Soort flitser

Canberra in Australië heeft nieuwe camera’s in gebruik genomen die helpen te zien of iemand op zijn mobiel zit te loeren tijdens het rijden. Software (modieus genaamd ‘AI’, tegenwoordig) analyseert foto’s van bestuurders door op de handen in te zoomen. Als daar iets te zien is wat lijkt op een mobiel, wordt hij doorgestuurd naar mensen met ogen. Indien positief: een prent voor de bestuurder. Een tweede camera fotografeert de nummerplaten.

Kanker

Hoe een goede schrijver een heel oud onderwerp weer tot leven kan brengen. Al die verhalen over ‘dapper zijn’ en ‘vechten’ tegen kanker zijn onzin, zegt deze scenarioschrijver na zijn eigen operatie.  “Cancer doesn’t give a damn how tough you are. Cancer doesn’t care if you stared down the North Koreans, or won the Tour De France, or wrote two seasons of a scary robot show. (…) “You don’t battle cancer. You don’t fight it. If cancer wants you it sneaks into your room at night and just takes you. It doesn’t care if you’re John Wayne or John McCain. (…) “You can pretend you know what it feels like to have cancer, or how you’d respond to the news. But you’re lying to yourself. That’s okay. Lying to ourselves about mortality is what separates us from cats. I spent most of my time crying.”

Snapt u Snap?

Ik niet. Ja, succesvolle beursgang, waarde meteen €30 miljard terwijl het verlies vorig jaar €490 miljoen was, bij een omzet van €385 miljoen – oftewel, er moest nog steeds geld bij van de aandeelhouders. Dat snap ik al niet, maar de attractie van het product zelf helemaal niet. Foto’s die verdwijnen. De helft van alle Amerikanen tussen 18 en 34 gebruikt Snapchat iedere dag, gemiddeld 18x per dag. Maar waarom??? Een poging van Time: Snapchat meet niet populariteit, zoals Facebook, maar de intimiteit van relaties. Hoe lang je elkaar kent. En de psychologie erachter is: we communiceren nu met beelden in plaats van woorden. Omdat we beseffen dat de meeste gesprekken nergens over gaan, is het wel fijn als die beelden niet worden opgeslagen. Gebruikers zijn heer en meester over de houdbaarheid. Tieners zijn kennelijk maar al te goed doordrongen van het feit dat hun profielen op Facebook en Instagram in de eeuwigheid publiek blijven.

Beeld

time-100-influential-photos-neil-armstrong-nasa-man-moon-64

Time gooit zijn archief open: de honderd meest invloedrijke foto’s ooit, volgens het blad. Boven: Buzz Aldrin op de maan, gefotografeerd door Neil Armstrong (1969).

Microsoft gaat stug door

Weigert om als dinosaurus het graf in te gaan. (Zal nog wel even duren met al het geld dat ze verdienen en hun beurskoers, maar dat terzijde.) Integendeel: ze durven dingen die Apple nog niet doet. Cortana, de ‘personal assistant’ vergelijkbaar met Siri op Apple zal ook beschikbaar worden op iPhone en Android. Apple en Google proberen klanten in hun ‘ecosysteem’ te houden; Microsoft gooit de deur open en zegt ‘als je dan een iPhone wilt, en je werkt op Windows, dan moeten die twee toch gewoon samenwerken?’ (veel verschillende interpretaties en commentaren op Techmeme.) Gedurfd, want je zegt tegen je eigen mensen: ‘Kijk maar of je tegen ze op kan. Ga maar in de ring.’

8 miljoen ton plastic per jaar

… eindigt in de zee. Er is nogal wat discussie over de omvang van het probleem. Dit onderzoek gepubliceerd in Science zegt 4,8 tot 12,7 miljoen in 2010, afkomstig van mensen die binnen 50 km van de kust wonen – zo’n brede marge komt niet erg betrouwbaar over. Het is een schatting gebaseerd deels op extrapolaties. Ook opgepikt hier 

Iedereen online. Alle 7,2 mrd.

Lange reportage over en interviews met Mark Zuckerberg, die wil dat letterlijk ieder mens ter wereld aangesloten is op het internet. Waarom? Nou ja, je moet toch een doel hebben in het leven? Van de 7,2 miljard nu zijn er 2,9 miljard aangesloten. Dus grofweg 40%. Maar 85% van de wereldbevolking blijkt binnen bereik van een telefoonmast met minimaal 2G te wonen. Hoe krijg je ze online? Heel kort samengevat (lang, goed geschreven artikel is de moeite waard): zoek lokaal relevante informatie, kies de juiste taal, verpak in een app, en haal de lokale telco over om het gratis aan te bieden. De gedachte: als mensen eenmaal van data hebben gesnoept zijn ze verslaafd en willen ze meer.  In samenwerking met Ericsson, Qualcomm, Nokia en Samsung heeft Facebook ‘internet.org’ opgericht. Dat heeft zo’n app al geïntroduceerd in Zambia en Tanzania. En de resterende 15% van de wereld? Google heeft ballonnen met zijn Project Loon, internet.org heeft ook exotische experimenten. Bv.: een netwerk van enorme drones op 20 km hoogte, op zonne-energie, als een soort mini-satellietnetwerk.

Deze zou je boven je bureau moeten hangen

Deze omslag van ‘Byte’ uit 1981 was niet serieus bedoeld. Ook toen besefte de tekenaar heus wel dat het weinig zin had om een qwerty-toetsenbord op een polsband te plakken. Maar zoals de schrijver zegt:  dit illustreert hoe slecht wij zijn in het voorspellen van de toekomst. Echte vernieuwing is precies dat: nieuw. Wij proberen nieuwe concepten te proppen in ons bestaande denkraam, dat omheind is door wat we al kennen.

bytecover

Google gaat alle zoekopdrachten versleutelen

Dit is om ons te beschermen tegen hackers en overheden en andere nieuwsgierige Aagjes. Google past al encryptie toe op zoekopdrachten die in China worden ingetypt – in strijd met de regels van de Chinese dictatuur.

Meer Google: de prijs van Google Drive is ernstig verlaagd, $1,99/maand voor 100GB. (gecheckt: ook in Nederland)

Nog een ander Google-berichtje: het ontwerp is sinds gisteren ietsje veranderd. Voor de liefhebber: Ars Technica.