zielen die dit moeten filteren. ‘Peter merkte dat hij, sinds hij bij ‘extreem geweld’ werkt, dikker was geworden en haar begon te verliezen. Als hij langs zijn kantoor rijdt begint een ader in zijn borst te kloppen, zelfs op vrije dagen. “Iedere dag zie je iemand die iemand anders onthoofdt, of iemand die zijn vriendin doodschiet. Na een tijdje denk je, wow, deze wereld is echt gek geworden. Je wordt er ziek van. Je krijgt het gevoel dat er niets meer is om voor te leven. Waarom doen we elkaar dit aan?”‘